Αποστάσεις από το παρελθόν

Ευθύνη του Κώστα Καραμανλή το πότε θα μιλήσει, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς

Δεν θα επιδείξω εγώ σε ένα πρωθυπουργό 5,5 ετών πότε πρέπει να μιλήσει. Το δικό μου μερίδιο της ευθύνης για την παράταξη το έχω αναλάβει, με «αυτοκριτική έως αυτομαστίγωμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και δεν αποτελεί διέξοδο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική εξαπάτηση».


«Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί, έχουν την ευθύνη εκείνη πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους κυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς της παράταξής μας με το παρελθόν το έχω κλείσει, με αυτοκριτική έως και αυτομαστίγωμα» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα η δική του ευθύνη είναι για το μέλλον.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τη σύσταση μίας Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, αρκεί, όπως τόνισε, να είναι στην πραγματική της διάσταση. «Η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004, ούτε τελείωσε το 2009. Δεν θα δεχτώ να μπει χρονικό συρματόπλεγμα. Υπάρχει και πριν και μετά, με πολλές ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ. Αν το θελήσει αυτό το ΠΑΣΟΚ, είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε», είπε.
Η συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στην 75η ΔΕΘ ξεκίνησε μεβίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- αποσπασμάτων δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ και νωρίτερα, που κατά τη ΝΔ αποδεικνύουν «πολιτική εξαπάτηση» από το ΠΑΣΟΚ, άρχισε η συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
Στο βίντεο φαίνεται ο κ. Παπανδρέου να τάσσεται κατά την περυσινή ΔΕΘ κατά του παγώματος των συντάξεων και των μισθών, να υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, να σημειώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», να δεσμεύεται για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

«Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» φαίνεται να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη».

Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».

Σε ερώτηση για το αν το μνημόνιο ήταν μονόδρομος υπογράμμισε ο κ.Σαμαράς ότι «δεν ήταν μονόδρομος».

Όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση ότι το έλλειμμα υπερβαίνει το 12% τον περασμένο Νοέμβριο δυσφήμισε τη χώρα και δεν πήρε μέτρα για το έλλειμμα. «Έτσι μετατρέψαμε ένα πρόβλημα ελλείμματος σε πρωτόγνωρη κρίση δανεισμού», υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε ότι «υπήρχε η δυνατότητα να αποφύγουμε τη σκληρή πραγματικότητα διαπραγμάτευσης». Και κατέληξε λέγοντας: «Κατηγορώ ευθέως την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύτηκε με το περίστροφο στο κρόταφο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: