Ζητά να σταματήσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων μικροέργων

Η παράταξη της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, λόγω οικονομικής στενότητας

Λέει επίσης όχι σε έργα με υψηλό προϋπολογισμό και χαμηλή πίστωση για το 2010

Το Νομάρχη Θεσπρωτίας και την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου καταγγέλει η παράταξη της μειοψηφίας σε αυτό (ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ), κάνοντας λόγο για απευθείας αναθέσεις μικροέργων που οδηγούν σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά και δημοπράτηση νέων έργων με πολύ υψηλό προϋπολογισμό και πολύ μικρή πίστωση για το 2010...
Αυτά τα έργα, σύμφωνα με την ανακοίνωση-δήλωση της αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που υπογράφεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους, Λιάκο Ηλία, Μπραίμη Σταυρούλα, Σμυρόγλου Ιωάννη, Μπότο Σπύρο, Μάνο Κώστα και Φούρκα Αποστόλη, «δεν έχουν συνοχή, δεν έχουν και ημερομηνία λήξης κατασκευής , ακόμη δε περισσότερο με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν θα υπάρχει φορέας υλοποίησης αυτών».

Λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας
Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, μιλά για την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να προσφύγει σε δανεισμούς με δυσβάσταχτα επιτόκια, ενώ τονίζει πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι καθημερινές προτροπές της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για μείωση των δαπανών και περικοπή των περιττών εξόδων, σε όλους τους δημόσιους φορείς και μεταξύ αυτών και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας.
Οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας επισημαίνουν ότι έχουν κατ’ επανάληψη κάνει έκκληση μέσω του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο Νομάρχη Θεσπρωτίας, να μην προχωρά σε απευθείας αναθέσεις μικροέργων που συνιστούν διασπάθιση χρήματος μέσω αδιαφανών διαδικασιών, όπως επίσης και να σταματήσει η δημοπράτηση νέων έργων με πολύ υψηλό προϋπολογισμό και πολύ μικρή πίστωση για το 2010. Τονίζει ότι τέτοιου είδους έργα δεν έχουν συνοχή, δεν έχουν και ημερομηνία λήξης κατασκευής , ακόμη δε περισσότερο με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν θα υπάρχει φορέας υλοποίησης αυτών.

Οι καταγγελίες
Επειδή όμως, σύμφωνα πάντα με την παράταξη της μειοψηφίας:
«1)Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας σήμερα 28-4-2010 προτείνεται τροπο-ποίηση του Νομαρχιακού Προγράμματος ΚΑΠ 2010 με πληθώρα εντάξεων έργων με συνολική δαπάνη που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό άνω των 3.000.000 €
2)Ο προϋπολογισμός έργων του 2010 έχει ήδη υπερκαλυφθεί και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη αποπληρωμής τέτοιων έργων.
3)Έργα προγραμματισμένα και δημοπρατημένα τα οποία βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής δεν αποπερατώνονται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ζητείται από τους ανάδοχους η παράταση προθεσμίας περάτωσης αυτών, με όλα τα συνακόλουθα στην αρτιότητα και πληρότητα αυτών»,
Καταγγέλει τον Νομάρχη Θεσπρωτίας και την πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τέτοιες μεθοδεύσεις, ενώ δηλώνει ότι δεν συμβάλλει πλέον με την παρουσία της (η παράταξη), έστω και μειοψηφώντας, στην διαδικασία συζήτησης τέτοιου προϋπολογισμού, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εκτελεστεί.

"Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ" Παναγιώτης Ρίζος


Απάντηση Νομάρχη κ. Γιόγιακα σε σχόλιο τής εφημερίδας « Η Θεσπρωτική»

Απαντώντας σε σχόλιο της εφημερίδας « Η Θεσπρωτική», αριθμ. φύλου 11106, Σάββατο 1 –Κυριακή 2 Μαίου 2010, σας πληροφορούμε πως:
Εμείς απαντούμε με μια σειρά σημαντικών έργων που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο νομό μας προς όφελος των Θεσπρωτών. Απαντούμε με έργα, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την τοπική οικονομία. Γνωρίζοντας την παγκόσμια κρίση και την δύσκολη θέση της χώρας μας, υποστηρίζουμε την τοπική κοινωνία και αντιπροτείνουμε στην κρίση, την ανάπτυξη και την δράση. Εν μέσω κρίσης η οποιαδήποτε ακύρωση έργων που έχουν δρομολογηθεί θα επέφερε αποτελέσματα πολύ πιο έντονα, με ακαριαία και αρνητικά αποτελέσματα στον κοινωνικό ιστό. Για το λόγο αυτό, χαιρόμαστε που κρινόμαστε, ως αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης για τα έργα που κάνουμε, κι όχι για την αδράνεια που θα χαρακτήριζε αρνητικά την αυτοδιοικητική μας ταυτότητα. Αν κάποιοι ενοχλούνται, από τα έργα που γίνονται, πρέπει να ξέρουν ότι γίνονται για να καλύψουν ανάγκες του Θεσπρωτικού λαού, έργα που θα εξυπηρετήσουν συμπολίτες μας και τις πιο πολλές φορές αποτελούν αίτημά τους για πολλές δεκαετίες . Δεν δικαιούμαστε -πλειοψηφία και μειοψηφία μαζί - να στερούμε μεγάλα έργα (κόμβοι οδικής σύνδεσης, λιμάνι , έργα σχολικής στέγης) από τον ακριτικό νομό μας. Μπορεί η μειοψηφία να είχε συνηθίσει στην πολιτική της αδράνειας για όσο καιρό διοικούσε, αλλά η εποχή εκείνη έχει ξεπεραστεί ανεπιστρεπτί και εμείς απαντούμε με 17 έργα σχολικής στέγης όπως :
το Γυμνάσιο Λαδοχωρίου , το 5ο Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας στο συνοικισμό Εθν. Αντίστασης, την επέκταση των Δημ. Σχολείων Νέας Σελεύκειας, Φιλιατών, Συβότων, Πέρδικας, Λυκείου Ηγουμενίτσας, Λυκείου Μαργαριτίου, Αχέροντα και η ολοκλήρωση του 2ου Λυκείου Ηγουμενίτσας, και του Δημοτικού Σχολείου Παραμυθιάς κ.α. Επίσης με έργα ενταγμένα στο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό Πρόγραμμα Πίνδος προϋπολογισμού 12.500.000 Ευρώ, όπως Κουκλιοί- Αγία Κυριακή, Ελευθεροχώρι-Ελαταριά, Αμπελώνα-Ελληνοαλβανικά σύνορα, και ανακαινίσεις κέντρων πολιτισμού. Μεγάλη υπήρξε η συμβολή της Ν.Α Θεσπρωτίας στην ολοκλήρωση του κόμβου Καρτέρι-Βασιλικός, στη Γέφυρα Γλυκής, στη δημοπράτηση του Βιολογικού καθαρισμού Συβότων. Επίσης μια σειρά σημαντικών έργων από τους ΚΑΠ που έγιναν σε όλο το νομό και που σύντομα θα δημοσιευθούν για να ενημερωθούν οι πολίτες . Όλα αποτελούν αιτήματα δεκαετιών που ολοκληρώνονται και δίδονται στον Θεσπρωτικό λαό και αποτελούν έργα πνοής για τη Θεσπρωτία, ενώ μας κάνουν περήφανους και χρήσιμους για τον τόπο που εκλεγήκαμε για να υπηρετούμε.
Όλα τα έργα που ολοκληρώθηκαν, έχουν αποπληρωθεί, χωρίς χρέη και εκκρεμότητες. Εκτός αν η μειοψηφία κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.!

Επίσης θα θέλαμε να ενημερώσουμε την μειοψηφία, ότι η κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δεν σημαίνει και την κατάλυση του κράτους, και προφανώς τα έργα τα οποία θα έχουν δρομολογηθεί θα υπάρξει πρόνοια όχι μόνο για την κατασκευή τους αλλά και για την επίβλεψή τους και την αποπληρωμή τους αφού κατά τη δημοπράτηση θα υπάρχει ο ανάλογος προϋπολογισμός στον ανάλογο φορέα. Οι υπηρεσίες του κράτους θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, απλά μπορεί να γίνεται από διαφορετικό φορέα είτε θα είναι οι δήμοι, είτε οι περιφέρειες. Τους καλούμε να ενημερωθούν σχετικά με τις καινοτομίες στην αυτοδιοίκηση, και τους θυμίζουμε ότι καμία διοικητική μεταρρύθμιση δεν εμπόδισε μεγάλα έργα και δεν σταμάτησε την αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αφηστε τον νομαρχη να φαει λιγο ακομα...Κριμα σε ψηφισαμε για το καλο παιδι το οποιο ηταν χορτατο αλλα εσυ μας βγηκες...Και ποσα δεν ξερουμε ακομα που θα βγουν μετα οπως τα προσωπικα συμφεροντα στον αξονα που κατασκευασες οπως λες Βασιλικο-καρτερι...Εχουμε πολλα να δουμε...!