Λαϊκή Συσπείρωση Παραμυθιάς: Σχετικά με τα προβλήματα του κύματος κακοκαιρίας

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε το πρωί της Τρίτης στο οδικό δίκτυο πολλών περιοχών του Δήμου μας καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την πλήρη αδυναμία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για την περίφημη «πολιτική προστασία».

Ενώ το κύμα κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη και έχει χτυπήσει σχεδόν το σύνολο της χώρας, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι με πέντε εκατοστά χιόνι στο δήμο μας η κίνηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία ήταν ιδιαίτερα προβληματική: Καρβουνάρι, Ξηρολοφος, Κυραπαναγιά, Κρυσταλλοπηγή, Νεοχώρι, Νεράιδα, Σεβαστό, Αμπελιά παρουσίασαν σημεία με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενοι που διαμένουν εκτός Παραμυθιάς και μετακινούνται καθημερινά με το αυτοκίνητό τους αντιμετώπισαν έντονα προβλήματα προσέγγισης της πόλης της Παραμυθιάς. Ενώ η λειτουργία ή μη των σχολείων (ειδικά της β/θμιας εκπαίδευσης) ήταν «έρμαιο» της αλληλοανάθεσης ευθυνών μεταξύ Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και Δήμου.
Η συγκεκριμένη κατάσταση καταδεικνύει την παντελή έλλειψη πρόληψης, οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού τόσο του Κεντρικού Κράτους όσο και της Τοπικής Διοίκησης. Είναι εμφανές ότι η πολιτική προστασία, η ομαλή μετακίνηση των εργαζομένων από και προς τις εργασίες τους καθώς και των μαθητών και η θωράκιση του λαού από τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε δεύτερο πλάνο. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί και σε άλλες φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, καύσωνες, πλημμύρες κ.α.
Δίχως ντροπή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος καλούσε τους πολίτες πριν μια βδομάδα να «αποφύγουν» τη χρήση τζακιών και άλλων μέσων θέρμανσης στερεών καυσίμων λόγω αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη πιο ξεδιάντροπα χθες το βράδυ (Δευτέρα) στελέχη της κυβέρνησης και Περιφερειάρχες όλης της χώρας καλούσαν τους πολίτες να δούνε και τη θετική πλευρά του χιονιά μένοντας στα «ζεστά» στα σπίτια τους για να χαρούν το χιόνι με τη βοήθεια της «κεντρικής θέρμανσης του 21ου αιώνα»… που δεν είναι άλλη από το μαγκάλι!
Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών ας προχωρήσει σε άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους θέρμανσης και ας αφήσει τις συστάσεις υποκριτικής ευαισθησίας. Και αν θέλουν και οι τοπικές αρχές (δήμοι και περιφέρειες) να συμβάλλουν πραγματικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού οφείλουν να παλέψουν δίπλα στο λαό για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων αλλά και για κατασκευή υποδομών που να ανταποκρίνονται στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο της εποχής μας και όχι του 19ου αιώνα.
Παραμυθιά, 10 Γενάρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: