Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τσίπρας επισκέπτεται το ΔΝΤ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παρέμβει σε διεθνές επίπεδο» δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα ο Αλ.Τσίπρας επισκέπτεται τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θέλησε «αφ' ενός να εξηγήσει (η χώρα μας) ότι το πρόγραμμα λιτότητας που επί τρία χρόνια εφαρμόζεται είναι αδιέξοδο και αφ' ετέρου να διεκδικήσει συμμαχίες γιατί το αδιέξοδο του προγράμματος απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα στις επαφές μου με το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών να εξηγήσω τα αδιέξοδα του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, είχα τη
δυνατότητα να εξηγήσω ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στην πολυτάραχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στόχος μας είναι μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική
πολιτική».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «τέλος, εξήγησα ότι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου η Ελλάδα δεν πρόκειται και δεν πρέπει να διαπραγματευτεί με κανένα το δικαίωμα στην ΑΟΖ. Και μάλιστα πιστεύουμε ότι αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα πρέπει να στηριχθεί και από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το απόγευμα ο κ.Τσίπρας θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή γενική διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, παρουσία και άλλων στελεχών του Ταμείου.

Η συνάντηση, που γίνεται στον απόηχο της έκθεσης του Ταμείου για την Ελλάδα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ΔΝΤ πρόσφατα, δεν δίστασε, μέσω της έκθεσής του για την Ελλάδα, να παρέμβει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καθυστερήσεις στην εφαρμογή τού προγράμματος αλλά και πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο. Εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι απόψεις του είναι πιο σημαντικές από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των λαών» σχολίασε ο βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο πολυπληθές ακροατήριο του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε δύο ερωτήματα: «Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί;».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τη δική του «εναλλακτική οπτική» για την κατάσταση στη χώρα και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.



ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ BROOKINGS των ΗΠΑ

Ο θαυμασμός και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική Ομπάμα, μπροστά στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ των ΗΠΑ, αποκαλύπτει πόσο ψεύτικα και υποκριτικά ήταν τα όποια ριζοσπαστικά συνθήματα, όπως ακύρωση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, που χρησιμοποίησε πριν τις εκλογές και για ποιο σκοπό. Όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεδιάντροπα και φανερά δίνει αυτά τα διαπιστευτήρια στους εκπροσώπους των αμερικανικών μονοπωλίων, τότε ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να καταλάβει τι είδους συζητήσεις γίνονται και τι είδους υποσχέσεις δίνονται, πίσω από τις κλειστές πόρτες και τις μη δημόσιες συναντήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: