Βαρύ «κατηγορώ» Σπ. Πανταζή για την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας

«Πέρασε, από την ιστορία πλέον, στο μύθο. Το γεφύρι της Πλάκας κατέρρευσε, επειδή τα νερά του Άραχθου ποταμού, τα τρία τελευταία χρόνια κατέστρεψαν, σιγά-σιγά και ολοκληρωτικά, τη βάση του ανατολικού του βάθρου, αφήνοντας τα φορτία του γεφυριού στο απόλυτο κενό, τη στιγμή που, επί χρόνια, αγωνιζόμασταν για να αντιμετωπισθεί η βαθμιαία καθίζηση του άλλου, του "πονεμένου" δυτικού βάθρου του γεφυριού».

Τα παραπάνω λόγια αποτελούν απόσπασμα από χθεσινή γραπτή αποκαλυπτική δήλωση ενός από τους πλέον ειδικούς στις αναστηλώσεις μνημείων, του κ. Σπύρου Πανταζή (φωτό, στο κέντρο), γνωστού Γιαννιώτη Αρχιτέκτονα μηχανικού, που για 30 και πλέον χρόνια (έως το Μάρτιο του 2011) υπήρξε Προϊστάμενος της πρώην 6ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, της νυν Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.
Ευθύνες στη Λ. Μενδώνη
Στη μακροσκελή δήλωσή του ο κ. Πανταζής επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα στην Γεν. Γραμματέα Λίνα Μενδώνη, γράφοντας επί λέξει: «το γκρέμισε κι έφυγε! Το γεφύρι της Πλάκας δεν κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του Άραχθου ποταμού. Κατέρρευσε απ´ το κίβδηλο ενδιαφέρον του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η ευθύνη της κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού ανήκει αποκλειστικά στην έχουσα, επί πολλά χρόνια, την αρμοδιότητα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χώρας, Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη. Εκείνη είχε, μέχρι την ημέρα, συμπτωματικά, της κατάρρευσης του γεφυριού, την ευθύνη της λειτουργίας και του συντονισμού των υπηρεσιών. Εκείνη κρατούσε, όλα αυτά τα χρόνια, το ..."πουγκί" για τον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περιφρονούσε τις πιεστικές μας εισηγήσεις για έγκριση πιστώσεων και στελέχωση της Υπηρεσίας. Στον τομέα αυτό, εκείνη αποφάσιζε. Οι Υπουργοί απλώς ...υπέγραφαν».
Ευθύνες όμως ο κ. Πανταζής επιρρίπτει και στον σημερινό Προϊστάμενο της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεωτ. Μνημείων κ. Ιωάννη Βλαχοστέργιο, ο οποίος όπως αναφέρει θα έπρεπε να πάρει αμέσως το έμπειρο συνεργείο της υπηρεσίας και με ελάχιστα χρήματα να προβεί στην εκτέλεση κατεπειγουσών εργασιών της κυριολεκτικά διαλυμένης και διαβρωμένης βάσης του ανατολικού βάθρου.
Μόνο ο Περιφερειάρχης
Ο κ. Πανταζής κλείνοντας τη δήλωσή του υπογραμμίζει το «αδιαμφισβήτητα, συγκινητικό ενδιαφέρον των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου και του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, που, αν μη τι άλλο, ασχολούνταν με ένα αντικείμενο, που δεν ήταν στην αποκλειστική του ευθύνη, αλλά ανήκε στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Κάνω αυτήν την παρέμβαση μόνον και μόνον για την αφύπνιση της Πολιτείας για τη διάσωση των υπολοίπων πέτρινων γεφυριών, που κινδυνεύουν από κατάρρευση και εξαφανισμό».



Δεν υπάρχουν σχόλια: