Ψάχνοντας το επιχειρηματικό μέλλον

Στην προσπάθειά τους να υψώσουν το παράστημά τους ενώπιον οποιασδήποτε προσπάθειας της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τον ρόλο τους, τα επιμελητήρια της Ηπείρου κάνουν ό,τι μπορούν για να αποδείξουν τη σπουδαιότητά τους και τη συμβολή που μπορεί να έχουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.

Χτες το μεσημέρι, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac, τα επιμελητήρια της Ηπείρου (με εξαίρεση αυτό της Άρτας) πραγματοποίησαν σύσκεψη θέτοντας στη συζήτηση σημαντικά θέματα που θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Επίσημοι προσκεκλημένοι των επιμελητηρίων ήταν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά. Η γενική γραμματέας δεν προσήλθε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο κ. Καχριμάνης, αντίθετα, έδωσε το παρών όπως και η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Ντέτσικας και Νίκος Καττής.
Όλοι τους συμφώνησαν στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου για την επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο αλλά και για τη δημιουργία μιας ενιαίας αναπτυξιακής εταιρίας. Η περιφερειακή αρχή εδώ και πολλούς μήνες έχει εκφράσει τη θέση της υπέρ της ύπαρξης μιας και μοναδικής εταιρίας και της συνένωσης των εταιριών της Περιφέρειας «Ήπειρος» και ΕΤΑΝΑΜ. Την ίδια άποψη έχουν και τα επιμελητήρια της Ηπείρου, εκτιμώντας ότι η νέα εταιρία θα πρέπει να συνεργάζεται με εξειδικευμένα γραφεία ανάλογα με τις ανάγκες που καλείται να καλύψει. Κάποια συγκεκριμένη απόφαση πάντως δεν πάρθηκε.
Για το επιχειρηματικό προφίλ της Ηπείρου τα επόμενα χρόνια, δεν υπήρχε κάποια εισήγηση. Οι διοικήσεις των επιμελητηρίων κατέθεσαν κάποια πρώτη πρόταση, ζητώντας την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συγχρηματοδότηση του επιχειρηματικού σχεδίου. Η περιφερειακή αρχή συμφώνησε, με την προϋπόθεση, όπως είπε η κ. Καλογιάννη, να υπάρχουν προδιαγραφές. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου επιχείρησε να δώσει το στίγμα των προθέσεων του επιμελητηριακού κόσμου για το επιχειρηματικό σχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δούμε τη χωρητικότητα των επαγγελμάτων και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε ιπποφαές και δεν έχουμε καλλιεργήσει τη ρίγανη» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ζητήθηκε από την Περιφέρεια να δοθεί προσοχή στην ένταξη τουριστικών καταλυμάτων στον αναπτυξιακό νόμο. Η κ. Καλογιάννη συμφώνησε λέγοντας ότι «μας έχουν καταστρέψει οι ξενώνες των 2,5 κλινών. Δεν μπορώ εγώ ο πολιτικός μηχανικός να κάνω τον ξενοδόχο. Αλλά αν προκύψει, πρέπει να εκπαιδευτώ». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Γιαμάς επέμεινε πάντως να μην υπάρχει δικαίωμα αλλαγής της χρήσης του ακινήτου με την παρέλευση της τριετίας όπως προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος, ζητώντας από την Περιφέρεια να πρωτοπορήσει σε αυτό το αίτημα.
Ο κ. Καχριμάνης στη μακροσκελή τοποθέτησή του αναφέρθηκε κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στα προβλήματα που απορρέουν από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιφυλάσσοντας για άλλη μια φορά τα χειρότερα λόγια για το συγκεκριμένο υπουργείο. Σύνδεσε τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Ήπειρος είναι η ποιότητα σε συνδυασμό με την πιστοποίηση των προϊόντων.

Και πολιτική χροιά
Το πολιτικό χρώμα από τη σύσκεψη δεν έλειψε πάντως, με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Ζάψα, που ήταν παρών, να λέει απευθυνόμενος στις διοικήσεις των επιμελητηρίων ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να παρεξηγηθείτε και να πουν ότι κάνετε πολιτική». Ο κ. Ζάψας στήριξε το σκεπτικό του στο γεγονός ότι η σύσκεψη δεν ήταν ιδιαίτερα οργανωμένη όπως και στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε στην τοποθέτηση (και δευτερολογία) του κ. Καχριμάνη. Εκτίμησε δε ότι καλό θα ήταν να είχαν προσκληθεί οι επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου. Ο κ. Δημητρίου αρνήθηκε ότι πρόκειται για κάτι προεκλογικό και επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, κάτι που δεν έκανε ο συνάδελφός του, ο κ. Γιαμάς, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Ζάψα επικαλούμενος… τον πρώην γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη. «Είχατε (σ.σ. εννοούσε ως ΔΗΜΑΡ) έναν γενικό γραμματέα που ήταν ο αντιαναπτυξιακός για την Ήπειρο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αποκάλεσε «συνάδελφο» τον περιφερειάρχη με το επιχείρημα ότι «σκέφτεται επιχειρηματικά».

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/25202/2014-03-13.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: