Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη Ζιτσιώτικη Αμπελουργία

Η αμπελουργία είναι η κύρια παραγωγική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας, καθώς η περιοχή φημίζεται διεθνώς για τους αμπελώνες της και για τα οινοποιεία που παράγουν το ποιοτικό κρασί της.
Για την προβολή της δραστηριότητας αυτής θα χρησιμοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη Γιορτή Κρασιού, θεσμός για την περιοχή, που αναβαθμίζεται και «απλώνεται» σε ένα ολόκληρο τριήμερο. 
Οι εκδηλώσεις για τη φετινή Γιορτή δεν θα περιοριστούν στο παραδοσιακό γλέντι υπό από τους ήχους της Ηπειρωτικής μουσικής, αλλά το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με επιστημονική ημερίδα, συζητήσεις, επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, καθώς και σε αξιοθέατα κ.λ.π.. Κάτι που καθιστά το τριήμερο των εκδηλώσεων ιδιαίτερα ελκυστικό, ενώ αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση με την κάλυψή της Γιορτής από τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Όπως δήλωσε χθες, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ», ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Παιδείας του Δήμου Ζίτσας Στέφανος Μιχάλης, πρωταρχικό στόχο της φετινής Γιορτής Κρασιού αποτελούν η προβολή της δραστηριότητας της αμπελοκαλλιέργειας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή και σε δεύτερη φάση η διεύρυνση της Αμπελουργικής Ζώνης Ζίτσας. Υπογράμμισε δε ότι ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός πως «για πρώτη φορά όλοι οι συνδιοργανωτές (Δήμος, παραγωγοί, οινοποιεία κ.λ.π.) πραγματοποιήσαμε συναντήσεις μέσα σε πολύ καλό κλίμα, θέσαμε επί τάπητος όλες τις απόψεις και καταλήξαμε στη διαμόρφωση του προγράμματος του τριημέρου».
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα τρία οινοποιεία (Πράσσος –Ζοίνος - Γκλίναβος) που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή παράγοντας καλής ποιότητας κρασί όλων των ειδών, καθώς και στους δεκάδες αμπελουργούς της Ζίτσας, οι οποίοι πρέπει να στηριχθούν, όπως είπε.
Τέλος, ο κ. Μιχάλης χαιρέτισε την πρωτοβουλία μαθητών του Γυμνασίου Ζίτσας για τη διαδραστική παρουσίαση εργασίας που θα πραγματοποιήσουν την τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, που του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τη διοργάνωση της Γιορτής Κρασιού.

Το πρόγραμμα της Γιορτής
Η Γιορτή Κρασιού Ζίτσας 2015 ξεκινάει την ερχόμενη Παρασκευή, ώρα 7 μ.μ. με ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο, και θέμα «Η αμπελουργία στη Ζίτσα». Εισηγητές: Στέφανος Κουντουράς, Καθηγητής Αμπελουργίας, Μερόπη Παπαδοπούλου, Δημοσιογράφος, Στάθης Βασδέκης, Γεωπόνος και Ηλίας Μάνης, Γεωπόνος.
Το Σάββατο, 22 Αυγούστου, ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στους Αμπελώνες και στα οινοποιεία της Ζίτσας, γευσιγνωσία και συζήτηση με οινολόγους.
Τέλος, την Κυριακή, 23 Αυγούστου, ώρα 10.30 π.μ. θα γίνει επίσκεψη στα αξιοθέατα της Ζίτσας (Μοναστήρι, Πινακοθήκη, Μουσείο), διαδραστική παρουσίαση εργασίας των μαθητών του Γυμνασίου Ζίτσας με θέμα «Ζίτσα, εκεί που ο πολιτισμός συναντά την ευεργεσία» στο Πολιτιστικό Κέντρο, γυναίκες της περιοχής θα προσφέρουν τοπικά παραδοσιακά φαγητά και κρασί, ενώ θα ακολουθήσουν παραδοσιακά τραγούδια και χορευτικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: