Οδηγίες και συστάσεις Γεν. Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων

Ενόψει του επικείμενου χειμώνα και την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης από την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου επισημαίνονται τα εξής:


Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του όγκου του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και γίνεται με πολλαπλασιασμό των τριών διαστάσεων (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα. Σημειώνεται ότι το λίτρο είναι μονάδα χωρητικότητας και όχι βάρους. Αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 κυβικά εκατοστά νερού.
Για την αποφυγή προστριβών η παράδοση πρέπει να γίνεται παρουσία του παραλήπτη, ο οποίος θα κάνει προμέτρηση, όσο και επιμέτρηση, με το μέτρο να τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή, στο ίδιο περίπου σημείο. Επισημαίνεται ότι για να μην λαμβάνονται λανθασμένα στοιχεία κατά την επιμέτρηση, αυτή θα πρέπει να γίνεται αφού η επιφάνεια του πετρελαίου ηρεμήσει. Επίσης ο παραλήπτης θα πρέπει να έχει δική του βέργα μέτρησης, καθώς και ένα σωστό μέτρο. Χρήσιμο είναι οι καταναλωτές να ζητούν από τον μεταφορέα καταγραφή του ύψους της δεξαμενής, πριν και μετά την παράδοση του πετρελαίου στην απόδειξη παραλαβής.
Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται ελεύθερα από πρατήριο σε πρατήριο και είναι συνάρτηση των διεθνών τιμών και των τιμών των διυλιστηρίων. Συνεπώς μπορεί να υπάρχει διαφορά ανάλογα με τα κοστολογικά στοιχεία που έχει ο κάθε πωλητής και ο καταναλωτής πραγματοποιώντας έρευνα αγοράς μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή.

Πριν τεθεί σε λειτουργία ο καυστήρας θα πρέπει να καθαριστεί και να ρυθμιστεί ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος. Επίσης απαιτείται εξαερισμός σε όλα τα σώματα για καλλίτερη απόδοση.

Για τους πωλητές

Οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την προβλεπόμενη άδεια πωλητή υγρών καυσίμων από την αρμόδια Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου και να έχουν απαραίτητα εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών στις εγκαταστάσεις τους.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα για τους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης ότι θα πρέπει να ογκομετρήσουν και ρυθμίσουν τις σωληνώσεις στα βυτιοφόρα αυτοκίνητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεν επιτρέπεται να μεταφέρει πετρέλαιο θέρμανσης βυτιοφόρο που δεν έχει υποστεί την ογκομέτρηση και δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Για προμήθεια καυσόξυλων

Η εμπορία, διακίνηση και πώληση καυσόξυλων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 132 της υπ’ αρίθμ. Α2-718 Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ - ΦΕΚ 2090/31-7-2014), που προβλέπει υποχρεωτική τη διακίνηση, διάθεση και αγορά καυσόξυλων με χωρικό κυβικό μέτρο (m3). Σε κάθε κατάστημα πρέπει να είναι αναρτημένος τιμοκατάλογος που πρέπει να περιλαμβάνει:
Το είδος του ξύλου
Την τιμή σε €/m3 στοιβαχτού ή
Την τιμή σε €/m3 χύδην καθώς και
Τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.ά.) που χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
Το κυβικό χωρικό μέτρο είναι προς όφελος των καταναλωτών διότι :
Η υγρασία των καυσόξυλων δεν επηρεάζει την τιμή πώλησης.
Οι καταναλωτές μπορούν να ελέγξουν πριν ή μετά την αγορά τον όγκο καυσόξυλων που αγοράζουν.
Ο έλεγχος του κόστους είναι ευκολότερος.
Η μέτρηση γίνεται με μία απλή μετροταινία.
Ελαχιστοποιείται η περίπτωση λάθους ή δόλιας πράξης.
Είναι ευκολότερη η μέτρηση του αποθηκευτικού χώρου
Οι περιπτώσεις τιμολόγησης και διάθεσης των καυσοξύλων λιανικώς είναι μόνο δύο(2):
1. «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (χωρικό Μ3 ή χ.κ.μ. χύδην) νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα που δεν είναι στοιβαγμένα.
2. «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (χωρικό Μ3 ή χ.κ.μ. στοιβαχτού) νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών αέρα.
Χωρητικότητα = Μήκος χ Πλάτος χ Ύψος
Η τιμή κόστους των καυσόξυλων με το χωρικό κυβικό μέτρο (m3) δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή του κιλού/τόνου με τον οποίο πωλούνταν παλαιότερα.
Αναλυτικότερα ένας απλός υπολογισμός γίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Παράδειγμα:
1. Για 1 τόνο οξυά σε στοιβαγμένα καυσόξυλα μήκους 33cm θα πρέπει να πάρουμε 2,20 χκμ(m3) ή σε χύδην καυσόξυλα 3,27 χκμ(m3).
Αν λοιπόν για 1 τόνο οξυάς δίναμε παλαιότερα 140,00€ κατ’ αντιστοιχία φέτος θα πρέπει να δώσουμε περίπου 63,50€ για 1 χκμ(m3) στοιβαγμένα καυσόξυλα ή 43,00€ για 1 χκμ(m3) χύδην καυσόξυλα.
2. Ενώ για 1 τόνο ελιά σε στοιβαγμένα καυσόξυλα μήκους 33cm θα πρέπει να πάρουμε 1,72 χκμ(m3) ή σε χύδην καυσόξυλα 2,54 χκμ(m3).
Αν λοιπόν για 1 τόνο ελιά δίναμε παλαιότερα 160,00€ κατ’ αντιστοιχία φέτος θα πρέπει να δώσουμε περίπου 93,00€ για 1 χκμ(m3) στοιβαγμένα καυσόξυλα ή 63,00€ για 1 χκμ(m3) χύδην καυσόξυλα.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης» ξυλείας (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα−πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων/MDF κ.α.) προς καύση.

Τα σύμπηκτα (pellets), οι μπριγκέτες και τα κάρβουνα πωλούνται κατά κιλό.

Για τους παραβάτες των διατάξεων της εν λόγω απόφασης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο το ύψος του οποίου φθάνει από 500-5.000 ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης παράβασης.

Η Περιφέρεια Ηπείρου διενεργεί καθημερινά ελέγχους για την πλήρη ενημέρωση και αποφυγή λαθών από τους εμπόρους καυσόξυλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: