Σαν σημερα πεθανε η Nelly's

Η μεγαλύτερη και πιο αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο Ελληνίδα φωτογράφος
Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη Ελληνίδα φωτογράφος. γνωστή ως Nelly's από την αγγλική υπογραφή της υπήρξε η μοναδική Ελληνίδα φωτογράφος με τόσο σημαντική διεθνή αναγνώριση.
Γεννήθηκε στο Αϊδίνι στις 23 Νοεμβρίου 1899 , αλλά έλαβε την πρώτη της μόρφωση στη Σμύρνη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά της μετά την καταστροφή του Αϊδινίου. 

Παρόλο που μετέβη στη Δρέσδη μαζί με τον αδελφό της για να σπουδάσει ζωγραφική, εντέλει την κέρδισε η φωτογραφία, στην οποία στράφηκε με δασκάλους τον Ούγκο Έρφουρτ διάσημο πορτρετίστα της Δρέσδης και τον Φραντς Φίλντερ.

Το 1925, άνοιξε το πρώτο της εργαστήρι, στην οδό Ερμού. Η Νέλλυ φωτογράφισε πολλά σημαντικά πρόσωπα της εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ το 1936 απαθανάτισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ήταν η επίσημη φωτογράφος του υπουργείου Πολιτισμού και εκτελούσε παραγγελίες για τουριστικές αφίσες της Ελλάδας. Ξεχωριστή θέση στο έργο της κατέχουν οι γυναίκες, που συνήθιζε να τις φωτογραφίζει με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του τόπου τους. Γνωστή είναι η σειρά φωτογραφιών «Παραλληλισμοί», στην οποία, θέλοντας να αποδείξει τη φυλετική συνέχεια των Ελλήνων, συγκρίνει προσωπογραφικά βοσκούς και χωριατοπούλες, με κούρους και κόρες της αρχαιότητας. 
 Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στις Η.Π.Α., μαζί με το σύζυγό της. Εκεί έμεινε για περίπου 27 χρόνια και συνέχισε να υπηρετεί την τέχνη της. Το 1966 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το διαμέρισμα, στο οποίο πέρασε την υπόλοιπη ζωή της, είχε μετατραπεί σε φωτογραφικό μουσείο. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή, η καλλιτέχνης δώρισε μεγάλο μέρος του έργου της στο Μουσείο Μπενάκη. Πέθανε στις 17 Αυγούστου του 1998, αφήνοντας πίσω της μια μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη.... Ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας καμία Ελληνίδα δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Και ούτε θα την ξεπεράσει στο μέλλον...


Ηπειρώτισσες στις θημωνιές. Ήπειρος, γύρω στο 1930


Δεν υπάρχουν σχόλια: