«Εισάγουμε» και βοσκούς

Σχεδόν 70.000 υπηκόους από τρίτες χώρες θα προσκαλέσει η Ελλάδα για να δουλέψουν στα χωράφια της, στους στάβλους της, στα βοσκοτόπια της, στις παραλίες της.
Ο ανώτατος αυτός αριθμός αδειών διαμονής για εξαρτημένη ή εποχική εργασία πολιτών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου. Οι άδειες αυτές αφορούν δύο χρόνια - το 2015 και το 2016.
Για την Ήπειρο, εγκρίθηκαν 650 θέσεις εργασίας αποκλειστικά για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, με τη δυνατότητα προσαύξησης σε ποσοστό 10% για απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες. Υπάρχει δηλαδή το περιθώριο για επιπρόσθετες 65 θέσεις –σύνολο 715.
Όπως προκύπτει, λοιπόν, η περιοχή μας έχει μεγάλη έλλειψη από βοσκούς. Για εργασία στον κλάδο της κτηνοτροφίας του νομού Ιωαννίνων, θα προσκαλεστούν (με μετάκληση, όπως αποκαλείται επίσημα η διαδικασία) 300 βοσκοί τουλάχιστον. Ο νομός Θεσπρωτίας χρειάζεται 150 βοσκούς ενώ οι νομοί Άρτας και Πρέβεζας από 100 βοσκούς ο καθένας.
«Είναι τραγική η κατάσταση. Δεν έχουμε βοσκούς» τονίζει στον «Η.Α.» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος επισημαίνει επίσης ότι, μετά από συζητήσεις που είχε η Περιφέρεια Ηπείρου με αγροτικές οργανώσεις, θα γίνει μετάκληση εργαζόμενων από την Αλβανία, κι όχι από Μπαγκλαντές ή Πακιστάν. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον ανώτατο αριθμό πολιτών από τρίτες χώρες, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο κτηνοτροφίας είναι χιλιάδες και «συναγωνίζονται» αυτές των αλιεργατών στις οποίες η Ελλάδα έχει παράδοση (προτιμώντας κυρίως Αιγύπτιους). Οι Περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό εργατών κτηνοτροφίας, πέραν της Ηπείρου, είναι οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρεται δε ότι «για την επίλυση της εκκρεμότητας που υπήρχε στο ζήτημα της έγκρισης αδειών για εργασία πολιτών από τρίτες χώρες στον κλάδο της κτηνοτροφίας, θετική ήταν η έκβαση της προσπάθειας που είχε αναλάβει ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με την ιδιότητά του και ως υπεύθυνου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας».

ΠΟΙΚΙΛΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Και ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε αποκλειστικά έμφαση στην κτηνοτροφία, δεν συνέβη το ίδιο με τις άλλες Περιφέρειες, όπου οι ειδικότητες, οι οποίες ζητούνται, ποικίλλουν: από εργάτες γης (με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο) και μυδοκαλλιεργητές (κυρίως στην Πιερία) μέχρι μασέρ και μάγειρες ιαπωνικής ή ασιατικής κουζίνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ιδίως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στη Χαλκιδική και στην Κρήτη ζητούνται συνολικά 182 θεραπευτές αγιουβέρδα (μασάζ). Στον κατάλογο των θέσεων εργασίας για όλες τις Περιφέρειες, συναντά κανείς και επαγγέλματα, που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως εμψυχωτές, δερματοστικοποιοί (τατουάζ), βοηθοί καταδύσεων, υπάλληλοι ξενοδοχείων, οικιακές βοηθοί. Την εμφάνισή τους κάνουν, από την άλλη, και επαγγέλματα, όχι ιδιαίτερα γνωστά. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, ζητούνται αλλοδαποί διδάκτορες αμερικάνικης νομοθεσίας και διδάκτορες αμερικάνικης βιβλιοθηκονομίας, στο Νότιο Αιγαίο ζητούνται μελωδοί άρπας και δάσκαλοι σέρβικης γλώσσας και στη Θεσσαλία ζητείται υπεύθυνος εβραϊκής επιμόρφωσης. Από τον κατάλογο των θέσεων εργασίας για αλλοδαπούς, δεν λείπουν και οι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, όπως μηχανολόγων μηχανικών με ειδικότητα στη νανοτεχνολογία τρισδιάστατων εκτυπωτών.
Το «εισαγόμενο» δυναμικό για εποχιακή ή εξαρτημένη εργασία, για τα δύο αυτά χρόνια, φτάνει λοιπόν ακριβώς στους 69.031. Τους περισσότερους εργαζόμενους ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αριθμός σε αυτή την Περιφέρεια φτάνει στους 42.470! Ακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με 11.755 εργάτες. Τους λιγότερους ζητά η Περιφέρεια Κρήτης: μόλις 154.
Σημειωτέον ότι από πέρσι, με τον νόμο 4251/2014 για τον κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, η κάθε Περιφέρεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αριθμού θέσεων για αλλοδαπούς από τρίτες χώρες. Οι Περιφέρειες είναι αυτές που αναλάβουν την ευθύνη να διαβουλευτούν με τους εργοδοτικούς φορείς –επιμελητήρια, αγροτικές οργανώσεις, ενώσεις αλιέων κ.λπ., για να καταθέσουν την εκτίμησή τους για τις θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν με τη διαδικασία της μετάκλησης. Το ζητούμενο βέβαια με τις θέσεις εργασίας που καλύπτονται μέσω μετάκλησης, είναι ο έλεγχος για την τήρηση των νομίμων αμοιβών και συνθηκών εργασίας.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/30318/2015-07-16.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: