Οι εκλογές ως καθαρτήριο...

Γράφει ο XPHΣTOΣ B. MAΣΣAΛAΣ*
πρώην Πρύτανης Πανεπ. Ιωαννίνων

Οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος διέσπασαν τα πολιτικά κόμματα εξουσίας και ενίσχυσαν τις τάσεις εμφάνισης νέων πολιτικών κινήσεων. Τα μεν προϊόντα της διάσπασης, υιοθετώντας τις μεθοδολογίες του λαϊκισμού και «αξιοποιώντας» πολιτικά τη δυστυχία των ανθρώπων, επιβιώνουν, οι δε νέες κινήσεις, έχοντας περιορισμένη διεισδυτικότητα στο εκλογικό σώμα, με το χρόνο ξεθωριάζουν.
Αλήθεια, ποιοι λόγοι συνηγορούν ώστε οι νέες πολιτικές προτάσεις να μην πείθουν;

Κάποιοι απ’ αυτούς είναι:
α) οι γενικότητες που διέπουν τις προτάσεις τους
β) η εμφάνισή τους χωρίς προηγούμενη ζύμωση για τις θέσεις τους στον τρόπο αντιμετώπισης των βασικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα, με κυριότερα τα οικονομικά και εκείνα που σχετίζονται με τη λειτουργία της δημοκρατίας και
γ) η απροθυμία των πολιτών να συμπορευτούν ανοιχτά με πολιτικές κινήσεις.

Η αποκάλυψη της έκτασης της διαφθοράς, του νεποτισμού, της αναξιοκρατίας και του βολέματος των ημετέρων απομακρύνει όλο και περισσότερο τους «υγιείς» πολίτες από την πολιτική. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας στάσης είναι η επιβίωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος που σε αντιπαράθεση με το λαϊκισμό διεκδικεί και πολιτική ορθότητα!

Σε λίγο οι πολίτες θα πρέπει να εκφράσουν, με την ψήφο τους, την προτίμησή τους στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές. Τι θα παίξει ρόλο στην απόφασή τους;

Οι εκλογές μπορούν να παίξουν το ρόλο καθαρτηρίου του πολιτικού συστήματος: α) εκλέγοντας τους ηθικούς και ικανούς και β) αποδυναμώνοντας εκείνους και τα κόμματα που ενίσχυσαν τη διαφθορά και το λαϊκισμό.

Οι προηγούμενες εκλογές άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, οι επόμενες και οι μεθεπόμενες θα το κάνουν αγνώριστο, για το καλύτερο ή και το χειρότερο...
Για να αποφύγουμε το χειρότερο πρέπει όλοι μας να ξαναθυμηθούμε την υποχρέωση της συμμετοχής σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Οι επικείμενες εκλογές είναι η πρόκληση. Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι πολίτες έχουν τη μεγάλη δυνατότητα να έχουν άποψη για τα πρόσωπα και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση γνωστών τους προβλημάτων. Η εκλογή των αξίων θα αποτελέσει και φυτώριο για την προετοιμασία στελεχών για θέσεις ευθύνης στο μέλλον.

Οι ευρωεκλογές είναι μείζον πολιτικό γεγονός που καθορίζει το στίγμα μας ως ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και την προτίμησή μας στην ποιότητα του κάθε πολιτικού σχηματισμού που συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.
Η πορεία της χώρας μας είναι ταυτισμένη με την πορεία της Ευρώπης, γεγονός που επιβάλλει να λάβουμε σοβαρά υπόψη στην επιλογή των εκπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο τους ικανούς που πιστεύουν ότι με το λόγο και τη στάση τους θα συμβάλλουν για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της αλληλεγγύης.


* Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην Πρύτανης
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. E-mail: cmasalas@cc.uoi.gr


http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/35/24014




Δεν υπάρχουν σχόλια: