Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τη χερσαία ζώνη Ηγουμενίτσας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ,έχει έγγραφα και δημόσια, ζητήσει την συνεδρίαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας με θέμα την διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας δύο φορές, στις 06/09/16 και 23/09/16. Αντί για αυτό ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. προτίμησαν να απαντήσουν με συνέντευξη τύπου και όχι σε συνεδρίαση του Δ.Σ..

Με αυτήν τους την ενέργεια:
1. Δείχνουν την απαξίωση τους απέναντι στο Δ.Σ, που δεν τιμά ούτε τον Δήμαρχο κ. Λώλο ούτε τον κ. Νταή εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο και πρώην Δήμαρχο. Προτίμησαν την σιγουριά μια συνέντευξης παρά την συζήτηση και τον αντίλογο σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ..
2. Αυτά που ειπώθηκαν δίνουν μια ψεύτικη εικόνα της κατάστασης με σκοπό τον εφησυχασμό και την αναμονή μέσα στην γενικότερη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ (υπομονή ,βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο, θα λυθούν τα προβλήματα κλπ). Ταυτόχρονα δόθηκαν υποσχέσεις για άμεσες λύσεις που είναι αμφίβολο ότι θα υλοποιηθούν αλλά και αν γίνουν θα αποτελούν «το τυράκι για να μην δούμε την φάκα». Έτσι:
Ο κ. Νταής απέκλεισε την ιδιωτικοποίηση της χερσαίας ζώνης και αναρωτήθηκε από πού η Λ.Σ. αντλεί την πληροφόρηση της ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. ιδιωτικοποιείται. Mάλιστα μας κατηγόρησε για κινδυνολογία. Φαίνεται ότι διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόεδρος της Α.Ε. δεν γνωρίζει ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. ανήκει στον ΤΑΙΠΕΔ και ότι ο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει πλέον στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΊΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, του οποίου μάλιστα η Διοίκηση θα είναι διορισμένη από την Ε.Ε. Ότι τα έσοδα του θα προέρχονται από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας και θα πηγαίνουν για συγκεκριμένο σκοπό ,την αποπληρωμή του χρέους.
Δεν γνωρίζει ίσως ότι τα λιμανάκια σε Πλαταριά και Σύβοτα άλλαξαν χρήση με υπουργική απόφαση από αλιευτικά καταφύγια σε τουριστικά, ενώ το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας είχε αποφασίσει το αντίθετο. Αγνοεί ίσως, τις δηλώσει Πιτσιώρλα για αξιοποίηση δικτύου μαρίνων και υδατοδρομείων στην περιοχή ,και ότι όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μιλά για αξιοποίηση, ως γνωστόν εννοεί ιδιωτικοποίηση.
3. Οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις του κ. Νταή έχουν τόση αξία όσο και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα (π.χ. κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μείωση συντάξεων κλπ). Έτσι:
Η εκτίμηση του ότι το Δρέπανο δεν θα το διεκδικήσει η ΟΛΗΓ Α.Ε., μόνο σαν προσωπική του άποψη μπορεί να ισχύει. Θέση που καλλιεργεί την αναμονή και την επανάπαυση. Γιατί το Δρέπανο, όπου ο Δήμος Ηγουμενίτσας έχει επενδύσει (κάμπινγκ, κεντρικό κλπ), όπου χιλιάδες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής απολαμβάνουν χωρίς να πληρώσουν το μπάνιο τους, αποτελεί τουριστικό φιλέτο. Το δε ΤΑΙΠΕΔ δεν δημιουργήθηκε για να παραχωρεί φιλέτα στους Δήμους αλλά το αντίθετο, να ξεπουλά δημόσια περιουσία σε ιδιώτες επενδυτές.
Τόσο κ. Λώλος όσο και ο κ. Νταής μίλησαν για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει στην ΟΛΗΓ Α.Ε. να δώσει ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ στον Δήμο από την χρήση του λιμανιού. Ο κ. Νταής το εξειδίκευσε μάλιστα, ότι το ενοίκιο που η Α.Ε. δίνει σήμερα στο κράτος, θα δίνεται μελλοντικά στον Δήμο. Εδώ πια αναρωτιόμαστε ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ!!!!
1. Γιατί είναι γνωστόν ότι η ΟΛΗΓ Α.Ε. ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ δηλαδή το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και όχι από το κράτος, άρα και τα οικονομικά του.
2. Η ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει βγει ήδη στο σφυρί. Ο ιδιώτης καπιταλιστής που θα την αποκτήσει, θα αναλάβει και τέτοια υποχρέωση;
3. Από ποιο κεντρικό κράτος άραγε περιμένουν τέτοια μεταχείριση; Από αυτό που έχει περικόψει κατά 60% την επιχορήγηση στους δήμους , από αυτό που ενώ έχει εισπράξει για λογαριασμό τους 11 δις ευρώ , δεν τους τα αποδίδει; Ξέχασαν το οικονομικό παρατηρητήριο για τους Δήμους και τον κόφτη;
Τόσο ο κ. Λώλος όσο και ό κ. Νταής ανέφεραν ότι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στην ΟΛΗΓ Α.Ε. θα λύσει μια σειρά χρονίζοντα προβλήματα, αφού πλέον δεν θα θεωρείται «ορφανή» η περιοχή. Λεφτά έχει μπόλικα η Α.Ε. έτσι μπορεί να ελπίζουμε σε ανάπλαση του χώρου στο βόρειο τμήμα που έχει τα χάλια του (π.χ. κάγκελα). Ξέχασαν όμως και οι δύο να αναφέρουν ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτού του χώρου προορίζεται από την Α.Ε. για κατασκευή μαρίνας. Άρα δεν θα αποδοθεί στο Δήμο. Κατά συνέπεια ,με βάση τα προσχέδια, ο χώρος στα γηπεδάκια του τένις και μέρος του ποδηλατοδρόμου (μπροστά από τα ΤΕΙ) θα ανήκουν στην ΟΛΗΓ Α.Ε. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τον αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας από την ελεύθερη πρόσβαση και τη δωρεάν χρήση, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην ξεκούραση, την αναψυχή, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αυτές δε τις δαπάνες ,πρέπει να τις εγκρίνει και το ΤΑΙΠΕΔ μια και η ΟΛΗΓ Α.Ε. λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ,όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο κ. Νταής.
Θα συμφωνήσουμε ότι το νομικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες. Ας αγωνιστούμε λοιπόν να το αλλάξουμε. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες αποδείξανε ότι όταν πρόκειται για αντιλαϊκά μέτρα οι νόμοι αλλάζουν και μάλιστα με ”fast track” διαδικασίες. Πολυπλοκότητα υπάρχει όταν πρόκειται για φιλολαϊκά μέτρα.
Ο κ. Νταής στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η Διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. παίρνουν την ευθύνη της στήριξης και εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που τους διόρισε σε αυτήν την θέση. Ο κ. Λώλος στέλεχος της Ν.Δ., όμως σαν εκλεγμένος Δήμαρχος, πρέπει να δώσει λόγο σε αυτούς που τον ψήφισαν. Άσχετα αν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ τα βρίσκουν στις ιδιωτικοποιήσεις και όχι μόνον. (βλέπε δελτίο τύπου του ΣΕΒ) είναι υποχρεωμένος να δώσει λόγο στο Δ.Σ..
Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τα σχέδια της ΟΛΗΓ Α.Ε. στο γραφείο του Δημάρχου και να μην ενημερώνεται το Δ.Σ.(έστω και αν είναι προσχέδια).
Είναι απαράδεκτο να συζητά ο Δήμαρχος με την ΟΛΗΓ Α.Ε. τον σχεδιασμό της χερσαίας ζώνης και να μην υπάρχει από το Δ.Σ. συγκεκριμένη πρόταση τι ακριβώς διεκδικεί Δήμος.
Τέλος οι αναφορές τους στον Δήμο της Πάτρας θυμίζουν την λαϊκή ρήση ότι «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Όσο και αν είναι δεν είναι συνηθισμένο, υπάρχουν Δημοτικές Αρχές που αγωνίζονται για τα λαϊκά συμφέροντα. Τέτοια είναι και αυτή της Πάτρας ,όπου οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στον Δήμο μαζί με τον λαό ,δίνουν την δική τους μάχη για το παραλιακό μέτωπο. Για αυτό και είναι «ένα βήμα μπροστά» όπως ομολόγησε τελικά ο Δήμαρχος.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», άλλη μια φορά, ζητά το αυτονόητο αλλά και αναγκαίο, δηλαδή την ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ του Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ με θέμα : «Διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης Ηγουμενίτσας με παράλληλη διεκδίκηση πόρων για την συντήρηση και αξιοποίηση αυτής. Μεθόδευση της διεκδίκησης αυτής με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.»
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί Τους Μ.Φ., τα Σωματεία να ζητήσουν ενημέρωση για την χερσαία ζώνη και το “master plan” της ΟΛΗΓ Α.Ε. Καμιά επανάπαυση από τις δηλώσεις Λώλου – Νταή. Να οργανώσουμε από τώρα τον αγώνα μας.
1. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
2. Για λιμάνι λαϊκή περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.
3. Να αποδοθεί χερσαία ζώνη στους Δήμους.
4. Για έργα ανάπλασης της χερσαίας ζώνης με κρατική χρηματοδότηση.



Ηγουμενίτσα 27/09/2016
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: