Μεγάλο πάρτι με τις προμήθειες

Υπόλογες οι διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Διατηρούσαν στις αποθήκες «ληγμένα» ιατρικά υλικά για τα χειρουργεία, ενώ παράλληλα πραγματοποιούσαν νέες προμήθειες με αποτέλεσμα να χρεώνεται υπερβολικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προς τις προμηθεύτριες εταιρείες και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτή την εικόνα του «ξέφραγου αμπελιού» στον τομέα της προμήθειας ιατρικών υλικών κατά την περίοδο από το 1997 - 2002 δίνει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας που πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ. Νοσοσοκομείο Ιωαννίνων υπολογίζοντας αρχικά τη ζημιά από τα ληγμένα υλικά που βρέθηκαν στα 151.000 ευρώ, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί το συνολικό μέγεθός της αφού δεν βρέθηκαν τα παραστατικά για τις προμήθειες που πραγματοποιήθηκαν πριν από το 2002.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Επιθεωρητές Υγείας επισημαίνουν πως στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν για μία πενταετία (από το 2005 έως το 2009) δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις που κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ληγμένα υλικά για τις χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου αλλά η διοίκηση αντί να λάβει μέτρα ελέγχου του υλικού μεταβίβασε τις ΕΔΕ στο υπουργείο Υγείας για να διατάξει έλεγχο και από το Σώμα Επιθεωρητών.
Συμπερασματικά από το πόρισμα των επιθεωρητών προκύπτει ότι από το 1997 μέχρι το 2002 πραγματοποιούνταν ανεξέλεγκτες προμήθειες υλικών για τα χειρουργεία του νοσοκομείου. Τα υλικά παρέμεναν στις αποθήκες με αποτέλεσμα να λήξουν, ενώ το νοσοκομείο συνέχιζε να προμηθεύεται νέα υλικά χωρίς να χρησιμοποιεί τα αποθέματα προκαλώντας οικονομική ζημιά τόσο στον προϋπολογισμό του οργανισμού όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Μάιο του 2004 όταν η προϊσταμένη του Χειρουργείου Ν.Τ. ζήτησε απογραφή των υπαρχόντων υλικών και διαπίστωσε ότι υπήρχαν ληγμένα υλικά που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία αποσύρθηκαν για καταστροφή. Οι γιατροί ενημέρωσαν την προϊσταμένη ότι ένα μέρος των υλικών είχε αποθηκευτεί για να επιστραφεί στις προμηθεύτριες εταιρείες προκειμένου να επαναποστειρωθεί και να χρησιμοποιηθεί.
Η πρώτη ΕΔΕ
Δύο χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2006 δίνεται εντολή να σταματήσουν οι προμήθειες υλικών προκειμένου να γίνει απογραφή. Διαπιστώθηκαν τότε ληγμένα υλικά που αφορούσαν την Οφθαλμολογική, τη Χειρουργική, τη Γυναικολογική, τη Νευροχειρουργική και την Ουρολογική Κλινική. Πραγματοποιήθηκε τότε η πρώτη ΕΔΕ όπου διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να ανευρεθεί το κόστος αγοράς τους αφού το 2001 πραγματοποιήθηκε αλλαγή μηχανογραφικού συστήματος και προφανώς χάθηκαν τα στοιχεία. Στην αποθήκη της Ουρολογικής Κλινικής βρέθηκαν 10 ληγμένες... πεϊκές προθέσεις αξίας 48.351 ευρώ και τα υπόλοιπα υλικά που έφταναν στο ποσό των 36.943 ευρώ.
Η εκτιμώμενη ζημιά των ληγμένων υλικών υπολογίστηκε στα 151.765 ευρώ ενώ διαπιστώθηκε παράλληλα ότι δεν λειτουργούσε κανένας μηχανισμός ελέγχου αποθεμάτων αλλά και των υλικών από το 1994 έως και το 2005.
«Δεν γίνονταν έλεγχοι ημερομηνίας λήξης του υλικού, καταγραφής αποθεμάτων απόσυρσης, επαναποστείρωσης ή καταστροφής υλικού. Οποιοσδήποτε και οποτεδήποτε παρήγγειλε οτιδήποτε χωρίς κανένα έλεγχο» αναφέρεται στο πόρισμα της ΕΔΕ που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2007. Δέκα μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο νομικός σύμβουλος του νοσοκομείου γνωμοδοτεί ότι παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ζημία από τα ληγμένα υλικά «δεν στοιχειοθετείται ευθύνη για κανέναν από τους μάρτυρες».
Το Δ.Σ. αποφάσισε να συνεχιστεί η διαδικασία της ΕΔΕ για να διερευνηθούν και αρχεία του Φαρμακείου που βρίσκονταν σε αποθήκη... εκτός νοσοκομείου. Η ΕΔΕ όμως κρίθηκε αδύνατη να πραγματοποιηθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι το αρχείο του Φαρμακείου από το 1990 μέχρι και το 2001 που είχε μεταφερθεί σε προκατασκευασμένη αποθήκη, δεν υπήρχε αφού καταστράφηκαν τα παραστατικά το 1998 όταν έπεσε η σκεπή της αποθήκης! Βρέθηκαν μόνο παραγγελίες από το 2002 και μετά αφήνοντας στο σκοτάδι τις αγορές υλικών την περίοδο 1994-2002.
Έχουμε φτάσει ήδη στον Σεπτέμβριο του 2009 όπου ο διενεργών την ΕΔΕ ζητά από τον διοικητή του νοσοκομείου να τερματίσει τον έλεγχο καθώς υπήρχαν ελλιπή στοιχεία, ενώ διαπίστωσε για μία ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει κεντρικός έλεγχος των αποθεμάτων. Ο διοικητής του νοσοκομείου συμφωνεί και δύο μήνες αργότερα «πετάει το μπαλάκι» στο υπουργείο για περαιτέρω έλεγχο όσων περιλαμβάνονται στα πορίσματα.
Τη σκυτάλη αναλαμβάνουν τον Μάιο του 2011 οι Επιθεωρητές Υγείας οι οποίοι άλλαξαν το 2012 λόγω συνταξιοδότησης των πρώτων και ολοκλήρωσαν το πόρισμά τους φέτος, στο οποίο αφού διαπιστώνουν ότι το Νοσοκομείο Ιωαννίνων ήταν «ξέφραγο αμπέλι» από το 1994 μέχρι και το 2002 μέμφουν τις διοικήσεις από το 2004 έως το 2009 οι οποίες «ασχολήθηκαν επί μία πενταετία με το θέμα των ληγμένων υλικών στο χειρουργείο και μετά τη λήψη δύο πορισμάτων ΕΔΕ, αντί να προχωρήσουν σε λήψη αποφάσεων αρμοδιότητάς τους (απόδοση πειθαρχικών ευθυνών, λήψη μέτρων για την ορθολογική διαχείριση των υλικών κ.λπ.), απεκδύθηκαν της ευθύνης τους και παρέπεμψαν το θέμα στο υπουργείο Υγείας και στο ΣΕΥΥΠ για τη διενέργεια νέας ΕΔΕ»!
Στην Εισαγγελία το πόρισμα
Το πόρισμα έχει διαβιβασθεί στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων προκειμένου να προβούν σε ενέργειες και παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ζητά από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να αναφέρει υποχρεωτικά τις ενέργειες που θα πραγματοποιήσει η διοίκηση για να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοιο πρόβλημα με ληγμένα υλικά στα χειρουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: