Τα 4 κόλπα της μαφίας των πλειστηριασμών
Διαστάσεις οικονομικής μαφίας είχαν πάρει οι δραστηριότητες του πολυάριθμου κυκλώματος, στο οποίο εμπλέκονται τουλάχιστον εκατό άτομα, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας.
Περισσότερες από 200 εικονικές εταιρείες και εταιρείες offshore, χιλιάδες εικονικά τιμολόγια, τραπεζικοί λογαριασμοί σε Ελβετία και άλλες χώρες, φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, περίεργες δικαστικές αποφάσεις και «μπράβοι» για απειλές και εκβιασμούς συνθέτουν μερικές πτυχές από τη δράση του κυκλώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον δύο με τρεις μπράβοι, που χρησιμοποιούνταν για απειλές και εκβιασμούς ιδιοκτητών ακινήτων. Στον ίδιο πυρήνα φέρονται, επίσης, ότι ανήκαν τέσσερις δικηγόροι, λογιστές και ένας πρώην δικαστής, ενώ εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν κατά την αστυνομία ένας πολιτικός μηχανικός.
Και ιερωμένος
Στην υπόθεση φέρεται αναμειγμένος και ιερωμένος, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη δικαιοσύνη. Συνολικά στον σκληρό πυρήνα του οργανωμένου κυκλώματος ανήκαν κατά την αστυνομία 11 με 12 άτομα, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ο καθένας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτών των ατόμων προκύπτει από τις 90.000 συνομιλίες που έχουν καταγραφεί με τον σούπερ κοριό της ΕΥΠ μέσα στο τρέχον έτος.
Η καταγραφή των συνομιλιών ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και διήρκεσε πέντε μήνες.
Η έρευνα της αστυνομίας που είχε την κωδική ονομασία «Αττις» (σ.σ.: θεότητα της αρχαιότητας) είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει για κομπίνες, κυρίως με πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οι καταγγελίες είχαν γίνει από τράπεζες, που δεν μπορούσαν να «χτυπήσουν» ακίνητα οφειλετών σε πλειστηριασμούς, επειδή έβρισκαν μπροστά τους κάποιους δικηγόρους που εμφανίζονταν ότι είχαν προτεραιότητα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής υποβλήθηκε στην Εισαγγελία τον περασμένο Ιούλιο.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ογκώδης δικογραφία κάλυπτε περίπου 500 σελίδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οι χιλιάδες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Κατασχέσεις
Τα στοιχεία, όμως, σε βάρος των εμπλεκομένων στην κομπίνα «μαμούθ» δεν προέρχονται μόνο από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον σούπερ κοριό. Προέρχονται κυρίως από τις κατ’ οίκον έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την Ασφάλεια, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα Εφετών που χειρίζεται πλέον την υπόθεση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα, συμβόλαια, μπλοκ επιταγών, πιστωτικές κάρτες, κινήσεις λογαριασμών, πλαστές σφραγίδες ΚΕΠ και αστυνομικών τμημάτων, δεκάδες κλειδιά, πιστωτικές κάρτες, σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα και άλλα στοιχεία, που, κατά τις αστυνομικές αρχές, αποδεικνύουν τη δράση τους.
Τα περισσότερα στοιχεία δεν βρέθηκαν στα σπίτια ή στα γραφεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση, αλλά σε ειδικούς χώρους που είχαν μισθώσει γι’ αυτόν τον σκοπό (καβάτζες) σε Κηφισιά, Γέρακα, Γαλάτσι και Π. Ψυχικό.
Η δράση του κυκλώματος
Με τέσσερα «κόλπα» κέρδιζαν εκατομμύρια €
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τις εξής πρακτικές για τη δράση του:
1 Ιδιοποιούνταν με πλαστά έγγραφα ακίνητα μεγάλης αξίας που ανήκαν σε ιδιώτες ή το Δημόσιο, για τα οποία δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες τους για πολλά χρόνια. Συνήθως έβρισκαν ακίνητα που ανήκαν σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που έλειπαν στο εξωτερικό και τα αποκτούσαν με πλαστά έγγραφα χρησικτησίας. Παράλληλα έβαζαν περιφράξεις σε οικόπεδα που τα κατοχύρωναν με πλαστά έγγραφα ή τα χαρακτήριζαν ως έδρες των εταιρειών τους.
2 Οταν έβγαιναν ακίνητα σε πλειστηριασμό για χρέη σε τράπεζες, εμφανίζονταν ως πρώτοι δικαιούχοι σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, προβάλλοντας το αιτιολογικό ότι οι κάτοχοι των ακινήτων χρωστούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος. Εμφάνιζαν τα σχετικά έγγραφα που είχαν συντάξει από κοινού με τους ιδιοκτήτες και έτσι έπαιρναν το ακίνητο ή το μεταβίβαζαν στη συνέχεια στον ιδιοκτήτη του κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
3 Εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια από μαϊμού εταιρείες.
4 Ιδιοποιούνταν δάνεια από τράπεζες σε εταιρείες-φαντάσματα που είχαν δημιουργήσει γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στο στόχαστρο μεγάλος αριθμός ακινήτων
Πώς έστηναν την απάτη σε βάρος ιδιωτών, αλλά και τραπεζών
Η εισαγγελική έρευνα (την οποία διενεργεί ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος) αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι είχαν «χτυπήσει» μεγάλο αριθμό ακινήτων.
Η απάτη στρεφόταν όχι μόνο εναντίον ιδιωτών, αλλά και τραπεζών για ακίνητα που επρόκειτο να βγουν σε πλειστηριασμό.
Ιδιαίτερη προτίμηση είχαν στα ακίνητα που είχαν μεγάλη εμπορική αξία και παράλληλα υπήρχαν εγγενείς δυσκολίες γύρω από αυτά (οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό ή ήταν ηλικιωμένα άτομα).
Χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία για δήθεν χρέη, έπαιρναν τα ακίνητα που βρίσκονταν υπό πλειστηριασμό, ενώ παράλληλα με τη μέθοδο της δήθεν χρησικτησίας φέρονται ότι καταλάμβαναν σπίτια που είχαν εγκαταλειφθεί και τα οικειοποιούνταν πάντα με τη μέθοδο των πλαστών εγγράφων. Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται για άλλα 16 ακίνητα.
Ο όγκος των στοιχείων φαίνεται ότι είναι τεράστιος, ενώ η αναζήτηση των κρυπτών που είχαν τα μέλη της φερόμενης σπείρας συνεχίζεται.
Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για άριστα δομημένη οργάνωση, η οποία φέρεται να δραστηριοποιείται σε πολλά ποινικά πεδία όπως απάτες, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο, αλλά και πλαστογραφίες εις βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Μέχρι τώρα οι δικαστικές αρχές έχουν κάνει έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία τουλάχιστον είκοσι υπόπτων, που είναι Ελληνες αλλά και αλλοδαποί.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 1997, ωστόσο, οι έρευνες των Αρχών ξεκίνησαν το 2009, ύστερα από μηνύσεις ιδιωτικών τραπεζών.
Τα πρώτα στοιχεία της δικαστικής έρευνας
Ο πιο μικρός λογαριασμός έχει 500.000 ευρώ
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται από δικαστικής πλευράς η έρευνα για το αποκαλούμενο «νέο παραδικαστικό», τα μέλη του οποίου με παράνομους τρόπους υφάρπαζαν ακίνητα λίγο πριν βγουν στο «σφυρί» για χρέη. Τα νήματα της υπόθεσης φέρεται ότι τα κινούσαν ένας πολιτικός μηχανικός, ένας ιερωμένος (που έχει κατηγορηθεί για παλιές παρόμοιες «αμαρτίες»), αλλά και δικηγόροι, επιχειρηματίες, δικαστικοί επιμελητές και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.
Παράλληλα ερευνάται και η τυχόν ποινική εμπλοκή τουλάχιστον πέντε δικαστών, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται ο ενδεχόμενος ευνοϊκός χειρισμός από δικαστικούς αυτών των υποθέσεων. Για τον ιερωμένο ερευνάται αν επηρέαζε δικαστές προς όφελος τρίτων έναντι αμοιβής.
Οι εισαγγελικές αρχές μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προχωρούν πλέον στις επόμενες ενέργειες. Αυτές είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων ατόμων, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή στην υπόθεση.
Η έρευνα προσανατολίζεται σε «ύποπτους» λογαριασμούς κυρίως στην Ελβετία (ο... κατώτερος λογαριασμός -κατά τις πληροφορίες- είναι ύψους 500.000 ευρώ και ανήκει στον πολιτικό μηχανικό).
Ωστόσο, άλλα μέλη της απάτης διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αγγλία και Γερμανία οι οποίοι θα ελεγχθούν.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται αν έχουν λάβει χώρα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει ασκηθεί η οποιαδήποτε ποινική δίωξη).
Αυτά -μεταξύ άλλων- είναι: φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία με χρήση, ψευδή βεβαίωση κ.ά.
«Ξέπλυμα»
Η όλη απάτη είχε τον χαρακτήρα της νομιμοφάνειας, καθώς τα εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται να είναι η «λεία» της, «ξεπλένονταν» μέσω τουλάχιστον 100 εικονικών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα.
Για να μην υπάρχει υπόνοια έκνομης δραστηριότητας είχαν πραγματοποιήσει σε αυτές εικονικές μεταφορές χρημάτων, ώστε να φαίνεται ότι είχαν δήθεν... οικονομική δραστηριότητα, νόμιμο σφράγισμα βιβλίων κ.λπ.
Παράλληλα προχωρούσαν σε σύσταση εταιρειών, στις οποίες τα μέλη των ΔΣ ήταν «αχυράνθρωποι» προερχόμενοι από την Ελλάδα, την Κύπρο κ.λπ.
Ερευνάται η εμπλοκή πέντε δικαστών
Ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η υπόθεση για το αποκαλούμενο «νέο παραδικαστικό», δεδομένου ότι ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή τουλάχιστον πέντε δικαστών. Γι’ αυτό τον λόγο συναντήθηκε χτες κλιμάκιο της εισαγγελικής ιεραρχίας και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκος, καθώς και ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος (που διεξάγει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση). Να σημειωθεί ότι για τους δικαστές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ποινική τους εμπλοκή στην υπόθεση.
Χαρακτηρισμοί
Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρονται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει συλλέξει η ΕΥΠ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν εντοπίσει οι Αρχές συγκαταλέγεται και λίστα με ονόματα δικαστών δίπλα στα οποία υπήρχαν ενδείξεις όπως «καλός», «αυστηρός», «επιεικής», «μ’ αυτόν να δικάσουμε» κ.λπ.
Πηγή: Εθνος
Περισσότερες από 200 εικονικές εταιρείες και εταιρείες offshore, χιλιάδες εικονικά τιμολόγια, τραπεζικοί λογαριασμοί σε Ελβετία και άλλες χώρες, φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, περίεργες δικαστικές αποφάσεις και «μπράβοι» για απειλές και εκβιασμούς συνθέτουν μερικές πτυχές από τη δράση του κυκλώματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον δύο με τρεις μπράβοι, που χρησιμοποιούνταν για απειλές και εκβιασμούς ιδιοκτητών ακινήτων. Στον ίδιο πυρήνα φέρονται, επίσης, ότι ανήκαν τέσσερις δικηγόροι, λογιστές και ένας πρώην δικαστής, ενώ εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν κατά την αστυνομία ένας πολιτικός μηχανικός.
Και ιερωμένος
Στην υπόθεση φέρεται αναμειγμένος και ιερωμένος, που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τη δικαιοσύνη. Συνολικά στον σκληρό πυρήνα του οργανωμένου κυκλώματος ανήκαν κατά την αστυνομία 11 με 12 άτομα, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες ο καθένας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτών των ατόμων προκύπτει από τις 90.000 συνομιλίες που έχουν καταγραφεί με τον σούπερ κοριό της ΕΥΠ μέσα στο τρέχον έτος.
Η καταγραφή των συνομιλιών ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και διήρκεσε πέντε μήνες.
Η έρευνα της αστυνομίας που είχε την κωδική ονομασία «Αττις» (σ.σ.: θεότητα της αρχαιότητας) είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από καταγγελίες που είχαν γίνει για κομπίνες, κυρίως με πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οι καταγγελίες είχαν γίνει από τράπεζες, που δεν μπορούσαν να «χτυπήσουν» ακίνητα οφειλετών σε πλειστηριασμούς, επειδή έβρισκαν μπροστά τους κάποιους δικηγόρους που εμφανίζονταν ότι είχαν προτεραιότητα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής υποβλήθηκε στην Εισαγγελία τον περασμένο Ιούλιο.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ογκώδης δικογραφία κάλυπτε περίπου 500 σελίδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν οι χιλιάδες μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Κατασχέσεις
Τα στοιχεία, όμως, σε βάρος των εμπλεκομένων στην κομπίνα «μαμούθ» δεν προέρχονται μόνο από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον σούπερ κοριό. Προέρχονται κυρίως από τις κατ’ οίκον έρευνες που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από την Ασφάλεια, ύστερα από εντολή του εισαγγελέα Εφετών που χειρίζεται πλέον την υπόθεση.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα, συμβόλαια, μπλοκ επιταγών, πιστωτικές κάρτες, κινήσεις λογαριασμών, πλαστές σφραγίδες ΚΕΠ και αστυνομικών τμημάτων, δεκάδες κλειδιά, πιστωτικές κάρτες, σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητά τηλέφωνα και άλλα στοιχεία, που, κατά τις αστυνομικές αρχές, αποδεικνύουν τη δράση τους.
Τα περισσότερα στοιχεία δεν βρέθηκαν στα σπίτια ή στα γραφεία των εμπλεκομένων στην υπόθεση, αλλά σε ειδικούς χώρους που είχαν μισθώσει γι’ αυτόν τον σκοπό (καβάτζες) σε Κηφισιά, Γέρακα, Γαλάτσι και Π. Ψυχικό.
Η δράση του κυκλώματος
Με τέσσερα «κόλπα» κέρδιζαν εκατομμύρια €
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τις εξής πρακτικές για τη δράση του:
1 Ιδιοποιούνταν με πλαστά έγγραφα ακίνητα μεγάλης αξίας που ανήκαν σε ιδιώτες ή το Δημόσιο, για τα οποία δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες τους για πολλά χρόνια. Συνήθως έβρισκαν ακίνητα που ανήκαν σε άτομα μεγάλης ηλικίας ή άτομα που έλειπαν στο εξωτερικό και τα αποκτούσαν με πλαστά έγγραφα χρησικτησίας. Παράλληλα έβαζαν περιφράξεις σε οικόπεδα που τα κατοχύρωναν με πλαστά έγγραφα ή τα χαρακτήριζαν ως έδρες των εταιρειών τους.
2 Οταν έβγαιναν ακίνητα σε πλειστηριασμό για χρέη σε τράπεζες, εμφανίζονταν ως πρώτοι δικαιούχοι σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, προβάλλοντας το αιτιολογικό ότι οι κάτοχοι των ακινήτων χρωστούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγόρους του κυκλώματος. Εμφάνιζαν τα σχετικά έγγραφα που είχαν συντάξει από κοινού με τους ιδιοκτήτες και έτσι έπαιρναν το ακίνητο ή το μεταβίβαζαν στη συνέχεια στον ιδιοκτήτη του κερδίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.
3 Εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια από μαϊμού εταιρείες.
4 Ιδιοποιούνταν δάνεια από τράπεζες σε εταιρείες-φαντάσματα που είχαν δημιουργήσει γι’ αυτόν τον σκοπό.
Στο στόχαστρο μεγάλος αριθμός ακινήτων
Πώς έστηναν την απάτη σε βάρος ιδιωτών, αλλά και τραπεζών
Η εισαγγελική έρευνα (την οποία διενεργεί ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος) αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, δεδομένου ότι οι εμπλεκόμενοι φέρονται ότι είχαν «χτυπήσει» μεγάλο αριθμό ακινήτων.
Η απάτη στρεφόταν όχι μόνο εναντίον ιδιωτών, αλλά και τραπεζών για ακίνητα που επρόκειτο να βγουν σε πλειστηριασμό.
Ιδιαίτερη προτίμηση είχαν στα ακίνητα που είχαν μεγάλη εμπορική αξία και παράλληλα υπήρχαν εγγενείς δυσκολίες γύρω από αυτά (οι ιδιοκτήτες τους διέμεναν στο εξωτερικό ή ήταν ηλικιωμένα άτομα).
Χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία για δήθεν χρέη, έπαιρναν τα ακίνητα που βρίσκονταν υπό πλειστηριασμό, ενώ παράλληλα με τη μέθοδο της δήθεν χρησικτησίας φέρονται ότι καταλάμβαναν σπίτια που είχαν εγκαταλειφθεί και τα οικειοποιούνταν πάντα με τη μέθοδο των πλαστών εγγράφων. Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται για άλλα 16 ακίνητα.
Ο όγκος των στοιχείων φαίνεται ότι είναι τεράστιος, ενώ η αναζήτηση των κρυπτών που είχαν τα μέλη της φερόμενης σπείρας συνεχίζεται.
Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για άριστα δομημένη οργάνωση, η οποία φέρεται να δραστηριοποιείται σε πολλά ποινικά πεδία όπως απάτες, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο, αλλά και πλαστογραφίες εις βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών.
Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Μέχρι τώρα οι δικαστικές αρχές έχουν κάνει έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία τουλάχιστον είκοσι υπόπτων, που είναι Ελληνες αλλά και αλλοδαποί.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 1997, ωστόσο, οι έρευνες των Αρχών ξεκίνησαν το 2009, ύστερα από μηνύσεις ιδιωτικών τραπεζών.
Τα πρώτα στοιχεία της δικαστικής έρευνας
Ο πιο μικρός λογαριασμός έχει 500.000 ευρώ
Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται από δικαστικής πλευράς η έρευνα για το αποκαλούμενο «νέο παραδικαστικό», τα μέλη του οποίου με παράνομους τρόπους υφάρπαζαν ακίνητα λίγο πριν βγουν στο «σφυρί» για χρέη. Τα νήματα της υπόθεσης φέρεται ότι τα κινούσαν ένας πολιτικός μηχανικός, ένας ιερωμένος (που έχει κατηγορηθεί για παλιές παρόμοιες «αμαρτίες»), αλλά και δικηγόροι, επιχειρηματίες, δικαστικοί επιμελητές και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.
Παράλληλα ερευνάται και η τυχόν ποινική εμπλοκή τουλάχιστον πέντε δικαστών, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται ο ενδεχόμενος ευνοϊκός χειρισμός από δικαστικούς αυτών των υποθέσεων. Για τον ιερωμένο ερευνάται αν επηρέαζε δικαστές προς όφελος τρίτων έναντι αμοιβής.
Οι εισαγγελικές αρχές μετά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προχωρούν πλέον στις επόμενες ενέργειες. Αυτές είναι το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων ατόμων, για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή στην υπόθεση.
Η έρευνα προσανατολίζεται σε «ύποπτους» λογαριασμούς κυρίως στην Ελβετία (ο... κατώτερος λογαριασμός -κατά τις πληροφορίες- είναι ύψους 500.000 ευρώ και ανήκει στον πολιτικό μηχανικό).
Ωστόσο, άλλα μέλη της απάτης διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Αγγλία και Γερμανία οι οποίοι θα ελεγχθούν.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται αν έχουν λάβει χώρα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος (χωρίς, όμως, μέχρι στιγμής να έχει ασκηθεί η οποιαδήποτε ποινική δίωξη).
Αυτά -μεταξύ άλλων- είναι: φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία με χρήση, ψευδή βεβαίωση κ.ά.
«Ξέπλυμα»
Η όλη απάτη είχε τον χαρακτήρα της νομιμοφάνειας, καθώς τα εκατομμύρια ευρώ, που φέρεται να είναι η «λεία» της, «ξεπλένονταν» μέσω τουλάχιστον 100 εικονικών εταιρειών σε όλη την Ελλάδα.
Για να μην υπάρχει υπόνοια έκνομης δραστηριότητας είχαν πραγματοποιήσει σε αυτές εικονικές μεταφορές χρημάτων, ώστε να φαίνεται ότι είχαν δήθεν... οικονομική δραστηριότητα, νόμιμο σφράγισμα βιβλίων κ.λπ.
Παράλληλα προχωρούσαν σε σύσταση εταιρειών, στις οποίες τα μέλη των ΔΣ ήταν «αχυράνθρωποι» προερχόμενοι από την Ελλάδα, την Κύπρο κ.λπ.
Ερευνάται η εμπλοκή πέντε δικαστών
Ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η υπόθεση για το αποκαλούμενο «νέο παραδικαστικό», δεδομένου ότι ερευνάται και η τυχόν εμπλοκή τουλάχιστον πέντε δικαστών. Γι’ αυτό τον λόγο συναντήθηκε χτες κλιμάκιο της εισαγγελικής ιεραρχίας και συγκεκριμένα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκος, καθώς και ο εισαγγελέας εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος (που διεξάγει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση). Να σημειωθεί ότι για τους δικαστές δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ποινική τους εμπλοκή στην υπόθεση.
Χαρακτηρισμοί
Ωστόσο -σύμφωνα με πληροφορίες- αναφέρονται στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει συλλέξει η ΕΥΠ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ανάμεσα στα στοιχεία που έχουν εντοπίσει οι Αρχές συγκαταλέγεται και λίστα με ονόματα δικαστών δίπλα στα οποία υπήρχαν ενδείξεις όπως «καλός», «αυστηρός», «επιεικής», «μ’ αυτόν να δικάσουμε» κ.λπ.
Πηγή: Εθνος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου