«Έφαγε αλλά έκανε και έργο »

Του Σταύρου Κωστάρα

Μια φράση που ακούγεται συχνά και θεωρώ ότι λέει και σημαίνει πολλά.
Μιλώντας, ακούγοντας και σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα και τις ζυμώσεις που γίνονται όσον αφορά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές διαπίστωσα πολλές φορές, ενεργώντας σαν τρίτο πρόσωπο και όχι σαν άμεσα εμπλεκόμενος, την απογοήτευση και την λύπη ορισμένων (της πλειοψηφίας μάλλον), αλλά και την χαρά με την οποία κάποιοι αναμένουν τις εκλογές αυτές, μαζί με τις ελπίδες που τρέφουν για τις πιθανές αλλαγές σκηνικού και δημοτικών αρχών εν γένει!!!

Μέσα σε κοσμογονικές αλλαγές ίσως κάποιοι δεν αρθήκαμε άξιοι των περιστάσεων και δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, ασκώντας μια διοίκηση χωρίς εξάρσεις, μέτρια ίσως, τίμια όμως. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια άλλαξε όλη η Ελλάδα. Ότι ζούμε σε μια χώρα που τώρα ξεκινάει να ζωντανεύει από το κώμα στο οποίο είχε πέσει, προερχόμενη από μια μακρά περίοδο ανομίας, σπατάλης, διαφθοράς, κακοδιαχείρισης και άνομου πλουτισμού. Δεν έγιναν ίσως όλες οι προσπάθειες που μπορούσαν να γίνουν. Ίσως δεν είχαν όλοι τις δυνατότητες και υπήρξαν και άτομα που δεν μπορούσαν.
Τώρα όμως υπάρχει η δυνατότητα και νέες προσπάθειες να γίνουν και νέα άτομα να προστεθούν απέναντι στην πρόκληση για το μέλλον του τόπου. Ας ζητήσουν και ας συμμετέχουν όλοι όσοι μπορούν να προσφέρουν και ας μεριάσουν, ας παραμερίσουν, όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν άλλο. Δεν τίθεται στις κοινωνίες που ζούμε θέμα αρχηγού ή πολιτικής που ακολουθεί. Είναι θέμα ομάδας που έχει κοινούς σκοπούς και μπορεί να προσφέρει μια καινούρια αρχή στον τόπο, την δικαιούται.
Έφαγε αλλά έκανε και έργο είναι ο τίτλος με τον οποίο ξεκίνησα να γράφω την παρέμβασή μου αυτή. Ποιοι είναι αυτοί που τους βλέπουμε να χαίρονται και να επιζητούν, να θέλουν να έρθουν πίσω εκεί που ήταν, να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο σε ότι και αν απόμεινε?? Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν να μην προσφέρουν αυτό για το οποίο οι συνδημότες τους επέλεξαν και τους επιλέγουν?? Άνθρωποι που πέρασαν από την εξουσία και δεν κατάλαβαν που βρίσκονται, πλην ορισμένων που ήξεραν καλά τι έκαναν και τι οφέλη αποκόμισαν από αυτό. Κάποιοι άλλοι, εχθροί μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους, μόνιασαν τώρα σαν λύκοι που θέλουν να φάνε απ’ το ίδιο κουφάρι, απ’ ότι απόμεινε. Απ’ ότι απόμεινε απ’ το κουφάρι της εξουσίας και απ’ ότι ο καθένας μπορεί πλέον να αρπάξει. Ίσως να μην κατάλαβαν ότι τώρα άλλαξε - αλλάζει η Ελλάδα και ξυπνάει απ’ το λήθαργο της.
Έφαγε αλλά έκανε και έργο!!!

Την φράση αυτή την απομόνωσα για να γίνει απόφθεγμα για όλους όσους στηρίζουν, υποστηρίζουν, ψηφίζουν, προωθούν και αναδεικνύουν υποψηφίους οι οποίοι θα κληθούν να διοικήσουν και να ασκήσουν εξουσία. Δεν νοείται τέτοιος τρόπος σκέψης ούτε τέτοιος τρόπος διακυβέρνησης. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτού του είδους οι σκέψεις μας οδήγησαν εδώ που σήμερα βρισκόμαστε. Ευτυχώς ο κατήφορος σταμάτησε γιατί παρακάτω ούτως ή άλλως δεν πήγαινε. Πιάσαμε πάτο και τώρα πια ένας δρόμος απομένει. Μακρύς κουραστικός και επίπονος, αλλά ένας και μοναδικός.

Σταύρος Κωστάρας
Δημοτικός Σύμβουλος ΦΙΛΙΑΤΩΝ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι η νεοφασιστική αντίληψη ότι όλοι στο δημόσιο τα τρώνε. Και μετά έρχεται ο κατευνασμός με την έμμεση δικαιολογία στα λαμόγια. Όλοι τα τρώνε και δεν κάνουν τίποτα . Αυτοί τουλάχιστον έφαγαν αλλά έκαναν και κάτι.
Τα λαμόγια ζέουσα πληγή στην σημερινή κοινωνία μας, ποτέ δεν λειτούργησαν για το γενικό καλό. Όλα τα θέλουν για την πάρτη τους και τα κόκαλα από το φαγοπότι στους ρουφιάνους που τους ακολουθούν.

Ανώνυμος είπε...

EINAI OΙ ΓΝΩΣΤΟΙ << ΓΚΡΟΥΕΖΕΣ >> ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΦΑΓΑΝΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ. Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ.