Απάντηση στον Δήμο Ηγουμενίτσας για ανάπλαση Ελ. Βενιζέλου

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηγουμενίτσας
Σχετικά με την πρόθεση του Δήμου Ηγουμενίτσας, περί ανάπλασης της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, η θέση του ΔΣ του Εμποροβιοτεχνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας, όπως προέκυψε στη συνεδρίαση της 7ης Μαρτίου 2014, έχει ως εξής:
καταρχάς, σας ζητούμε, έστω και τώρα, να εφαρμόσετε τον κανονισμό που εσείς ψηφίσατε και να επιβάλετε τα επιτρεπτά όρια στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τα οποία αυξήσατε σε 2,50 μ.

Είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής να βρει τους αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να τηρηθεί ο κανονισμός κοινόχρηστων χώρων, όχι μόνο στον Πεζόδρομο, αλλά σε όλη την πόλη και να καθορίσει, με σαφήνεια, τα όργανα επιβολής του.

Δεύτερον, μας βρίσκει αντίθετους η ανάπλαση μιας και μόνης οδού, αφού ο Πεζόδρομος αποτελεί ενιαίο σύνολο – ως τέτοιο έργο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, ενώ τον διέπει ενιαίος κανονισμός – και πρέπει να υπάρξει τεχνική μελέτη για το σύνολο των οδών και των παρόδων που τον απαρτίζουν. Σας θυμίζουμε ότι η πρότασή μας για απομάκρυνση των σιντριβανιών το 2011 ήταν μέρος μιας ενιαίας πρότασης για όλο τον Πεζόδρομο.

Τρίτον, δεν έχουν κανένα νόημα τα σχέδια των όποιων αλλαγών και αναπλάσεων, αφού σε λίγο λήγει η θητεία του δημοτικού συμβουλίου και δεν θα προλάβει να υλοποιήσει καμιά απόφαση.

Άρα, γνωμοδοτούμε αρνητικά στο σχέδιο ανάπλασης της Ελευθερίου Βενιζέλου και στεκόμαστε ιδιαιτέρως στην πρόθεση να αυξηθεί ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στα 3,50 μέτρα, την οποία χαρακτηρίζουμε ως προσπάθεια ακύρωσης του κανονισμού και νομιμοποίησης των παρανομιών. Σας επισημαίνουμε ότι τέτοια πρόταση θα μπορούσε να γίνει μόνο μέσω της διαδικασίας ψήφισης νέου κανονισμού.

Σας θυμίζουμε ότι πρόκειται για εμπορικό πεζόδρομο, ο οποίος προσέλκυσε στην πορεία του χρόνου επιχειρήσεις εστίασης, που εγκαταστάθηκαν δίπλα σε εμπορικά καταστήματα. Για κάθε νέο κανονισμό, αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κι όχι το πώς θα εξοβελιστούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, πράγμα που τώρα συμβαίνει, αφού όλες οι Δημοτικές Αρχές «κατάφεραν» να οδηγήσουν σε απαξίωση τον Πεζόδρομο, ως εμπορική αγορά.
Επίσης, σας θυμίζουμε ότι πρόκειται για «πεζόδρομο», δηλαδή για δρόμο των πεζών, οι οποίοι πρέπει να τον διασχίζουν ανεμπόδιστα. Το ίδιο ισχύει για τα «πεζο-δρόμια».

Στη διάρκεια της θητείας σας, δεν εφαρμόστηκε η τάξη και η ισονομία που προέβλεπε ο κανονισμός, γι’ αυτό εισπράττετε τη δίκαιη αγανάκτηση των συναδέλφων, όπως αποτυπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Εμείς, έχουμε προτάσεις. Αλλά δεν μπορεί να τις υλοποιήσει αυτή η δημοτική αρχή. Αυτό που πρέπει να κάνει, άμεσα, είναι να ολοκληρώσει το έργο που άφησε ατελείωτο μετά την απομάκρυνση του σιντριβανιού, για να πάψει να υπάρχει αυτό το «εργοτάξιο» μπροστά από τις εμπορικές επιχειρήσεις, που είναι επικίνδυνο και για τους πεζούς.

Σε απάντηση του σχεδίου, αναφέρουμε, απλώς, τις δυο προτάσεις ανάπλασης του Πεζοδρόμου, τις οποίες, αν θέλει, ας τις λάβει υπόψη το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι τεχνικές προτάσεις – αφού δεν έχουμε τέτοιες γνώσεις – γι’ αυτό πρέπει να κριθούν από ειδικούς και να εφαρμοστεί η καλύτερη.

Πρώτη πρόταση: ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο του Πεζοδρόμου
Περιλαμβάνει μια ελεύθερη ζώνη, στο κέντρο, κατά μήκος του Πεζοδρόμου, ίδιων διαστάσεων για όλες τις οδούς είτε πρόκειται για την Ελευθερίου Βενιζέλου, πλάτους 11,80 μ. είτε για την Γρηγορίου Λαμπράκη, πλάτους 10,50 μ. Οι διαστάσεις της πρέπει να έχουν πλάτος 3,50 μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία κ.λπ. που παραμένει ακάλυπτη καθ’ ύψος σε όλο το μήκος και το πλάτος της.
Μεταφορά των φωτιστικών στύλων κι όποιων άλλων κατασκευών υπάρχουν, εκ περιτροπής, δεξιά κι αριστερά της ελεύθερης ζώνης.
Δεντροφύτευση, δεξιά κι αριστερά της ελεύθερης ζώνης. Σημειώνουμε εδώ, ότι η ιδέα δημιουργίας συνεχόμενου χώρου φύτευσης κατά μήκος του Πεζοδρόμου, που θα λειτουργεί ως όριο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, δεν θα έχει πρακτική εφαρμογή, αφού δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι είσοδοι των καταστημάτων. Νομίζουμε ότι επαρκεί η φύτευση δέντρων και προτείνουμε την τοποθέτηση εμποδίων στα όρια του επιτρεπόμενου χώρου, μπροστά από τα καταστήματα εστίασης, αλλά και στα πλάγια όπου γειτνιάζουν με εμπορικά καταστήματα. Του τι είδους εμπόδια θα είναι αυτά, ώστε να μην είναι δυνατή η μετακίνησή τους, θα πρέπει να το εξετάσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων.
Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μπροστά από τα καταστήματα εστίασης σε πλάτος όχι μεγαλύτερο των 2,50 μ. Σημειώνουμε ότι το πλάτος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πρέπει να καθοριστεί με βάση την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη και να είναι ο ίδιος σε όλες τις οδούς, καθώς σε άλλη περίπτωση θα πρόκειται για άνιση μεταχείριση των καταστημάτων εστίασης.

Δεύτερη πρόταση: τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο.
Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι η πιο οικονομική λύση.
Προβλέπει την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος του Πεζοδρόμου, στο κέντρο, επιτρέποντας τη διέλευση οχημάτων και πεζών σε δύο ζώνες δεξιά κι αριστερά τους.
Για να τηρηθούν τα όρια ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε υπερυψωμένη εξέδρα πλάτους ως 2,5 μ. Σε περίπτωση που δυο καταστήματα εστίασης βρίσκονται απέναντι, θα μοιράζονται τον κοινό χώρο και θα εκτείνονται δεξιά κι αριστερά, στην εξέδρα, ως την κάλυψη περίπου του 30% της πρόσοψής τους.
Κατά μήκος της εξέδρας θα υπάρχουν ομοιόμορφες τέντες και θα τοποθετηθούν μεγάλες γλάστρες πλάτους 1,20 μ – 1,40 μ.. για φύτευση δέντρων κατάλληλων για αστικούς χώρους. Γύρω από τις γλάστρες μπορούν να τοποθετηθούν κυκλικά παγκάκια.
Η εξέδρα δεν θα είναι συνεχόμενη ώστε να εξυπηρετούνται οι πεζοί που θέλουν να κινηθούν κατά πλάτος.
Τα δέντρα, που βρίσκονται μπροστά από τα καταστήματα, όπως και τα «παρτέρια» στην οδό 23ης Φεβρουαρίου πρέπει να αφαιρεθούν.
Προϋπόθεση για να εφαρμοστεί η πρόταση είναι οι δυο ελεύθερες ζώνες εκατέρωθεν της κεντρικής εξέδρας να έχουν πλάτος 3,50 μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, οχήματα μεταφοράς ατόμων με αναπηρία κ.λπ. που παραμένει ακάλυπτη καθ’ ύψος σε όλο το μήκος και το πλάτος της.

Συμπερασματικά, σας καλούμε για τελευταία φορά, να λειτουργήσετε προς όφελος όλων των πολιτών.
Ταυτόχρονα, σας ενημερώνουμε ότι ήδη προχωρούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με σκοπό την εφαρμογή του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                   Η Γ. Γραμματέας
Σκεύης Κων/νος             Μπαντή Λουκία





Δεν υπάρχουν σχόλια: