Ξηλώνονται οι διοικητές στο ΕΣΥ - αναζητούνται νέοι με εθελοντικό έργο

Τα απαιτούμενα προσόντα των νέων διοικητών του ΕΣΥ ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ανοιχτή πρόσκληση για την κάλυψη των κενών.
Έτσι, εκτός από τα πτυχία – προπτυχιακός τίτλος σπουδών, μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση και τα οικονομικά – ρόλο στην τελική επιλογή των υποψηφίων θα παίξει και η «επαγγελματική διαδρομή  αλλά και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση».
Επιπλέον, και σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την οδό Αριστοτέλους, «για πρώτη φορά θα συνεκτιμηθούν» (εκτός από τα παραπάνω) η γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσημης γλώσσας της ΕΕ, οι σπουδές ή η το επαγγελματικό έργο στο εξωτερικό με αντικείμενο τη διοίκηση νοσοκομείων ή τις υπηρεσίες υγείας, το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σε συναφές αντικείμενο αλλά και οι διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά.

Παράλληλα, και όπως υπογραμμίζεται, η επιτροπή αξιολόγησης θα «βαθμολογήσει» την προσωπικότητα των υποψηφίων, θα αναζητήσει τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενους εργοδότες και θα τους ρωτήσει για το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, καθώς η ίδια ανακοίνωση καταλήγει: «Με τις αλλαγές των διοικήσεων στα νοσοκομεία, την αυξημένη χρηματοδότηση και την προώθηση των προσλήψεων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι θα επιτευχθεί η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ έτσι ώστε το 2016 να υπάρξει αισθητή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της χώρας».

Σαρωτικό ξήλωμα στις διοικήσεις του ΕΣΥ

Κόπηκαν στην πλειονότητα τους οι διοικητές του ΕΣΥ από την επιτροπή αξιολόγησης που διόρισε το υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Από αυτούς, 9 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.

Όπως ενημερώνει το γραφείο Τύπου του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την πλειονότητα των διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους.

«Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους - παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας».

Οι «πρωτιές» του υπουργείου Υγείας

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ορθότητα της διαδικασίας που εφάρμοσε για «πρώτη φορά» η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους.

«Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά- αφού προηγήθηκε λεπτομερής αξιολόγηση από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) οι οποίοι έχουν την πολιτική εποπτεία των διοικήσεων των νοσοκομείων εδώ και δέκα μήνες- υπήρξε διαδικασία προφορικής συνέντευξης για την αξιολόγηση και τη λήψη απόφασης αντικατάστασης των διοικητών.

Η εν λόγω διαδικασία ήταν ανοιχτή, διαφανής και για πρώτη φορά η επιτροπή δεν ήταν κυβερνητικά ελεγχόμενη», τονίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: