Σχεδιάζεται η δημιουργία «Πολυχώρου Πολιτισμού του Αχέροντα», που θα περιλαμβάνει ψηφιακό μουσείο για το Νεκρομαντείο και τον Αχέροντα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18/9/2018 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πάργας κ. Αντώνη Νάστα και των μελών του ΔΣ του «Συλλόγου Φίλων Νεκρομαντείου Αχέροντα», κ. Σπύρου Ράπτη, κ. Θωμά Χρήστου, κ. Γιαμά Γιάννη και κ. Λάζαρου Θεοδοσιάδη.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η δρομολόγηση των διαδικασιών και η αναζήτηση τρόπων χρηματοδότησης για τη δημιουργία του «Πολυχώρου Πολιτισμού του Αχέροντα», με στόχο την ανάδειξη του μύθου του Αχέροντα και του αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου, μέσα από την δύναμη της ιδέας που γεννήθηκε στην περιοχή με πρώτη αναφορά στην λ΄ ραψωδία της Οδύσσειας και φθάνει έως σήμερα, αλλά και του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Στενών, του Δέλτα και του βιότοπου του ποταμού Αχέροντα.
Ο «Πολυχώρος Πολιτισμού του Αχέροντα» θα περιλαμβάνει ψηφιακό μουσείο για το Νεκρομαντείο και τον Αχέροντα, αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και χώρους για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, αίθουσες προβολών, πλανητάριο, εκθετήριο τοπικών παραδοσιακών προϊόντων κλπ και όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει σημαντικό έργο για ολόκληρη την Ήπειρο, με καθοριστική συνεισφορά στην προβολή και τη μελέτη της ιστορικής μας κληρονομιάς, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε η εκπόνηση από το Δήμο Πάργας με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου της μελέτης χωροθέτησης και του κτιριολογικού προγράμματος του συγκεκριμένου έργου.
Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Δήμαρχος και τα μέλη του συλλόγου τόνισαν ότι σήμερα είναι μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα γιατί ξεκινάει η υλοποίηση του οράματος. «Δε στεκόμαστε σε μεμονωμένα έργα υποδομών και παρεμβάσεις που εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Κάνουμε συνδυαστικές παρεμβάσεις που λειτουργούν αναπτυξιακά για την περιοχή, προκειμένου ο τόπος μας να κερδίσει κάτι παραπάνω. Το συγκεκριμένο είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που συνδυαστικά με το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα» που γίνεται με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, των αναπτυξιακών εταιρειών ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. και ΕΤΑΝΑΜ ΑΑΕ ΟΤΑ και των Δήμων Πάργας και Σουλίου, θα δώσει μεγάλη ώθηση όχι μόνο στην περιοχή του Δήμου Πάργας αλλά σε όλη την Ήπειρο. Ένα έργο που συζητούσαμε πολύ καιρό και τώρα ξεκινάμε. Η δημιουργία του πολυχώρου, θα προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό και πόσο σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη θα προσφέρει στην περιοχή. Επιπλέον θα αναδείξει την πολιτιστική και ιστορική αξία του μυθικού Αχέροντα και της ευρύτερης περιοχής με σεβασμό πάντα στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.Είμαστε σε καλό δρόμο αν και ακόμη υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας, δήλωσε ο κος Ιωάννου»

ROMIANEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια: