Η Κόνιτσα τιμά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Τις καθιερωμένες λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις θα τελέσει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, για να τιμήσει τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Συγκεκριμένα μεθαύριο Κυριακή στις 7 το απόγευμα, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Κόνιτσας, θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει λιτανεία της Εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου μέχρι την Κεντρική Πλατεία, όπου θα γίνει δέηση.
Τη Δευτέρα, θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Σε εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, αναφέρεται στο έργο και στη δράση του Αγίου Κοσμά, τονίζοντας ότι πραγματοποίησε τέσσερις ιεραποστολικές περιοδείες, οργώνοντας κυριολεκτικά όλο τον Ελλαδικό χώρο, ιδιαιτέρως όμως την πολύπαθη περιοχή της Βορείου Ηπείρου, όπου οι εξισλαμισμοί είχαν προσλάβει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις και κινδύνευε ο Ελληνισμός. Μιλούσε συνεσκιασμένα εναντίον των Τούρκων, πιο φανερά εναντίον του Δυτικού Χριστιανισμού και του Πάπα και εντελώς ξεκάθαρα για τους εβραίους, οι οποίοι τελικά μεθόδευσαν την εξόντωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: