«Τρεχάλα» για τους νέους γεωργούς

Τον δρόμο της παράτασης παίρνει το πρόγραμμα νέων γεωργών. Η περίοδος υποβολής των φακέλων υποψηφιότητας είχε οριστεί από 18 Μαρτίου έως 16 Μαΐου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε κι αυτή με τη σειρά της χτες ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι 6 Ιουνίου.

Η παράταση ήταν αναμενόμενη, λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν με το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Το πρόγραμμα απαιτεί από τον υποψήφιο να έχει στα χέρι του οριστικοποιημένη δήλωση ΟΣΔΕ (Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης) για το 2014. Ωστόσο, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ άργησε να ανοίξει –ο Μάρτιος και ο Απρίλιος πέρασαν χωρίς να είναι δυνατή η υποβολή κανενός φακέλου υποψηφιότητας από νέο γεωργό.
Μέσα στον Μάιο, ωστόσο, αρκετοί νέοι γεωργοί κατέθεσαν τα χαρτιά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες με την ελπίδα ότι θα πάρουν την επιδότηση των 10.000 έως 20.000 ευρώ. Στην Ήπειρο, η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δεν είναι ιδιαίτερα καλή, σε σύγκριση πάντα με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί. Ο αριθμός των νέων γεωργών που έχουν καταθέσει φακέλους, δεν ξεπερνούν τους 90. Σε ευρώ, καλύπτουν ένα ποσό που κυμαίνεται από 900.000 έως 1,8 εκατ. ευρώ το πολύ (ανάλογα με το ποσό της επιδότησης). Στην Ήπειρο για το πρόγραμμα νέων γεωργών έχει κατανεμηθεί το ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να κατατεθούν μέχρι 6 Ιουνίου τουλάχιστον 255 φάκελοι υποψηφιότητας υπολογίζοντας επιδότηση ύψους 20.000 ευρώ, και το πολύ 510 φάκελοι, υπολογίζοντας επιδότηση ύψους 10.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι μέσα σε μια εβδομάδα, η Ήπειρος έχει να πετύχει έναν αρκετά υψηλό στόχο: να καλύψει το ποσό των 51,1 εκατ. ευρώ που της δίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος νέων γεωργών του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες, τόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης όσο και ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, όταν είχε γίνει η κατανομή των κονδυλίων για το επίμαχο πρόγραμμα, είχαν υποστηρίξει ότι «αδικείται η Ήπειρος», ζητώντας περισσότερα κονδύλια. Η 6η Ιουνίου δεν είναι μακριά, για να αποδειχθεί τελικά αν τα κονδύλια ήταν λίγα ή πολλά, κυρίως όμως για να αποδειχθεί αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως είναι δομημένο, αποτελεί για τους νέους γεωργούς πραγματικό εργαλείο ενίσχυσης της δουλειάς τους ή όχι.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/26137/2014-05-29.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: