Και επίσημα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ η Αλβανία

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει τη σύστασή της προς το Συμβούλιο να χορηγηθεί στην Αλβανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας", αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία. Την είδηση μετέφερε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος βρίσκεται στα Τίρανα για το τρίτο γύρο του διάλογου υψηλού επιπέδου Αλβανίας-ΕΕ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης του διαλόγου υψηλού επιπέδου για τις βασικές προτεραιότητες που πρέπει να ολοκληρώσει η Αλβανία, ο κ. Φούλε επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες.
Ο πρωθυπουργός Ράμα ανακοίνωσε στο Twitter, ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ένα ισχυρό "ναι" χωρίς επιφυλάξεις για την Αλβανία".
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώνεται στην αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε σε τρεις βασικούς τομείς: Στον αγώνα κατά της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και τις μεταρρυθμίσεις στο τομέα της δικαιοσύνης.
"...Υπήρξε μια ισχυρή πολιτική βούληση για δράση με αποφασιστικότητα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδεικνύουν μια συνολική προσέγγιση από όλους τους κρατικούς θεσμούς. Σημαντικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις έχουν αναληφθεί στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και οι έρευνες απέφεραν θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και σε άλλους τομείς που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Η Αλβανία έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό σύστημα, ιδίως σε συνεργασία με την Επιτροπή της Βενετίας για τη βελτίωση της ανεξαρτησίας, της λογοδοσίας και τον επαγγελματισμό του συστήματος" αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Μετά την έκθεση αυτή αναμένεται η απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: