Οι απόγονοι θυμάτων των «Τσάμηδων» ίδρυσαν δικό τους σύλλογο

Ο σύλλογος απαρτίζεται από 120 μέλη
Την ώρα που οι αλβανικές προσκλήσεις «φουντώνουν» τον τελευταίο καιρό απέναντι στη χώρα μας και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνει επίσημα πως οι Τσάμηδες πρέπει να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού στην Θεσπρωτία, την δική τους απάντηση δίνουν οι απόγονοι των θυμάτων των Τσάμηδων ιδρύοντας τον δικό τους σύλλογο.

Με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Αντώνη Μπέζα, ο σύλλογος απαρτίζεται από 120 μέλη, κυρίως απογόνους οικογενειών που υπήρξαν θύματα των εκκαθαρίσεων των Τσάμηδων. «Η δημιουργία του συλλόγου είναι πατριωτικό μας καθήκον. Διότι οφείλουμε να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως οι Τσάμηδες προέβησαν σε βιαιοπραγίες εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού στην περιοχή της Ηπείρου, ότι έφυγαν από εκεί υπό το βάρος των εγκλημάτων τους και ότι η ηγετική τους ομάδα είχε σκοπό να προσαρτηθεί τμήμα της Ηπείρου στην Αλβανία, για αυτό ακριβώς τον λόγο δεν μπορούν να έχουν καμία διεκδίκηση έναντι της χώρας μας. Σκοπός του συλλόγου είναι με διάφορες εκδηλώσεις, με εκδόσεις βιβλίων, με ημερίδες να στέλνει το μήνυμα στην κοινωνία και στα διεθνή φόρα. Αυτή την ιστορική αλήθεια η προπαγάνδα των Τσάμηδων και ο αλβανικός αλυτρωτισμός προσπαθεί να την παραποιήσει», αναφέρει στο protothema.gr ο. κ. Μπέζας.

Ο κ. Τσίλης, ο κ. Δήμας και ο κ. Ζιώγας είναι μέλη του συλλόγου. Οι Τσάμηδες σκότωσαν συγγενείς τους, κατέστρεψαν περιουσίες των οικογενειών τους και τους βασάνισαν. Οι μαρτυρίες τους στο protothema.gr συγκλονίζουν καθώς θυμούνται τις βιαιοπραγίες που στιγμάτισαν την παιδική τους ηλικία.

Νίκος Τσίλης

«Ήταν 29 Σεπτεμβρίου 1943. Γερμανοί είχαν εμπλακεί με αποσπάσματα ελληνικά και σκοτώθηκαν 6 Γερμανοί. Αυτοί για αντίποινα ξεσηκώθηκαν και μάζεψαν 60 άτομα από την Παραμυθιά. Οι Γερμανοί βάλανε μια παρέα από Τσάμηδες να μαζέψουν όλους τους νοικοκυραίους κι έτσι έφτασαν στον πατέρα μου. Τους σκοτώσανε όλους. Οι Τσάμηδες μισούσαν του Έλληνες, συνεργάζονταν με τους Γερμανούς. Η μάνα μου πέρασε πολύ δύσκολα για να μας μεγαλώσει, είχαμε μεγάλη φτώχεια, δούλευα σε σφαγεία από 13 ετών», λέει με δάκρυα στα μάτια.

Γεώργιος Δήμας

«Οι Αλβανοτσάμηδες έκαναν θηριωδίες. Σκότωσαν τον αδερφό μου το 1943 σε ηλικία 7 ετών. Το παιδί έπαιζε και αυτοί έβαζαν σημάδι. Σκότωσαν δυο πρώτα ξαδέλφια μου και την θεία μου επειδή ζητούσε το μεροκάματό της. Ήθελαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Πήραν περιουσίες, κατέστρεψαν σπίτια, διέλυσαν τα πάντα κι έφυγαν για την Αλβανία. Με τη δημιουργία του συλλόγου θέλουμε να δείξουμε ότι δεν εκδιώχτηκαν από εμάς αλλά έφυγαν γιατί αισθάνονταν εγκληματίες και είχαν συμμαχήσει με τον εχθρό. Σήμερα που εξακολουθούν να προκαλούν διεκδικώντας περιουσίες στην περιοχή πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα και να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν τους ανήκει τίποτα».

Διονύσης Ζιώγας

«Είμαι εγγονός του δολοφονηθέντος Τάκη Ζιώγα τον οποίο σκότωσαν οι Αλβανοτσάμηδες στις 18 Ιανουαρίου 1943. Τον σκότωσαν ως αντίποινα για τον θάνατο του Αλβανού Μπέη. Ως μέλη του συλλόγου θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι κανένας δεν τους έδιωξε από την περιοχή. Έφυγαν μόνοι τους γιατί θα είχαν δυσάρεστες συνέπειες επειδή είχαν εγκληματήσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να δικαιωθούν και να πάρουν αυτά που διεκδικούν. Εχουμε πολλά παραδείγματα για τα εγκλήματα που έκαναν στην περιοχή μας».

http://www.protothema.gr/greece/article/758304/oi-apogonoi-thumaton-ton-tsamidon-idrusan-diko-tous-sullogo-marturies-sok-apo-tis-viaiopragies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: