«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο ένα υγειονομικό δίκτυο προστασίας το οποίο θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες ,ανεξάρτητα από την οικονομική, την κοινωνική και την ασφαλιστική τους κατάσταση» τόνισε ο κ. Μπέζας.
«Οι ανασφάλιστοι πολίτες και αυτοί που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν πλέον να νοσηλεύονται, είτε για πολυήμερη νοσηλεία είτε για βραχεία νοσηλεία, στα νοσοκομεία της χώρας δωρεάν» επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, ενώ ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις νοσηλείας των ανασφάλιστων πολιτών , ο κ. Μπέζας τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως προϋπόθεση με την έννοια ότι δεν υπάρχουν ούτε οικονομικά ούτε εισοδηματικά κριτήρια για το άτομο που ζητάει δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Τα μόνα κριτήρια που υπάρχουν είναι τα ιατρικά κριτήρια. Η δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη θα αφορά εξ ολοκλήρου ότι έχει σχέση με την πάθησή τους και θα παρέχεται από το νοσοκομείο».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Μπέζας τόνισε: «Οι πύλες εισόδου στη δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη είναι τρεις: Πρώτον, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, δεύτερον τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και η τρίτη πύλη εισόδου είναι οι μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ. Οι ανασφάλιστοι που θέλουν να εισαχθούν στα νοσοκομεία θα πρέπει να περνάνε πρώτα από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι δεν έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, αυτό είναι κάτι που θα το κάνουν αυτεπάγγελτα οι υπηρεσίες του νοσοκομείου ή του ΠΕΔΥ. Όταν λοιπόν υπάρχει γνωμάτευση από τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας ή από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ή τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, αυτή η γνωμάτευση διαβιβάζεται σε ειδική τριμελή ιατρική επιτροπή που θα συσταθεί στα νοσοκομεία και θα εγκρίνει την αναγκαιότητα της περίθαλψης και ο ασθενής εισάγεται για πολυήμερη ή βραχεία νοσηλεία δωρεάν».
Σε ερώτηση αν έχει κοστολογηθεί το ύψος της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν πόροι. Πρώτ’ απ’ όλα υπάρχει ένα ποσόν της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει μεταβιβασθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, κι από το υπουργείο στους επιμέρους προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Αυτό το ποσόν των 50 εκατ. είναι το δημοσιονομικό ισοδύναμο από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα. Θυμίζω στην αρχή του έτους έγινε μία μικρή αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καπνό και τα τσιγάρα, αντί του 25ευρου που είχε θεσμοθετηθεί το 2012 για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Το δεύτερο είναι ότι έχει μεταβιβασθεί επίσης στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. από επιστροφή στο δημόσιο χρημάτων από υποθέσεις διαφθοράς. Άρα ξεκινούμε μ’ ένα ποσό, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Εάν στους υφιστάμενους προϋπολογισμούς προστεθούν τα 70 εκατ. πιστεύουμε πως θα ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν».
Αναφορικά με το αν οι ανασφάλιστοι μετά το πέρας της νοσηλείας τους θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και στην απαραίτητη μετεγχειρητική νοσηλεία, ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι «σχεδιάζουμε ένα μοντέλο με βάση το οποίο ο ανασφάλιστος θα έχει την ίδια πρόσβαση στο φάρμακο που έχουν κι οι ασφαλισμένοι πολίτες. Όταν θα οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες του μοντέλου αυτού θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου