Τεράστιες ευθύνες για τις ζημιές!

Δεν φταίει μόνο η κακοκαιρία, αλλά και η έλλειψη υποδομών στην Ήπειρο
Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για καταλογισμό ευθυνών, αλλά οι βιβλικές καταστροφές σε ολόκληρη την Ήπειρο δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στα καιρικά φαινόμενα, γιατί δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι οι ανθρώπινες παραλείψεις, η διαχρονική αδιαφορία και η έλλειψη βασικών υποδομών έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο, ώστε πολλές περιοχές της Ηπείρου σήμερα να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Αυτές μάλιστα θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο περιορισμένες, εάν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία και τα μέσα πρόληψης.

Η τελευταία λοιπόν κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την Ήπειρο ήταν τέτοιας έντασης, που η περιοχή μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού δρόμοι κόπηκαν, οικισμοί, σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις «πνίγηκαν» από τα νερά, ενώ καθιζήσεις, καταπτώσεις, κατολισθήσεις παρατηρήθηκαν σχεδόν σε όλο το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο.
Προβληματικές υποδομές
Οι δυσάρεστες συνέπειες της κακοκαιρίας αποδεικνύουν περίτρανα ότι υπάρχει τρομακτική έλλειψη ακόμη και βασικών υποδομών, αφού και όσες υπάρχουν οι περισσότερες έγιναν με έργα – μπαλώματα. Είτε πρόκειται για οδικά, είτε αντιπλημμυρικά, είτε αρδευτικά, οι ευθύνες βαρύνουν κυρίως όσους τα παραλαμβάνουν, χωρίς πρώτα να γίνουν οι αυστηροί έλεγχοι ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα, ότι δηλαδή έχουν στερεωθεί σωστά, ότι έπεσαν τα κατάλληλα υλικά κ.α. Τέτοιοι έλεγχοι που απ΄ ότι φαίνεται δεν γίνονται ή σπάνια γίνονται. Για να μην αναφερθεί κανείς στις παρόχθιες περιοχές, σε πολλές από τις οποίες – και μέσα στις κοίτες των ποταμών - έχουν γίνει παράνομες αμμοληψίες και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μέχρι και η Εγνατία Οδός, ένα τόσο σημαντικό και σύγχρονο έργο, το οποίο όμως σε κάποια σημεία του, όπως στο ύψος της Πεδινής, παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να πλημμυρίζει αυτός ο χρυσοπληρωμένος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, όπως συνέβη το 2010 και να πρέπει να τοποθετείται άμμος για να προληφθούν μεγάλες ζημιές!
Η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών έβγαλε στην επιφάνεια τις εγκληματικές παραλείψεις των εκάστοτε κυβερνώντων, αλλά και αυτοδιοικητικών. Τουλάχιστον οι τωρινές καταστροφές ας αποτελέσουν «οδηγό» για την στάση τους από εδώ και πέρα, προκειμένου να προλαμβάνουν δυσάρεστες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: