«Έπεσαν» οι υπογραφές για το 4ο ΠΕΠ

Εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να απορροφήσει εντός του 2010 το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της χώρας, πάνω απ’ όλα.
«Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που δεν απορρέουν μόνο από την εφαρμογή του κανόνα ν+3 για το έτος 2010, αλλά θα έλεγα κυρίως από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως περιφέρεια στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης» τόνισε η γενική γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στην τοποθέτησή της κατά τη χτεσινή διάσκεψη των προέδρων των επιτροπών παρακολούθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής υπογράφηκε δε η επιχειρησιακή συμφωνία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος μεταξύ της κας Γεωργακοπούλου και της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη. Το ίδιο έγινε και με τους άλλους περιφερειάρχες. Οι επιχειρησιακές συμφωνίες υλοποίησης αποτελούν τη βάση για να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες και οι πόροι των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων στις Περιφέρειες προκειμένου να τους διαχειριστούν χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις.
Η κα Κατσέλη, στη διάσκεψη, εξέφρασε την άποψη ότι σε τρία χρόνια όλοι θα «μιλάνε για το ελληνικό θαύμα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε». Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα πρώτα αποτελέσματα υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ αισιόδοξα («κινείται πάνω από 6%», όπως είπε). Προφανώς το 6% δεν μπορεί να αποτελεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό. Η περιφερειάρχης Ηπείρου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΠΑ. «Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τόσο συνολικά, όσο και στην Ήπειρο, παρουσίαζε, τεράστια καθυστέρηση, και αυτό γιατί δεν υπήρξε ο κύριος μπούσουλας, δεν είχε δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το στίγμα της περιοχής και δεν είχε αξιοποιηθεί ο φυσικός της πλούτος. Ταυτόχρονα υπήρξε μια σπάταλη και άλογη διαχείριση τα τελευταία χρόνια υλοποίησης του ΠΕΠ Ηπείρου», τόνισε χαρακτηριστικά. Αφού επανέλαβε τα περί αναγκαιότητας επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, η κα Γεωργακοπούλου παρουσίασε τους στόχους του επιχειρησιακού προγράμματος της περιοχής, στο πλαίσιο της αναθεώρησής του, εκτιμώντας ότι η Ήπειρος «μπορεί να αποκτήσει τη δική της ισχυρή ταυτότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει».

agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: