H Λαϊκή Συσπείρωση για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Σκληρή κριτική ασκεί η αυτοδιοικητική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μιλώντας για ξεπούλημα στα όρια του πλιάτσικου. Η Λαϊκή Συσπείρωση κάνοντας ειδικότερα αναφορά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τονίζει μεταξύ άλλων:

“Με ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, που αγγίζει τα όρια του πλιάτσικου, επιχειρεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ζωτικό χώρο για την κερδοφόρα δράση του κεφαλαίου. Αυτό ουσιαστικά εννοούν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των κρατικών υποδομών, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει μετά την λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την τελευταία 20ετία. Μια περίοδος που οδήγησε την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει την φιλοδοξία, να είναι και η τελευταία, η οποία θα κλείσει το κεφάλαιο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, ξεπουλώντας, ό,τι δεν πρόλαβαν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες οι προκάτοχοί της.
Ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, οδικοί άξονες, φυσικό αέριο, νερό, τουριστικές υποδομές, ακίνητα του δημοσίου, όλα βγαίνουν στο σφυρί.
Σειρά λοιπόν έχει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας! Το γενικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων εταιρειών, στον έλεγχο των οποίων θα περιέλθει ο έλεγχος των λιμανιών. Η νέα ή οι νέες εταιρείες θα περάσουν σε πακέτο στο χρηματιστήριο, δηλαδή σε ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης προβλέπουν «συμπράξεις» με ιδιώτες και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα λιμάνια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, και κάθε λιμανιού της χώρας, όπως είμαστε αντίθετοι και με την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων κλπ. Εμείς δεν θα μπούμε σε καμιά συζήτηση που θα θέτει παραπλανητικά διλήμματα στο λαό όπως αν πρόκειται για καλή ή κακή σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Πρόκειται για περιουσία του λαού και ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν! Η ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση ως λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα, περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση του λιμανιού, σε ενιαίο οργανισμό που θα είναι ενταγμένα όλα τα μέσα μεταφοράς. Προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρό του έχει την κάλυψη των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και όχι την αύξηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Η πείρα επίσης έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση συμβαδίζει με ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά των εργαζομένων. Δεν υπάρχει εταιρεία, δεν υπάρχει καπιταλιστής, κεφαλαιοκράτης, μονοπώλιο, που να αγοράζει και να μην πειράζει τα εργατικά δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα και παγκόσμια. Αυτό θα συμβεί και με το ξεπούλημα του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: