Καταπέλτης ο εισαγγελέας

Για Παπαγεωργόπουλο
Σε ρόλο πρωταγωνιστή του σκανδάλου λεηλασίας των ταμείων του Δήμου Θεσσαλονίκης τοποθέτησε τον Β. Παπαγεωργόπουλο ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης και πρότεινε την ενοχή του για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση...μαμούθ.
Παράλληλα, εισηγήθηκε να διαβιβαστεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές η υπόθεση για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης εναντίον του για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Σε μια αγόρευση...κόλαφο κατά της επί 12 χρόνια διοίκησης του δεύτερου δήμου της χώρας, ο κ. Βασίλης Χαλντούπης εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προσωπικά κατά του τέως δημάρχου, καταλογίζοντάς του όχι μόνο ότι γνώριζε, αλλά και πως είχε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό του σκανδάλου, μαζί με το άλλοτε δεξί του χέρι, γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια, και με εκτελεστικό όργανο τον διαχειριστή των υπέρ τρίτων κρατήσεων, Π. Σαξώνη.
«Το κρυφό σκηνικό το οποίο στήθηκε αποκαλύπτεται πλέον στις πραγματικές του διαστάσεις, όπως και ο ακριβής ρόλος του καθενός», τόνισε ο εισαγγελέας και συμπλήρωσε:
«Ο Β. Παπαγεωργόπουλος προφανώς προέτρεψε τον Μ. Λεμούσια να βρει τρόπο να εκταμιεύονται χρήματα με κάποια νομιμοφάνεια. Φοβούμενος να κάνει αυτή την παράνομη συναλλαγή με τον Π. Σαξώνη για να μην εκτεθεί, ενήργησε διά του Λεμούσια».

Με σταυρωμένα τα χέρια στο ύψος του στήθους και με «άδειο» βλέμμα, ο Β.Παπαγεωργόπουλος άκουγε τον εισαγγελέα να αμφισβητεί ευθέως τις εξηγήσεις που έδωσε στην απολογία του, να κάνει λόγο για κακοδιαχείριση επιζήμια για τα δημοτικά συμφέροντα, και να απαριθμεί με καταιγιστικό τρόπο μία προς μία τις πράξεις και παραλείψεις του.Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος:
«Γνωρίζει ότι ένας υπάλληλος με χαμηλές αποδοχές είναι ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και κυκλοφορεί με πολύ ακριβό αυτοκίνητο».
«Αναθέτει τη διαχείριση 57 ταμείων σε έναν άνθρωπο της νύχτας, χωρίς να τον αντικαθιστά επί τόσο πολλά χρόνια».

«Ο δήμος σκόπιμα δεν φρόντισε να τηρήσει διπλογραφικό σύστημα. Εσκεμμένα ανατέθηκε η τήρηση του προϋπολογισμού στον ''Ορθολογισμό'', με βασικό μέτοχο τον ''κολλητό'' του Λεμούσια, Δ. Πανοζάχο».
«Ο δήμαρχος γνωρίζει την αγορά και τη δωρεά οικοπέδου από δημότισσα στον στενό του συνεργάτη και δεν διατάσσει έρευνα ούτε τον αντικαθιστά. Επρεπε να διατάξει ΕΔΕ και να τον απομακρύνει μόνο για λόγους πολιτικής ευθιξίας».
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει το τελευταίο γεγονός, ο εισαγγελέας επισήμανε πως ο Λεμούσιας «κρατούσε στο χέρι» τον Β. Παπαγεωργόπουλο με τα υπεξαιρεθέντα και διερωτήθηκε «μήπως επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ο ''μυθομανής'' Σαξώνης», που παρουσίασε τον τέως γραμματέα να λέει για τον δήμαρχο «αν έχει κότσια, ας με αλλάξει».
Ο κ. Χαλντούπης πρότεινε την ενοχή του Π. Σαξώνη και για τις τρεις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα).
Επίσης, πρότεινε να κηρυχτεί ένοχος ο Μ. Λεμούσιας για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απλή συνέργεια στην πλαστογραφία, ενώ για τον Β. Παπαγεωργόπουλο πρότεινε την ενοχή του για «ηθική αυτουργία του ηθικού αυτουργού», δηλαδή ότι προέτρεψε τον Λεμούσια να πείσει τον Σαξώνη να υπεξαιρέσει. Εξέφρασε, δε, αμφιβολίες για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία, σε ό,τι αφορά τον τέως δήμαρχο.
Με την εισαγγελική εισήγηση προτείνεται επίσης η ενοχή των δύο πρώην διευθυντών της Ταμειακής Υπηρεσίας για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία. Ο κ. Χαλντούπης διατύπωσε αμφιβολίες για τους τρεις πρώην αντιδημάρχους (Α. Γερογιάννη, Μ. Ζορπίδη, Θ. Αθανάσαρο) και για τρεις υπαλλήλους, ενώ πρότεινε την αθώωση όλων των υπολοίπων.
Αγορεύσεις δικηγόρων
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Την αρχή έκανε ο πληρεξούσιος της πολιτικής αγωγής Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος ζήτησε την άσκηση νέας δίωξης κατά της τέως διοίκησης για κακουργηματική απιστία, με βάση την ομολογημένη κατασκευή πλαστών ελλειμμάτων, το 2004, που είχαν στόχο τη λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63774628


Δεν υπάρχουν σχόλια: