Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίθεση στον Μπουτάρη

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της φασιστικής επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη.
Washington Post
«Ο 75χρονος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης είναι ένας από τους πλέον απερίφραστους υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας και της διεθνούς κατανόησης» γράφει η Washington Post.
«Με πρωτοβουλία του Γ.Μπουτάρη ιδρύθηκε μουσουλμανικό τέμενος στην πόλη και μνημείο στη μνήμη του Ατατούρκ. Έπεισε την Turkish Airlines να δρομολογήσει απευθείας πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη.
Είναι ο εμπνευστής του μουσείου Ολοκαυτώματος και προωθεί πολιτικές φιλίας . Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξάρει τον Μπουτάρη ως «φάρο» που δημιούργησε «μια νησίδα ελπίδας» και «υπόδειγμα για όλη την Ελλάδα». Η πολιτικές του Μπουτάρη τον έχουν καταστήσει συχνά στόχο της ελληνικής ακροδεξιάς. Την Κυριακή όμως η κατάσταση έγινε επικίνδυνη, όταν κατά την διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν των Ποντίων, ο Μπουτάρης δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιούς διαδηλωτές, που τον κτύπησαν στο κεφάλι και στα πόδια. Η ακροδεξιά βία είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται, εκτιμά ο Σεραφείμ Σεφεριάδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «Η βία της ακροδεξιάς αυξάνεται, κάτι που είναι αναμενόμενο επειδή υπάρχει πολιτικό κενό και η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται», δήλωσε στο al Jazeera. Ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση, ωστόσο ακροδεξιοί βουλευτές έκαναν αναρτήσεις επιδοκιμασίας. Ο Δήμαρχος Μυκηνών έγραψε: «Αυτή είναι η μοίρα των προδοτών», η λέξη προδοτών με κεφαλαία,τονίζει με έμφαση η αμερικανική εφημερίδα .

Guardian
Ακροδεξιοί εξτρεμιστές επιτέθηκαν στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη -καταδεικνύοντας εύγλωττα την απειλή που συνιστούν οι φασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη γράφει ο Guardian. Η επίθεση αποδόθηκε από κυβέρνηση και αντιπολίτευση στους υποστηρικτές των φασιστών στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η πορεία της Χρυσής Αυγής είναι ανοδική -και η επίθεση τώρα στον Μπουτάρη δίνει άλλη διάσταση στα πράγματα» τονίζει ο Guardian

Times
Συμφωνα με τους Times «ο Μπουτάρης ήταν πάντα στόχος της ακροδεξιάς λόγω της μετριοπαθούς στάσης του σε διχαστικά ζητήματα. Η Ουρ. Μιχαλολιάκου σε ανάρτησή της στο twitter σχολίασε: Μπράβο σε όσους έκαναν το καθήκον τους σήμερα στη Θεσσαλονίκη -σεβασμός. Με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει εντάσεις με την Τουρκία και τις συζητήσεις για το μακεδονικό σε εξέλιξη, ο εθνικισμός ξαναφουντώνει. Αξιωματούχοι φοβούνται ότι μετριοπαθείς όπως ο Μπουτάρης θα είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο -προερχόμενο κυρίως από τους φανατικούς υποστηρικτές της ΧΑ

Aljazeera
Το δίκτυο Aljazeera σημειώνει ότι «η επίθεση στο Μπουτάρη έρχεται τη στιγμή της έξαρσης της ακροδεξιάς βίας σε όλη την Ελλάδα. Η ακροδεξιά βία είναι σε έξαρση -και αναμενόμενο, γιατί υπάρχει πολιτικό κενό που η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται και σ’ αυτό το πλαίσιο θα δούμε κι άλλη βία, εκτιμά ο καθηγητής Σ. Σεφεριάδης».

Der Spiegel
«O πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα κλονίζεται από την επίθεση του Γιάννη Μπουτάρη» γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Ομάδα εθνικιστών επιτέθηκε στο δήμαρχο με κλωτσιές και γροθιές το Σάββατο το απόγευμα, όταν ο Μπουτάρης παρέστη σε εκδήλωση μνήμης για την «απέλαση» των Ποντίων από τους Τούρκους. Η ελληνική Αστυνομία πιστεύει ότι αυτοί που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη ήταν ακροδεξιοί Το μνημείο, στο οποίο παρέστη, αποτέλεσε φόρος τιμής στους Έλληνες του Πόντου, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί την περίοδο 1914-1923 από τους Τούρκους από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: