Τα τριάντα δημοφιλή χιλιόμετρα της Παμβώτιδας

Ο γύρος της λίμνης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για τους έλληνες δρομείς. Φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις χίλιες, ενώ η ήπια και όμορφη διαδρομή προσφέρεται για μαζική συμμετοχή ερασιτεχνών.
Στους μεγάλους μαραθώνιους ανά τον κόσμο οι συμμετέχοντες πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 40.000. Ο αριθμός των θεατών στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να είναι δεκαπλάσιος ή εικοσαπλάσιος από τους συμμετέχοντες. Αρκετοί από τους αγώνες αυτούς έχουν μικρή σχετικά ιστορία: ξεκίνησαν να διοργανώνονται στις δεκαετίες του ’70 και του ΄80 από λίγους και για λίγους.


Σήμερα έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια αθλητικά γεγονότα. Με μια κρίσιμη διαφορά: ο μαραθώνιος είναι άθλημα μαζικής συμμετοχής. Δεν είναι παιχνίδι για λίγους. Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν αν το δηλώσουν εγκαίρως ή (σε διαδρομές με παγκόσμια ζήτηση) είναι τυχεροί στις κληρώσεις.
Αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό. Η Αθήνα έχει το προνόμιο της κλασικής διαδρομής του Μαραθώνα και φέτος διοργανώνει μεγάλες (αν και αρχαιολατρικής, πομπώδους αισθητικής) εκδηλώσεις με αφορμή τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα. Μόνο που τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα δεν δημιουργούνται ξαφνικά, λόγω επετείων. Επιπλέον, ο μαραθώνιος της Αθήνας είναι δύσκολος εξαιτίας των μεγάλων ανηφορικών αποστάσεων και το κυριότερο: η διαδρομή είναι άσχημη. Οι δρομείς τρέχουν σε νεόδμητα άναρχα προάστια με βουλκανιζατέρ, πολυκατοικίες κ.λπ.
Τα πλεονεκτήματα των Ιωαννίνων
Ο γύρος της λίμνης που ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 2007 στα Γιάννενα έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Πρώτον διεξάγεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία. Δεν υπάρχουν πολλοί μαραθώνιοι στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη με επίκεντρο μια λίμνη. Συνήθως είναι αποστάσεις μέσα σε πόλεις. Ο αγώνας σε συνδυασμό με το τοπίο είναι μια συναρπαστική πρόκληση για τους δρομείς. Δεύτερον είναι μια ήπια και μικρή διαδρομή χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες. Επιπλέον είναι και μικρότερη σε σχέση με την κλασική απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή μπορεί να είναι μαζική. Επιπλέον ο γύρος της λίμνης προσφέρεται ως ενδιάμεση στάση για την προετοιμασία των αθλητών για μεγαλύτερους αγώνες.
Τι έγινε φέτος.
Η πόλη των Ιωαννίνων έχει κάνει ελάχιστα για να εκμεταλλευθεί τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Γύρου της Λίμνης. Αντιμετωπίζει τον αγώνα ως εθελοντική πρωτοβουλία στην οποία πρέπει να συνεισφέρει. Και πράγματι κατά καιρούς προσφέρει υποδομές και χρήματα. Το να «τρέχει» όμως τη διοργάνωση ένα ερασιτεχνικό σωματείο (ο Ποσειδώνας) και να προσδοκά να πέσει πάνω σε ευαισθητοποιημένο νομαρχιακό συμβούλιο δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια και καθιέρωση του θεσμού. Φέτος για παράδειγμα οι άνθρωποι του Ποσειδώνα δυσκολεύτηκαν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά με τους χορηγούς, αλλά και τη στήριξη από την πολιτεία. Και φανταστείτε: φέτος έκαναν ρεκόρ συμμετοχών, αφού η διαδρομή από μόνη της έχει προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον. Περίπου 1100 άνθρωποι δήλωσαν συμμετοχή στα Γιάννενα και προχθές Κυριακή, τη γραμμή του τερματισμού πέρασαν τελικά 725 δρομείς, όσοι δηλαδή περίπου ήρθαν, αφού λίγοι εγκαταλείπουν. Σε αυτούς να προσθέσουμε και τους 32 περιπατητές, εκείνους δηλαδή που περπάτησαν τη διαδρομή αντί να την τρέξουν.
Ο γύρος της λίμνης έχει διαδοθεί στην Ελλάδα και έχει μετατραπεί σε σημαντικό αγώνα. Αν το καταλάβει και η πόλη, τότε θα μπορέσει να αποκτήσει έναν σπουδαίο θεσμό.
Τα αποτελέσματα
Σε έναν μαραθώνιο συναντά κανείς τους πάντες. Υπήρξαν τρεις δρομείς που βαδίζουν στο 76ο έτος της ηλικίας τους. Τερμάτισαν τη διαδρομή περίπου σε 3.30 ώρες. Εξαιρετικός χρόνος, αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν δρομείς στα 25 και στα 30 που έκαναν την απόσταση σε 4 ώρες. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι στις μεγάλες αποστάσεις μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίζεις το βάδισμα από το τρέξιμο. Ο πρώτος περιπατητής ας πούμε (που κινείται με ρυθμό δυναμικού βαδίσματος) ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε τρεις ώρες και δεκατρία λεπτά, ταχύτητα αξιοζήλευτη και για ερασιτέχνη δρομέα.
Ας δούμε και τους πρώτους:
Στους άνδρες:
1 ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 1:38:33
2 ΠΟΥΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 1:39:00
3 ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1:48:31
4 ΧΑΜΟΔΡΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1:48:33
5 ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1:53:48
6 ΡΑΠΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1:54:22
7 ΠΡΕΒΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 1:55:16
8 ΤΣΟΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1:55:23
9 ΚΟΚΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 1:58:15
10 ΠΑΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 1:59:15
Στις γυναίκες:
1 ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 2:05:28
2 ΓΚΡΕΜΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ 2:20:56
3 ΜΑΚΡΙΔΗ ΕΛΙΝΑ 2:22:13
4 ΔΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 2:23:47
5 ΓΚΕΡΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 2:26:56
6 ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 2:35:16
7 ΖΟΥΓΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 2:35:01
8 ΤΣΙΤΣΑΡΑ ΙΩΑΝΝΑ 2:38:46
9 ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ 2:39:39
10 ΠΡΙΜΙΚΗΡΗ ΗΡΩ 2:40:29

http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/8065/2010-09-21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: