Από το Grand Serai λοιπόν ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και της Τράπεζας Ηπείρου. Σε πολύ αδρές γραμμές, είπε ότι αυτοί που… ελέγχονται, πληρώνουν. Αυτοί δηλαδή που συμμορφώνονται, «κάνοντας αιματηρές οικονομίες» όπως τόνισε, πληρώνουν. Δεν βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν πληρώνει, οι περισσότεροι καταφέρνουν να ανταπεξελέθουν κάνοντας αιματηρές οικονομίες. Έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα, λόγω όμως των καταπτώσεων εγγυητικών εντολών του δημοσίου», τόνισε. Για τους υπόλοιπους, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ουσιαστικά, υπάρχει ακόμα δρόμος. Περιέγραψε δηλαδή μια σειρά από παρεμβάσεις που σχεδιάζει η υπηρεσία, τόνισε ότι χρειάζεται οι επιχειρήσεις να κάνουν τακτική δήλωση ΦΠΑ και να μην την παραμελούν, ότι πρέπει να γνωρίζει η υπηρεσία πόσες επιχειρήσεις υπάρχουν, ότι πρέπει να εξυπηρετηθεί καλύτερα ο πολίτης, κ.α.
«Έτσι κι έτσι» με τη φοροδιαφυγή
Στο κρίσιμο ζήτημα, αυτό της φοροδιαφυγής, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι ακόμα, δεν υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα: «Είναι το πιο σημαντικό, είναι αυτό που μας λείπει περισσότερο και είναι και το πιο δύσκολο» τόνισε, περιγράφοντας τα ήδη γνωστά και επανερχόμενος στα δικά του λόγια: οι μεσαίοι πληρώνουν, τα πραγματικά χρήματα όμως που αναζητάει το κράτος, δεν έχουν «φανεί» ακόμα.
Τα προβλήματα άλλωστε που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και τα συστήματα δεν είναι λίγα. Είναι πολύ πρόσφατες οι διαμαρτυρίες των λογιστών ότι στην περίοδο υποβολής δηλώσεων, το σύστημα έπεφτε και ενίοτε βρίσκονταν σε… λογαριασμούς άλλων χρηστών. Σε αυτά, ο κ. Θεοχάρης δεν απάντησε τότε ευθέως και προτιμούσε να δηλώνει ότι «όλα βαίνουν καλώς». Και χθες, οι φοροτεχνικοί του ζήτησαν να είναι πιο σαφής οι εγκύκλιοι και να αποφεύγονται οι «ορθές επαναλήψεις», διορθώσεις επί διορθώσεων. Χθες, ο κ. Θεοχάρης ήταν σαφώς πιο προσιτός (έτσι και αλλιώς το στυλ του ήταν αρκετά διαφορετικό από ομολόγους του, πιο τεχνοκράτης και πολύ λιγότερο πολιτικός), λέγοντας ότι όντως, πρέπει να περιοριστούν οι αλλαγές επί αλλαγών, αλλά και ότι ο ίδιος, δεν έχει πρόβλημα με τις ορθές επαναλήψεις: «Δεν είμαι λογιστής, ούτε εφοριακός. Θα κάνουμε προσπάθεια να κωδικοποιήσουμε λίγο τις περιπτώσεις για να μαζέψουμε το πράγμα», τόνισε.
«Μειώθηκαν οι ουρές»
Κατά τα λοιπά, είπε ότι οι ουρές στις ΔΟΥ έχουν μειωθεί αρκετά, παραδεχόμενος ότι παραμένουν σε τμήματα όπως το μητρώο και πρόσθεσε ότι «οι εφορίες είναι είδος σε εξαφάνιση», λέγοντας πάντως ότι δεν υπάρξουν άλλες αλλαγές στον τομέα. Σε γενικές γραμμές, απέδωσε τα προβλήματα στην οργάνωση και όχι στην έλλειψη προσωπικού και παραδέχτηκε ότι «κάνουμε αλλαγές πιο βίαια από ό,τι πρέπει», αλλά και ότι πιστεύει ότι οι αλλαγές θα αποδώσουν. «Μαστίγιο και καρότο» δηλαδή από το γενικό γραμματέα, ο οποίος εισαγωγικά, φρόντισε να διαχωρίσει τη θέση του από τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, λέγοντας ότι αυτή είναι η έννοια των υπηρεσιών των οποίων προΐσταται, να φροντίζουν δηλαδή την εφαρμογή των αποφάσεων, χωριστά από την χάραξή της, «χωρίς χάρες, χωρίς γνωστούς και μέσον», όπως είπε.
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/25858/2014-05-07.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου