Αδρανής επιτροπή κατά της διαφθοράς στο ΥΠΟΙΚ

Τι αποκαλύπτει ερώτηση του βουλευτή Θεσπρωτίας Α. Μπέζα.

Ανενεργή παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών ειδική επιτροπή που αξιολογεί τις καταγγελίες που υποβάλλονται σε βάρος των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του υπουργείου.
Την ίδια ώρα, στην αδρανή επιτροπή έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες καταγγελίες για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντώνης Μπέζας. Στην ερώτησή του σημειώνει ότι τον Απρίλιο του 2012 έληξε η θητεία των μελών της Επιτροπής και ενώ έχουν περάσει αρκετοί μήνες δεν έχει προωθηθεί προς τον ΥΠΟΙΚ το σχέδιο της σχετικής απόφασης για να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της.

Ο κ. Μπέζας ζητάει να πληροφορηθεί για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, πότε θα υπογραφεί η σχετική απόφαση και πως αντιμετωπίζονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο του 2012 έως σήμερα οι καταγγελίες φορέων και πολιτών που στοχεύουν στην πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.

Το κείμενο της ερώτησης του κ. Μπέζα έχει ως εξής:

Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του ν.2873/2000, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί Επιτροπή Αξιολόγησης Καταγγελιών, με αντικείμενο την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των καταγγελιών που υποβάλλονται σε βάρος των υπηρεσιών και των υπαλλήλων του Υπουργείου. Αποτελείται από τρία (3) μέλη και συγκεκριμένα από έναν Νομικό Σύμβουλο του Ν.Σ.Κ. και δύο (2) Γενικούς Διευθυντές, ενώ σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 19 του άρθρου 55 του ν.4002/2011, υπάγεται στην εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου.

Τον Απρίλιο του 2012 έληξε η θητεία των μελών της Επιτροπής. Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμη προωθηθεί στον Υπουργό Οικονομικών το σχέδιο της σχετικής απόφασης προκειμένου να αρχίσει πάλι η λειτουργία της. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η Επιτροπή να μην έχει συγκροτηθεί μέχρι τώρα ως συλλογικό όργανο προβλεπόμενο εκ του νόμου, ενώ κατατίθενται πλήθος καταγγελιών από φορείς και πολίτες που αναφέρονται σε φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς από υπαλλήλους και υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση τα παραπάνω:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών

1. Για ποιους λόγους δεν έχει υπογραφεί από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τώρα, η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Καταγγελιών και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία της;

2. Πότε θα υπογραφεί η σχετική απόφαση;
3. Πως αντιμετωπίζονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα, οι καταγγελίες φορέων και πολιτών που στοχεύουν στην πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας;


Αθήνα, 17.1.2013 Ο Ερωτών Βουλευτής



Αντώνης Εμμ. Μπέζας



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: