Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου για το θέμα των μεταναστών

Επειδή πολύς λόγος γίνετε και πολλά δημοσιεύματα είδαν το φως τις Δημοσιότητας για την εισήγηση μου και τις θέσεις που διατυπώθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την συζήτηση για το θέμα των Μεταναστών στην περιοχή της Ηγουμενίτσας σας αποστέλλω την εισήγησή μου καθώς και τα έγγραφα που είχα αποστείλει προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Παρακαλώ για την δημοσίευση τους ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν πλήρη εικόνα.
Τέλος θα ήθελα μέσω υμών να απευθύνω ρητορικό ερώτημα προς όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης.
Ενώ όλοι ενημερώθηκαν για την συνάντηση – συζήτηση που έλαβε χώρα στις 13/02/2011 στο Τοπικό Διαμέρισμα Λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας με θέμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από την έντονη παρουσία μεταναστών «Γιατί δεν συμμετείχε κανείς ;» «Γιατί κανείς δεν ήρθε στην πηγή του προβλήματος να τοποθετηθεί».
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας



Ηγουμενίτσα 07/01/2010 Αρ. Πρωτ. 130
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς :
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Κο Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ

Θέμα : Παρουσία λαθρομεταναστών στην πόλη της Ηγουμενίτσας

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Αφορμή της παρούσας, αποτελεί η εντονότατη παρουσία λαθρομεταναστών στην πόλη της Ηγουμενίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Λιμένα Ηγουμενίτσας. (Τοπικά Διαμερίσματα Γραικοχωρίου – Λαδοχωρίου)
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, είναι δε συνυφασμένο με την προσπάθειά τους, προς εξεύρεση διόδου πρόσβασης στον πρώτο σταθμό την Ιταλία και στην συνέχεια προς αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο, μιας καλύτερης ζωής στις Ευρωπαϊκές χώρες, Μια από τις διόδους διαφυγής είναι ο Λιμένας Ηγουμενίτσας.
Είναι γεγονός ότι το όλο θέμα είναι περίπλοκο. Συνδυασμένο με διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και με σκοπέλους όπως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κ.λ.π.
Όλα τα ανωτέρω κατανοητά, όμως για τους κατοίκους της περιοχής μας, έχει να κάνει με τη διασφάλιση της περιουσίας τους, την ασφάλεια των οικείων τους, αλλά και την ίδια την σωματική τους ακεραιότητα.
Κατά καιρούς με προσωπικές παρεμβάσεις έχω αναδείξει το ζήτημα σε όλα τα επίπεδα. (Πολιτικά – υπηρεσιακά κ.α.)
Μέχρι πρότινος, σε συνεργασία με τις εδώ αρχές Αστυνομία-Λιμεναρχείο- Περιφέρεια, τους συγκεντρώναμε και προωθούνταν σε κέντρα συγκέντρωσης μεταναστών.
Πλέον οι τοπικές υπηρεσιακές αρχές, δεν εμφανίζονται τόσο πρόθυμες, μάλλον κατόπιν σχετικών εντολών που τους έχουν δοθεί.
Αυτό έχει δημιουργήσει τέτοια κατάσταση, που οι διαμαρτυρίες και καταγγελίες των κατοίκων προς τον Δήμο ή την Αστυνομία είναι καθημερινό φαινόμενο. (Ληστείες – παρενοχλήσεις κ.α.)
Πριν λοιπόν έχουμε πιο δυσάρεστες καταστάσεις και φαινόμενα, με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις, παρακαλώ όπως γίνουν οι σχετικές ενέργειες, ίσως όχι προς επίλυση του ζητήματος, αλλά τουλάχιστον για ανακούφισης της περιοχής από το όλο πρόβλημα.
Παραμένω στην διάθεσή σας για τυχών περαιτέρω διευκρινήσεις ή συνεννοήσεις.

Με τιμή
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Δήμαρχος Ηγουμενίτσας




Ηγουμενίτσα 10/09/2010 Αρ. Πρωτ. 12130
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς :
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Παπουτσή Χρήστο

Κατ’ αρχήν να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα καθήκοντα που σας εμπιστεύθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Αφορμή της παρούσας είναι το χθεσινοβραδινό συμβάν που έλαβε χώρα στην περιοχή του Τοπικού Διαμερίσματος Λαδοχωρίου του Δήμου Ηγουμενίτσας, το οποίο ευρίσκεται σε γειτνίαση με τον Λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.
Δύο ομάδες αλλοδαπών (λαθρομετανάστες) περίπου εκατόν ογδόντα ατόμων, συνεπλάκησαν μεταξύ τους κάνοντας χρήση λοστών, λίθων κ.α.
Μετά το πέρας της συμπλοκής ομάδες εξ’ αυτών, κινούμενοι στην γύρω περιοχή, προέβησαν σε βανδαλισμούς καταστημάτων και αυτοκινήτων. (Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να έχετε με μια ενημέρωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας).
Δυστυχώς επαληθεύτηκα πλήρως στα γραφόμμενά μου στην από 07/01/2010 επιστολή μου προς τον τότε Υπουργό.
Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου και διαβεβαιώσεις, ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου θα επισκεφθεί την περιοχή για να μπορέσουμε να βρούμε λύση, ουδέποτε έγινε, παρά μόνον συσκέψεις στο κλεινόν Άστυ .
Ως Δήμαρχος του Δήμου Ηγουμενίτσας, διαμαρτύρομαι εντονότατα και ζητώ την άμεση συνδρομή σας για επίλυση του ζητήματος.
Ο κόσμος κουράστηκε από συσκέψεις, υποσχέσεις και γενικότερες αερολογίες.
Την επόμενη φορά μπορεί να έχουμε θύματα.
Τι θα απαντήσουμε απολογούμενοι σε ένα τέτοιο συμβάν!!
Με εκτίμηση
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Δήμαρχος


Κοινοποίηση
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
της Ελλάδας
2. Υπουργό Δικαιοσύνης
3. Βουλευτή Θεσπρωτίας
4. Αρχηγό ΕΛΛΑΣ
5. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος
6. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας
7. Αστυνομικό Δ/ντή Θεσπρωτίας
8. Κεντρικό Λιμενάρχη Θεσπρωτίας


Ηγουμενίτσα 22/11/2010 Aρ.Πρωτ. 15757
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Παπουτσή Χρήστο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Επανέρχομαι στο φλέγων ζήτημα των αλλοδαπών (λαθρομεταναστών), που κατακλύζουν την πόλη της Ηγουμενίτσας, προσπαθώντας να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής Ελλάδας- Ιταλίας αναζητώντας το καλύτερο αύριο.
Παρά τα σχετικά έγγραφα που έχω αποστείλει, το μόνο που εισέπραξα, ήταν τηλεφωνική επικοινωνία από τον έναν γραμματέα του Υπουργείου, που ήθελε να διευκρινίσει εάν ήταν να επισκεφθεί αυτός την Ηγουμενίτσα ή ο έτερος.
Στην τελευταία επιστολή μου ανέφερα ότι υπάρχει ενδεχόμενο, λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης να έχουμε και θύματα.
Αναφορά που έγινε πραγματικότητα προσφάτως με σοβαρό τραυματισμό αλλοδαπού από πολίτη με πυροβόλο όπλο.
Οι πολίτες αρχίζουν και παίρνουν τον Νόμο στα χέρια τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Από την άλλη οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου σας, ενδιαφέρονται για το ποιος έχει επικοινωνήσει μαζί μου και ποιος όχι.
Τα σχόλια και οι εκτιμήσεις δικές σας !!!
Η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητες παρέμβασής μου.
Πλέων από πλευράς μου, δεν βρίσκω δικαιολογίες πειστικές προς τους κατοικούντες στον Δήμο Ηγουμενίτσας.
Οφείλετε να ενεργήσετε άμεσα.
Οι πολίτες του Δήμου Ηγουμενίτσας δεν είναι δευτέρας κατηγορίας.

Φιλικότατα
Ο Δήμαρχος
Θωμάς Γ. Πιτούλης



ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους των τοπικών διαμερισμάτων Λαδοχωρίου και Γραικοχωρίου αλλά και γενικότερα την πόλη της Ηγουμενίτσας, είναι τα ζητήματα που προκύπτουν από την παρουσία, στις προαναφερθέντες περιοχές, μεταναστών οι οποίοι έχουν ως απώτερο σκοπό και στόχο, τη δυνατότητα πρόσβασης προς τον Λιμένα Ηγουμενίτσας προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η προδιάθεσή τους αυτή συνδυάζεται και εξυπηρετείται βασικά από λιμένες εξωτερικού της Βορειοδυτικής Ελλάδας, αυτούς των Πατρών και της Ηγουμενίτσας.
Το φαινόμενο αυτό καλά κρατεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ξεκίνησε με την άφιξή τους, στην περιοχή της Ηγουμενίτσας που γειτνιάζει με τον λιμένα εξωτερικού, μικρού αριθμού μεταναστών, Κουρδικής καταγωγής της τάξεως των 50 έως 100 ατόμων αρχικά.
Όταν τα μέτρα ελέγχου και φύλαξης του λιμένα Πατρών γινόταν πιο ασφυκτικά, τότε διογκωνόταν η άφιξη μεταναστών προς την Ηγουμενίτσα.
Είναι γεγονός ότι λιμένας πρώτης προτεραιότητας μπορούμε να πούμε ότι είναι ο λιμένας Πατρών.
Κατά καιρούς δινόταν εντολές προς την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας για ελέγχους και προσαγωγές των μη νομίμων μεταναστών, τους οποίους μετά από νόμιμες διαδικασίες προωθούσαν στα κέντρα υποδοχής του Έβρου και αλλού.
Τα τελευταία χρόνια η σύνθεση των μεταναστών άλλαξε και πλέον καταφθάνουν Αφγανοί, Σομαλοί, Πακιστανοί κ.λ.π.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι παλιά, οι Κουρδικής καταγωγής μετανάστες, ήταν φοβισμένοι και δεν δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα. Σε αντίθεση με τις νέες αφίξεις οι οποίοι είναι πιο «ξεψάρωτοι», όπως λέγαμε και στο στρατό και σιγά-σιγά προς εξεύρεση τροφής ρουχισμού κ.λ.π έχουν εξαπλωθεί σε όλο το εύρος της πόλης της Ηγουμενίτσας.
Βέβαια το τελικό ορμητήριό τους, αν μου επιτρέπετε την έκφραση είναι ο χώρος που γειτνιάζει με τον λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας.
Στην περιοχή Ηγουμενίτσας έρχονται με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η άφιξή τους με τα βραδινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Αν και πολλές φορές έχουν γίνει σχετικές συστάσεις και έλεγχοι, η διαδικασία αυτή συνεχίζεται.

Από την μια μεριά λοιπόν στην περιοχή έχουμε, εντός εισαγωγικών «το φρούριο» που είναι ο λιμένας της Ηγουμενίτσας εφοδιασμένος με σύγχρονα μέσα, αλλά και προβαίνοντας το προσωπικό του Λιμεναρχείου σε ελέγχους και φύλαξη του λιμένα, ώστε η προσπελασιμότητα να είναι σχεδόν αδύνατη.
Από την άλλη μεριά το Ιταλικό κράτος που σε τακτά διαστήματα προβαίνει σε επιχειρήσεις σκούπα και όσους μαζεύει χωρίς να ενδιαφέρεται για το από πού προήλθαν τους προωθεί με πλοία της γραμμής, πίσω στην Ηγουμενίτσα. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που έχουν προωθηθεί προς την Ελλάδα από 200 έως 300 άτομα.

Επίσης μια Αστυνομική Διεύθυνση με μικρή δύναμη, όμως εντός εισαγωγικών «πλήρως στελεχωμένη», βάσει του οργανογράμματος που ισχύει από το 1960. Ναι! ορθώς ακούσατε ! Η αστυνομική διεύθυνση να καταβάλει προσπάθειες, οι οποίες πλέον έχουν να κάνουν με επιτήρηση. Μόνο εάν έχουν εντολές άνωθεν τότε επιχειρούν ελέγχους και προσαγωγές. Άλλως μόνον εάν παραβιαστεί εμφανώς κάποιος νόμος τότε μπορεί να επέμβουν.
Και λέγω τούτο διότι το τελευταίο διάστημα είχαμε συνεχόμενα συμβάντα στην περιοχή του Λιμένα. Συγκεκριμένα, μία φορά συνεπλάκησαν ομάδες σε βανδαλισμούς σε σταυθμευμένα αυτοκίνητα , καταστήματα και οικίες.
Μετά από λίγες μέρες επιχείρησαν επίθεση στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για να φτάσουν στον καταπέλτη πλοίου που ήταν σε αναμονή για αναχώρηση. Όλα αυτά έχουν όπως προείπα δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή.

Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που μετανάστες προσπαθώντας να επιβιβαστούν σε φορτηγά οχήματα, βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από αυτά.

Φτάσαμε τέλος στο σημείο, κάτοικος της περιοχής να φέρεται ότι πυροβόλησε μετανάστη, και λέγω φέρεται γιατί δεν είμαι γνώστης της δικογραφίας, και τώρα βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Σταυρακίου.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θα μπορούσα να ομιλώ και να αναλύω την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.
Πιστεύω όμως ότι έδωσα την εικόνα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Προσωπικά πιστεύω ότι το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαχρονική αντιμετώπιση του θέματος από την πολιτεία.
Ζήτημα που πρέπει να αναδειχθεί σε όλη του την διάσταση, μήπως και η πολιτεία επιτέλους χαράξει και εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική στα πλαίσια της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά από και προς τις χώρες που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή.

Πάντως ένα είναι ξεκάθαρο για τον ομιλώντα και το θέτω ευθέως προς το Περιφερειακό Συμβούλιο :
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το ποτήρι ξεχείλισε από αγανάκτηση και τις ψεύτικες υποσχέσεις που κατά καιρούς εξαγγέλθηκαν.

Αν δεν γίνει κάτι από εχθές, χωρίς να θέλω να γίνω προάγγελος κακών, πρόκειται να υπάρξουν γεγονότα που δεν μπορεί κανείς από όλους που ασκούν διοίκηση να τα δικαιολογήσουμε ή να τα μαζέψουμε.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: