Το σχεδιασμό για την Π.Ε. Θεσπρωτίας παρουσίασε ο Υπ. Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης στην Ηγουμενίτσα

Τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο νυν και εκ νέου υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Στην ομιλία του ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε σε βασικά θέματα της Περιφέρειας Ηπείρου και ειδικότερα της Π.Ε. Θεσπρωτίας που αντιμετωπίστηκαν ή δρομολογήθηκαν στη διάρκεια της θητείας της νυν Περιφερειακής Αρχής, ενώ ανέπτυξε και τους βασικούς προγραμματικούς στόχους για τη νέα πενταετία.
"Σε λίγες ημέρες - τόνισε ο υπ. Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης- καλούμαστε να επιλέξουμε την παράταξη που θα αναλάβει τις τύχες της Περιφέρειας για τα επόμενα 5 χρόνια. Την παράταξη που μπορεί να λύσει προβλήματα, να σχεδιάσει, να προγραμματίσει, να διεκδικήσει και να αξιοποιήσει πόρους. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 18ης Μαΐου. Αυτός είναι ο στόχος, ο σκοπός της παράταξής μας. Εμείς αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορούμε. Να σχεδιάζουμε, να διεκδικούμε, να υλοποιούμε. Να ξεπερνάμε χρόνια προβλήματα".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα πρώτα του βήματα ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας, από την περικοπή πόρων και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων, λέγοντας ότι "η πρώτη θητεία των περιφερειακών αρχών ήταν μεταβατική, οργανωτική".
Στη διάρκειά της πρόσθεσε, αντιμετωπίστηκαν εκκρεμότητες του παρελθόντος, συνεχίστηκαν και ολοκληρώνονται έργα που είχαν δρομολογηθεί από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, λύθηκαν προβλήματα που κληρονομήθηκαν από τις κρατικές περιφέρειες. Εξοφλήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές, προωθήθηκαν εκκρεμότητες επενδύσεων.
Προωθήθηκαν σημαντικές δράσεις
Αναφερόμενος στα έργα και τις δράσεις της Π.Ε. Θεσπρωτίας, μεταξύ άλλων, είπε:
"Στον πρωτογενή τομέα:
• Υλοποιήσαμε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού αποστραγγιστικών τάφρων και αντιπλημμυρικών έργων.
• Συνδράμαμε οικονομικά τους ΤΟΕΒ για την αποκατάσταση ζημιών στα αντλιοστάσια, καθώς και για αντικατάσταση των ηλεκτροβόρων αντλιών τους για μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
• Προχωρήσαμε σε νομιμοποιήσεις κτηνοτροφικών μονάδων. Δώσαμε αγώνα για να διορθωθούν τα εγκληματικά λάθη με τους βοσκότοπους.
• Ολοκληρώσαμε το πολύπαθο αρδευτικό έργο Μαργαριτίου, που σήμερα τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία. Με τη συνεργασία των κατοίκων της περιοχής βρήκαμε τη «χρυσή τομή» για τις απαλλοτριώσεις.
• Σταθήκαμε δίπλα στους ιχθυοκαλλιεργητές και στον αγώνα τους να μη γίνει μονάδα ασφαλτικών στη λωρίδα Σαγιάδας καθώς και πρόσφατα κατά της κατασκευής εξέδρας μεταφοράς αδρανών στο Στροβίλι.
Έγιναν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές και στο περιβάλλον:
Αποκαταστάθηκαν ζημιές, προωθούνται νέα οδικά έργα για την ασφάλεια των πολιτών:
• Δώσαμε λύσεις σε άλυτα ζητήματα, έτσι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Καρτέρι- Πάργα. Στόχος μας ήταν να κατασκευαστεί και το τμήμα Καρτέρι- Πλαταριά. Παρά τις πιέσεις μας και την αποδοχή της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ Ηπείρου, η ανάδοχος εταιρία δεν θέλησε να υλοποιήσει το έργο, καθώς αυτό συνδυαζόταν και με τις εξελίξεις στο λιμάνι Ηγουμενίτσας.
• Με πόρους της Περιφέρειας- Π.Ε. Θεσπρωτίας, ολοκληρώθηκαν οι υποδομές, ύδρευσης και αποχέτευσης στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.
• Μετά από διαπραγματεύσεις εκχωρήσαμε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. την εκπόνηση της μελέτης και της κατασκευής του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα- Τελωνείου Μαυροματίου που περιλαμβάνει και την παράκαμψη Ηγουμενίτσας.
 Αποκαταστήσαμε τους ΧΑΔΑ και οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας δεν απειλούνται πλέον με επιπλέον επιβαρύνσεις λόγω προστίμων.
 Προχωρήσαμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.
 Ολοκληρώσαμε το 3ο Γυμνάσιο Λαδοχωρίου και της Ν. Σελεύκειας που δόθηκε ήδη σε χρήση. Τη νέα χρονιά παραδίνουμε και το γυμνάσιο συνοικισμού Εθνικής Αντίστασης.
Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τουριστική ανάπτυξη. Σταθήκαμε δίπλα στις επιχειρήσεις. Μετά από πιέσεις και προτάσεις μας, υλοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν σήμερα δεκάδες Θεσπρωτικές επιχειρήσεις.
Συμπαρασταθήκαμε σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας, συνδράμαμε την ίδρυση μονάδας ΚΕΘΕΑ στην Ηγουμενίτσα".
Ο νέος σχεδιασμός
Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του νέου σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:
• Προχωράμε με δικά μας μέσα τις ισοπεδώσεις στους κάμπους Παραμυθιάς, Κορύτιανης, Μαργαριτίου. Με το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προωθήσουμε τους αναδασμούς σε Σπαθαραίους- Ελαία Φιλιατών.
 Εξετάζουμε δράσεις, μέσω της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου για τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργητών.
 Προχωρούμε στην υλοποίηση του έργου της «Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων», που θα αποτελέσει αιχμή και για τον τουρισμό μας και στο οποίο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων.
 Η Θεσπρωτία με τα πανέμορφα παράλιά της, είναι σήμερα από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές της Ηπείρου. Στόχος όμως είναι να αποτελέσει προορισμό 4 εποχών, να αποκτήσει ανάλογη δυναμική και η ενδοχώρα της.
 Προωθούμε μια σειρά νέων οδικών έργων για βελτιώσεις – διαπλατύνσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου. Για την κατασκευή της εισόδου της Ηγουμενίτσας, τη βελτίωση του δρόμου Ηγουμενίτσα- Πλαταριά, τη σύνδεση Ελευθεροχώρι- Σούλι, την ανακατασκευή του δρόμου Φιλιάτες- Σαγιάδα".
Σε άλλο σημείο είπε ότι μετά τους βιολογικούς καθαρισμούς Φιλιατών και Παραμυθιάς, "προωθούμε προς ένταξη το έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Συβότων, Πλασταριάς και Πέρδικας Δ. Ηγουμενίτσας, έργο με το οποίο προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον και βελτιώνονται οι τουριστικές υποδομές. Το είχαμε υποσχεθεί, το υλοποιούμε".
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια στηρίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία Εμπορευματικού Σταθμού με τη συνεργασία της ΟΛΗΓ Α.Ε., θα εντείνει τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα θα πιέσει προς κάθε κατεύθυνση:
 Για τη στελέχωση και λειτουργία επιτέλους του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, το οποίο κτιριακά το παραδίνει έτοιμο η Περιφέρεια.
 Για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων στο Λιμάνι.
 Για την οδική σύνδεση της Εγνατίας με το Μεσοπόταμο.
 Για την ολοκλήρωση της μελέτης- κατασκευής της οδικής σύνδεσης με Σαγιάδα- Μαυρομάτι.
 Την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Ηγουμενίτσα- Πλαταριά".



Δεν υπάρχουν σχόλια: