Απάντηση του ΟΛΗΓ στην επιστολή της κίνησης «Ενεργός Πολίτης»

Για τα κιγκλιδώματα στο παραλιακό μέτωπο στην χερσαία ζώνη του λιμένα Ηγουμενίτσας
Αξιότιμη κυρία Γούλα,
Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας και τις επισημάνσεις αναφορικά με την κατάσταση του βόρειου τμήματος της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Θεωρώ ότι οι διαπιστώσεις σας ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση, στην οποία προ πολλών ετών έχει περιέλθει το βόρειο τμήμα της χερσαίας ζώνης του Λιμένα.
Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας για τα προβλήματα που υπάρχουν και αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν, κυρίως για την επικινδυνότητα της κατάστασης προς την πλευρά της θάλασσας, λόγω σκουριασμένων – κατεστραμμένων κιγκλιδωμάτων. Ως γνωστόν η νομική εκκρεμότητα που υπάρχει στο τμήμα αυτό της χερσαίας ζώνης δημιουργεί πολλές παρενέργειες.
Να σας γνωρίσω ότι με το υπ΄αριθμ. 8116.1/Φ6/01/05_19-05-2005 με θέμα “Επαναπροσδιορισμός της Ζώνης Λιμένα του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε.” έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, “τίθεται εκτός δικαιοδοσίας του Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. η περιοχή που βρίσκεται νότια των ΤΕΙ και μέχρι την είσοδο του παλαιού Τελωνείου και συνεχίζει έξω από την περίφραξη του Παλαιού Λιμένα παράλληλα με τον παραλιακό δρόμο και ως το βόρειο όριο επέμβασης της Β΄ Φάσης (ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ)….”
Η νέα Διοίκηση του Ο.Λ.ΗΓ., παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εκτός δικαιοδοσίας Ο.Λ.ΗΓ., έχει αναζητήσει τρόπους για έγκριση της παρέμβασης με ιδίους πόρους προς όφελος της πόλης και των πολιτών. Παράλληλα, έχουμε κινηθεί, ούτως ώστε η νομική εκκρεμότητα να επιλυθεί με την παραχώρηση της χρήσης στο Δήμο Ηγουμενίτσας και τούτο έχει δημόσια διατυπωθεί με πρόταση του Μετόχου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) δια του Προέδρου του Στ. Πιτσιόρλα (σε πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των Προέδρων των Οργανισμών Λιμένων και των Δημάρχων) καθώς και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής, με την παραχώρηση χρήσης στην Αυτοδιοίκηση όλων των τμημάτων της χερσαίας ζώνης που δεν είναι αναγκαίες για τη λειτουργία του Λιμένα και δεν πρόκειται ούτε μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν από αυτόν.
Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο το νομικό πλαίσιο, στο οποίο υποχρεούται να λειτουργεί ο Ο.Λ.ΗΓ. ως Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία υπόκειται στον έλεγχο των Υπουργείων και των ορκωτών λογιστών, αναζητούμε λύσεις που νομικά να καλύπτουν την παρέμβαση μας και τη δαπάνη που απαιτείται.
Θεωρούμε υποχρέωση μας ως Ο.Λ.ΗΓ., στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, προς όφελος των πολιτών, να αναζητούμε λύσεις και σε ζητήματα που προκύπτουν σε χώρους που γειτνιάζουν αυτών της δικαιοδοσίας του Ο.Λ.ΗΓ..
Πέραν αυτών πιστεύω ότι η επίλυση του ζητήματος της χερσαίας ζώνης με την παραχώρηση χρήσης στον Δήμο Ηγουμενίτσας αποτελεί τη μόνη διέξοδο για να μην διαχέεται η ευθύνη.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η νέα διοίκηση του Ο.Λ.ΗΓ., ώστε τα επίμαχα τμήματα της Χερσαίας Ζώνης να παραχωρηθούν για χρήση στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.
Ανδρέας Ε. Νταής

Δεν υπάρχουν σχόλια: