Οι εργολάβοι θα πληρώνονται μέσα σε 60 ημέρες

Η ΕΕ πρόκειται να εισαγάγει ένα νέο νόμο ο οποίος θα υποχρεώνει τις δημόσιες αρχές να πληρώνουν τους εργολάβους τους μέσα σε 60 ημέρες, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Η κίνηση αυτή έχει στόχο να βοηθήσει κυρίως τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, αφού αυτές είναι πιθανότερο να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες όταν δεν πληρώνονται από τους πελάτες τους.


"Η συμφωνία αυτή σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα είναι πια υποχρεωμένες να χρησιμεύουν ως τράπεζες για δημόσιες επιχειρήσεις" δήλωσε η γερμανίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Βάιλερ, μία από τους ευρωβουλευτές που ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων για το νέο νόμο. Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αργά χθες Δευτέρα το βράδυ μεταξύ των ευρωβουλευτών, των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν τόκο 8% επί του λογαριασμού σε περίπτωση που δεν καταβάλουν αυτά που χρωστούν μεσα σε διάστημα 60 ημερών.

Μια ακόμη αυστηρότερη προθεσμία 30 ημέρων ορίσθηκε για μικρότερους εργολάβους δημοσίων έργων και για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές της ΕΕ.

Η συμφωνία αναμένεται ότι θα εγκριθεί επισήμως από το Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβριο. Τα κράτη της ΕΕ θα έχουν στη συνέχεια προθεσμία δύο ετών για να την μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία τους.

Οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρούς πονοκεφάλους σε κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετρητών, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, όπου δεν είναι ασυνήθιστο οι δημόσιες αρχές να ρυθμίζουν τα χρέη τους ακόμη και έπειτα από 180 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: