Πώς φανταζόμαστε την πολύφερνη και επιθυμητή σχεδόν σαν όνειρο πλέον, ανάπτυξη στην Ήπειρο; Η σχετική έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάστηκε χτες το βράδυ στο ξενοδοχείο Grand Serai, έδωσε μια πρώτη εικόνα για την εντύπωση που έχουν οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες για τους τομείς που θα βγάλουν την περιοχή από τη δύσκολη κατάσταση.
Την παρουσίαση της έρευνας έκανε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Πανάς, σε μια εκδήλωση που το παρών έδωσαν ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, σχεδόν όλοι οι φορείς των Ιωαννίνων και πολλοί ακόμα από την Ήπειρο. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο και ως εκ τούτου, τόσο ο πρόεδρός του Δημήτρης Φίλης, όσο και η διοίκηση αλλά και οι περισσότεροι οικονομολόγοι της πόλης αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι του ακροατηρίου.
Τελικά, σε τι είμαστε πιο θετικοί ως τομέα ανάπτυξης; Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου, η οποία έγινε σε χρονική έκταση τριών μηνών περίπου τον περσινό χειμώνα, στις πρώτες προτιμήσεις για την ανάπτυξη είναι οι τομείς της υγείας, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών, του πολιτισμού, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του εμπορίου και του αθλητισμού.
Μοιάζουν πολύ γενικές αυτές οι κατατάξεις, όντως. Ωστόσο, αυτοί οι τομείς συγκεντρώνουν τις περισσότερες πολύ θετικές απαντήσεις όταν γίνεται η ερώτηση «σκεπτόμενοι το οικονομικό και αναπτυξιακό μέλλον της περιφέρειάς σας, θα επιθυμούσατε ή όχι την ανάπτυξη» κάποιου συγκεκριμένου τομέα δραστηριότητας. Η υγεία, που είναι η «πρωταθλήτρια» της έρευνας εξηγείται καθώς συναρτάται άμεσα με το κοινωνικό κεφάλαιο και τη μέση αντίληψη που υπάρχει για την ποιότητα ζωής. Η Ήπειρος ακολουθεί τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, όπου και εκεί η υγεία παρουσιάζεται ως πρώτη προτεραιότητα που βάζουν οι πολίτες, στον τομέα της ανάπτυξης. Η έρευνα επικαλείται και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία λίγο πριν την «επίσημη έναρξη» της κρίσης, στην Ήπειρο αντιστοιχούσαν 5,8 κρεβάτια και 7,2 γιατροί για κάθε 1.000 κατοίκους.
Ενδιαφέροντα είναι όμως και τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία της έρευνας. Όπως για παράδειγμα ότι ο πιο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός της Ηπείρου είναι η γειτονική Αλβανία, σε ποσοστά κοντά στο 50% και ακολουθούν η επίσης κοντινή Ιταλία, η Γερμανία και η Αυστραλία (σύμφωνα με τα δεδομένα του 2008). Το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών, είναι τα τρόφιμα σε ποσοστό 48% και ακολουθούν πολύ πίσω (17%) χημικά και πλαστικά..
Το κοινωνικό κεφάλαιο
Μια άλλη όψη της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας, είναι πώς ακριβώς περνάμε τη ζωή μας στην Ήπειρο. Αν δηλαδή συμμετέχουμε στα κοινά, αν αντέχουμε τη διαφορετικότητα, αν «κατεβαίνουμε στο δρόμο» για κάποιον έκτακτο λόγο κ.λπ. Σε μεγάλο βαθμό, οι Ηπειρώτες δεν συμμετέχουν στα κοινά. Σε ποσοστό 68% δεν έχουν πάρει μέρος σε κάποια εκδήλωση της τοπικής κοινωνίας κατά τους 6 τελευταίους μήνες πριν τους γίνει η ερώτηση, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, 77% δεν έχουν λάβει μέρος σε κάποια τοπική δράση για επείγουσα κατάσταση. Μισοί και μισοί είναι όσοι παίρνουν μέρος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί κάποιο τοπικό πρόβλημα και το 73,5% δεν ασκεί εθελοντική δράση.
Αντίθετα όμως, είναι υψηλοί οι… δείκτες φιλότιμου. Για παράδειγμα, ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι έχει μαζέψει σκουπίδια που έχει πετάξει κάποιος άλλος στο δρόμο, ενώ επίσης, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι νιώθουν ελεύθεροι να διαφωνήσουν με κάτι δημόσια. Επίσης: οι περισσότεροι δηλώνουμε ότι νιώθουμε ασφαλείς στους δρόμους, αλλά είμαστε και… ελιτιστές, καθώς θεωρούμε σε ποσοστό 57% δεν εμπιστευόμαστε τους γείτονες ως αξιόπιστους. Μια αντίφαση όμως, είναι ότι οι περισσότεροι νιώθουμε τη γειτονιά ως «σπίτι» μας.
Μοιρασμένοι είναι οι πολίτες της Ηπείρου απέναντι στην πολυπολιτισμικότητα και οι περισσότεροι, έχουν σημαντική αυτοπεποίθηση για τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Τέλος, οι 6 στους 10 σχεδόν δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την αστυνομία, το 65% σχεδόν ότι δεν εμπιστεύονται την τοπική αυτοδιοίκηση και για την κεντρική κυβέρνηση… αφήστε το καλύτερα. Μόλις το 17% δήλωσε ότι την εμπιστεύεται. «Έχοντας ως δεδομένο την ιστορική αποτυχία των Κυβερνήσεων, δικαιολογείται η πολιτική άποψη και στάση του Έλληνα πολίτη. Οι πολίτες μπορούν να ανεχθούν την όποια οικονομική ανάπτυξη αν αλλάξει πρώτα η νοοτροπία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα» τονίζουν οι υπεύθυνοι της έρευνας, χαρακτηριστικά.
Η γενική κατάσταση
Όσοι για τη γενική κατάσταση, η έρευνα είναι εύγλωττη: «Δυστυχώς, η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση γενικευμένης κρίσης. Ηθικής, πολιτικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής» τονίζει και συνεχίζει: «Κατ’ αρχήν είναι σωστό να επιδιώκεται μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Όμως, η μελλοντική ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται μία ενδελεχή ανάλυση για το τι έγινε στο παρελθόν». Και εκεί, το συμπέρασμα της έρευνας δεν είναι θετικό: «Μόνο το γεγονός ότι δανειζόμασταν για να καταναλώνουμε, αρκεί για να αναδείξει, γιατί οδηγηθήκαμε στη σημερινή οικονομική κρίση και ακόμα ότι το συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, αν φυσικά υπήρχε, δεν ήταν
Αναπτυξιακό».
http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/23227/2013-10-05.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου