Χάθηκε οριστικά η μελέτη του Κάστρου

Υπόλογη η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, καταγγέλλει η «Ενότητα Πολιτών»

Για μία μεγάλη ευκαιρία που αφορούσε στην δρομολόγηση και την εκτέλεση σημαντικών έργων, για την ανάδειξη του Κάστρου, και η οποία χάθηκε οριστικά κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών» η οποία κατηγορεί την «απερχόμενη Δημοτική Αρχή», όπως την αποκαλεί, γιατί «με τις παλινωδίες της, τους λανθασμένους χειρισμούς της και τις χρονοτριβές, οδήγησε την μελέτη ανάπλασης του Κάστρου στις καλένδες».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η δημοτική αρχή ελέγχεται γιατί αρχικά άφησε τα χρονοδιαγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ να εξαντληθούν και στην συνέχεια, όταν η Περιφέρεια Ηπείρου άνοιξε την διαδικασία για χρηματοδότηση μελετών προετοιμασίας έργων του ΕΣΠΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δεν υπέβαλλε σχετικό αίτημα.
Έτσι στον κατάλογο των 26 μελετών που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους, και ανακοινώθηκε επίσημα χθες, δεν περιλαμβάνεται η μελέτη του Κάστρου.
Σύμφωνα με την «Ενότητα Πολιτών» «Μία προσπάθεια τεσσάρων ετών περίπου ναυάγησε εξ αιτίας της αδιαφορίας, της ανικανότητας και των λανθασμένων επιλογών της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής», ενώ προσθέτει ότι «Το χειρότερο είναι ότι με τις επιλογές της, στερεί από την πόλη και από την περιοχή του Κάστρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, έργα άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ».

Να σημειωθεί ότι η μελέτη για την ανάπλαση του Κάστρου περιλαμβάνονταν σε αυτές που είχαν χαρακτηριστεί ως «προετοιμασίας για το ΕΣΠΑ».
Ύστερα από συμφωνία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού είχε οριστεί ως τελικός δικαιούχος ο Δήμος Ιωαννιτών. Ο διαγωνισμός για την ανάθεσή της είχε καθυστερήσει αναίτια. Ακολούθησαν ενστάσεις και δικαστικές εμπλοκές με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι χρόνοι του Γ΄ ΚΠΣ και να απενταχθεί ουσιαστικά η δράση, προϋπολογισμού 650 χιλιάδων ευρώ.
Η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία ήταν η χρηματοδότησή της από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και η δυνατότητα αυτή χάθηκε, αφού όταν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου λάμβανε τις σχετικές αποφάσεις, ο Δήμος Ιωαννιτών έλαμπε δια της απουσίας του!
«... Οι επιλογές της απερχόμενης δημοτικής αρχής έχουν δυστυχώς μοιραία αποτελέσματα...», τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία προσθέτει:
«Στην προκειμένη περίπτωση, ο «πρωταθλητής των έργων» στερεί από την πόλη την δυνατότητα να εντάξει στο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις11 εκατομμυρίων ευρώ.
Στερεί την ευκαιρία για την συνολική ανάπλαση και την ανάδειξη του Κάστρου.
Δεν είναι απλά ένα λάθος που δεν μπορεί να διορθωθεί. Πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία που θα σημαδέψει το μέλλον.
Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή οφείλει τώρα να εξηγήσει τους λόγους».
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/15992-2010-09-15-12-28-34.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: