Χρήστος Ζώης: Ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας

Την ανάγκη εκπόνησης ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας στη βάση μιας μετα-μνημονιακής πολιτικής επισημαίνει ο πρόεδρος της «Νέας ΜΕΡΑΣ» Χρήστος Ζώης σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Newsplus, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα.
Παράλληλα, οι καταιγιστικές εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, φυσικά και δεν έμειναν ασχολίαστες, με τον κ. Ζώη να τονίζει πως το φαινόμενο Χρυσή Αυγή αποτελεί συστημικό μόρφωμα, καθώς πρόκειται για έναν γραφικό αντίπαλο σε ρόλο λαγού για τα κόμματα εξουσίας, πιο εύκολο από κόμματα που έχουν συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο.

Επανέλαβε επίσης την ανάγκη διαγραφής μέρους του χρέους και εκπόνησης μια συνολικής στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ενώ για τη «Νέα ΜΕΡΑ» δήλωσε ότι θα είναι ανοικτή σε πιθανές συνεργασίες σε περίπτωση εισόδου της στη Βουλή στις επόμενες εκλογές Σημεία της μακροσκελούς συζήτησης που είχαμε με τον κ. Ζώη, έχουν ως εξής:
Δεν μπορούμε παρά να αρχίσουμε τη συζήτησή μας, με το θέμα των ημερών. Ποια πιστεύετε εσείς ότι είναι η ασφαλέστερη οδός για την καταπολέμηση του φαινομένου Χρυσή Αυγή;
Πρώτα απ΄ όλα, δεν μου αρέσει να μιλάμε για καταπολέμηση της Χρυσής Αυγής. Αντίθετα πιστεύω στην ανάγκη καταπολέμησης της πολιτικής βίας απ' όπου κι αν αυτή προέρχεται. Έχουμε εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, αν και αυτή κρίνεται. Όπως και το πολιτικό σύστημα που το άφησε όλο αυτό να φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Γιατί δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε στη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου και να σταλεί ο φάκελος με τις δεκάδες υποθέσεις που είχε στα χέρια του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, για να κινηθούν οι διαδικασίες; Γιατί να μην έχει τα αντανακλαστικά η ίδια η δικαιοσύνη να κινηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα; Όλο λοιπόν αυτό είναι ένα, πολιτικό μόρφωμα, ένα συστημικό μόρφωμα που απλά συνέφερε κάποιους να υπάρχει για συγκεκριμένους λόγους.
Είναι άλλωστε φανερό. Όλοι ασχολούμαστε αυτές τις μέρες με το θέμα της Χρυσής Αυγής, ενώ την ίδια στιγμή οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε άλλα νέα επώδυνα μέτρα, περνούν στα ψιλά γράμματα, χωρίς να δίνεται η δέουσα σημασία. Συνεπώς όλα γίνονται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ίσως και για κάποιο σκοπό.

Τι εννοείτε με τον όρο "συστημικό" που χρησιμοποιήσατε;
Εννοώ ότι όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί γύρω από το φαινόμενο που λέγεται Χρυσή Αυγή, είναι ένα μόρφωμα του πολιτικού μας συστήματος που το άφησαν επίτηδες συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως του μνημονιακού μπλκ, να δημιουργηθεί και να γιγαντωθεί.
Γιατί πολύ απλά, είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το μόρφωμα, από το να αντιμετωπίσει έναν πολιτικό σχηματισμό με συγκεκριμένες θέσεις και αρχές. Είναι πολύ πιο εύκολος ένας τέτοιος αντίπαλος γραφικός, που θα λειτουργήσει σε ρόλο λαγού. Για να το πω απλά και κατανοητά θεωρώ ότι απλά είναι ένα δημιούργημα του συστήματος, που βόλευε κάποιους να υπάρχει.

Επειδή παρατηρούμε ότι χρησιμοποιείτε συχνά κι εσείς το δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, δεν θεωρείτε ότι ήδη έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και μόνο επιζήμιο είναι για την χώρα;
Η «Νέα ΜΕΡΑ» δεν συμμερίζεται το στείρο αυτό δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Δεν πιστεύουμε ότι το μνημόνιο μας οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Δεν μας ενδιαφέρει ωστόσο να κάνουμε και σημαία μας την αντιμνημονιακή πολιτική. Εμάς αυτό που μας αντιπροσωπεύει είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, ενός σχεδίου που θα μιλάει για την επόμενη μέρα.
Είναι σημαντικό ακόμα και στις διαπραγματεύσεις, την ώρα πλέον που ακόμα και οι εμπνευστές του μνημονίου, έχουν παραδεχθεί τα λάθη τους, να έχουμε ένα Σχέδιο ανασυγκρότησης, ένα δικός μας "Εθνικό Μνημόνιο" το οποίο να αντιπαραβάλουμε στους ετέρους. Σε αυτό πρέπει πλέον να δώσουμε το βάρος και να δουλέψουμε. Άρα θα έλεγα ότι τη «Νέα ΜΕΡΑ» την εκφράζει μια "μεταμνημονιακή πολιτική"

Ποια είναι η μεσομακροπρόθεσμη στόχευση του κόμματος; Θεωρείται ότι μπορεί να εξελιχθεί σε βιώσιμο πόλο στον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς; Και σε συνδυασμό με τα σενάρια περί εθνικών εκλογών, η «Νέα ΜΕΡΑ», με ποια κόμματα θα συνεργαζόταν σ' ένα πιθανό κυβερνητικό σχήμα;
Η «Νέα ΜΕΡΑ» είναι ένα νέο κόμμα. Προφανώς θα είμαστε παρόντες στις εκλογές. Χρειαζόμαστε όμως χώρο και χρόνο για να πείσουμε για τις θέσεις. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Εμείς κινούμαστε με την πίστη ότι το πρόγραμμά μας είναι εφαρμόσιμο και πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε. Φυσικά και θέλει πολύ δουλειά αυτό για να το πετύχουμε. Ωστόσο με βάσει αυτό πορευόμαστε προς τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Τώρα για πιθανές συνεργασίες, αν και όταν εισέλθουμε στην Βουλή. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το δούμε τότε. Δεν είναι της παρούσης. Ωστόσο αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως δεν θα πούμε όχι σε συνεργασίες με στόχο την δημιουργία μιας εθνικής κυβέρνησης. Φυσικά με βάση συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που θα προέρχονται από το πρόγραμμα και τα πιστεύω μας.

Ποια η τοποθέτηση του κόμματός σας όσον αφορά το ζήτημα του χρέους της χώρας; Συντάσσεστε πλέον με ρητορικές τύπου «επονείδιστο χρέος»;
Πρεσβεύουμε την άποψη της διαγραφής του δημόσιου χρέους κατά 50% τουλάχιστον. Ενός χρέους που δεν είναι σε καμία περίπτωση βιώσιμο. Κοιτάξτε, η κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι μια απόρροια της εισαγωγής της αμερικανικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως αποτυπώθηκε στην ελληνική οικονομία. Συνεπώς πιστεύω ότι πρέπει όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει μια συνολική στρατηγική αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης.

Ίσως η βαθύτερη κοινωνική πληγή αυτή την ώρα και δη στη Δυτική Ελλάδα που βρίσκεστε σήμερα, είναι η καλπάζουσα ανεργία. Δώστε μας συγκεκριμένες επιλογές ανάταξης της συγκεκριμένης πραγματικότητας.
Η ανεργία είναι μια πολύ σημαντική πληγή της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Είναι πολλές οι περιφέρειες που διεκδικούν... την πρωτοκαθεδρία δυστυχώς στους δείκτες της ανεργίας. Και μιλάμε για μια ανεργία που φτάνει πλέον το 30%. Και όταν μιλάμε και για την ανεργία των νέων που ξεπερνά το 60%, τότε μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι το πιο δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Επισκεφθήκαμε πρόσφατα τον ΟΑΕΔ και διαπιστώσαμε, ότι δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Ο κ. Σαμαράς με την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης είχε δεσμευτεί για μείωση της ανεργίας στο τέλος της θητείας του σε ποσοστά 10-14% και αυτό που έχει πετύχει τους τελευταίους 15 μήνες της κυβέρνησής του είναι να αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας κατά επτά μονάδες.
Για να απαντήσω όμως στην ερώτησή σας, πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι πολλές νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην χώρα μας, και που πριν λίγο καιρό για όλους φάνταζαν ουτοπία. Ένας άλλο κρίσιμο στοίχημα, είναι η αξιοποίηση του παραγωγικού τομέα. Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητων εκτάσεων στην Ελλάδα που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.
Συζητούσα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αγρινίου, ενός ιδιαίτερα δραστήριου Επιμελητηρίου, και μου διηγείτο πως του ανέλυε Ευρωπαίος αξιωματούχος για το πώς μπορούν άμεσα να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας με την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κίνηση γιατί πρώτα πρέπει ο κάθε υπουργός για να πάρει μία πρωτοβουλία να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικα.

Και κάτι τελευταίο. Έχετε απέναντί σας ένα νέο άνθρωπο. Τι του λέτε για να τον πείσετε, υπό αυτές τις συνθήκες, για να ασχοληθεί με την πολιτική;
Αν όχι τώρα πότε; Αν όχι εσύ, ποιοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους; Ποιοι θα ασκήσουν πολιτική αντί για εσένα; Πιστεύω βαθιά πως το έμψυχο δυναμικό της χώρας έχει όλες εκείνες τις δυνατότητες που, εάν απελευθερωθούν, μπορούν να επιτύχουν θαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: