Ιαματικές πηγές... ανάπτυξης για την Κόνιτσα

Μοναδική και ίσως την τελευταία ευκαιρία για να αναδειχθούν οι μεγάλες δυνατότητες τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης της Κόνιτσας αποτελεί η νέα προγραμματική περίοδος, που συμπίπτει με την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και λουτρών.

Ο δήμος Κόνιτσας μετά από μια μακρά και επίπονη διαδικασία ολοκλήρωσε τις αναλύσεις του νερού και των ατμίδων στα ιαματικά λουτρά Καβασίλων και Αμαράντου και έχει καταθέσει το φάκελο προκειμένου να λάβει την αναγκαία πιστοποίηση και αδειοδότηση.
Είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των λουτρών μετά από χρόνια, αλλά αυτό που αποτελεί «τροχοπέδη» όχι μόνο για τους εν δυνάμει επισκέπτες αλλά και για τους πιθανούς επενδυτές, είναι η κακή οδική πρόσβαση.
Το θέμα έθεσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Γαργάλας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ηπείρου, ζητώντας τη στήριξη του αιτήματος της αποκατάστασης των οδικών αξόνων που οδηγούν στα Καβάσιλα και τον Αμάραντο, αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, μέσω του Διστράτου, καθώς αποτελεί επίσης έναν τουριστικό πόλο έλξης.
Η περιφερειακή αρχή σύμφωνα με τον κ. Γαργάλα είναι θετική για μία νέα χάραξη προς τα Καβάσιλα και την αποκατάσταση του δρόμου προς τον Αμάραντο. Ειδικά για το πρώτο υπάρχει ήδη μία σκέψη για έναν νέο δρόμο από την περιοχή της Καλόβρυσης, κοντά στη Μέρτζιανη, που θα οδηγεί στις πηγές κατά μήκος του ποταμού.
«Αν θέλουμε πραγματικά να επενδύσουμε σε έργα που θα αποτελέσουν μία παρακαταθήκη για τον τόπο θα πρέπει να επενδύσουμε σε αυτούς τους οδικούς άξονες. Αυτός είναι ο στόχος που θέτουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο και που πρέπει να παλέψουμε. Η Κόνιτσα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και λόγω της απομόνωσης στην οποία έχει βρεθεί με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, θα πρέπει να βρει άλλους δρόμους», σημείωσε ο κ. Γαργάλας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης η ένταξη οδικών υποδομών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ωστόσο στο συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν προϋποθέσεις αφού πρόκειται για υποδομές που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό.
Ο δήμος Κόνιτσας δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις μελέτες που απαιτούνται και έτσι το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να ξεκινήσει η εκπόνησή τους.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ από τον Ανεξάρτητο


Δεν υπάρχουν σχόλια: