Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας στην Άρτα

«Δεν ζητάω να στηρίξετε τα μέτρα, αλλά την ανάγκη προσφυγής σ’ αυτόν τον μηχανισμό ώστε να μην πτώχευση η χώρα», είπε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας, κλείνοντας την δίωρη κομματική συνεδρίαση, με την παρουσία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Άρτας και τους Γραμματείς όλων των Τοπικών Οργανώσεων του Κόμματος στο νομό, το μεσημέρι της Κυριακής, 9 Μαΐου, στο Ξενοδοχείο «Κρόνος».

Ο κ. Χρήστος Κατσούρας προήδρευσε στην διαδικασία, στην οποία υπήρξε ανταπόκριση των τοπικών στελεχών καθώς, όπως διαφάνηκε, υπήρξε η ανάγκη έκφρασης όλων και κυρίως έκφρασης της δυσαρέσκειας που με τη σειρά τους τα τοπικά Κομματικά στελέχη εισπράττουν από τις τοπικές κοινωνίες.
Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες (καθώς η συνεδρίαση ήταν κεκλεισμένων των θυρών), παράσταση έντονη έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης, από εκπροσώπους της Τ.Ο. Πέτα του ΠΑΣΟΚ, μόνο που η εκφρασμένη αγανάκτηση των μελών της συγκεκριμένης Κομματικής Οργάνωσης δεν είχε ως θέμα της την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά το χωροταξικό του «Καλλικράτη» από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Κατσούρας, ο οποίος εισέπραξε την αντίδρασή τους, δέχθηκε το ψήφισμά τους, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν παρίστατο σε αυτή τη συνεδρίαση για το θέμα της Αρχιτεκτονικής στην Αυτοδιοίκηση, αλλά για την οικονομική πολιτική, το πρόγραμμα Σταθερότητας και την ανάγκη αναπτυξιακού βηματισμού της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Ο κ. Κατσούρας, ομολογουμένως χρειάσθηκε να δώσει δύο «μάχες» σε μια μέρα διαδοχικά, καθώς μετά τη συνεδρίαση και την καταγραφή των αντιδράσεων των τοπικών στελεχών ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, όπου κλήθηκε «να τα βγάλει πέρα» σ’ έναν καταιγισμό ερωτήσεων, όμοιων με την οικονομικοπολιτική κατάσταση της χώρας, δηλαδή στα «δύσκολα».
Ο διάλογος που αναπτύχθηκε με τους δημοσιογράφους και τον κ. Κατσούρα έχει, για κάθε επίμαχη ερώτηση που δέχθηκε, ως εξής:
-«Ευτυχώς την πόρτα την βρήκα ανοιχτή όταν μπήκα», σχολίασε ο κ. Κατσούρας, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αγανάκτηση των πολιτών ή και των κομματικών στελεχών που εισπράττουν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Δεν έχει σημασία τι εισπράττει ο καθένας χωριστά, γιατί θα μπούμε σε άλλες λογικές. Οι πολιτικοί συνολικά, ως πολιτικοί εισπράττουμε σήμερα μια αγανάκτηση από τον κόσμο, εν πολλοίς δικαιολογημένη. Και δικαιολογημένη και για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η προσφυγή σ’ έναν μηχανισμό στήριξης μιας οικονομίας, δηλώνει και κάτι άλλο. Δηλώνει ότι η χώρα έφτασε στο σημείο σχεδόν να χρεοκοπήσει. Αυτό ο κόσμος δεν θα μπορέσει, όχι μόνο σήμερα, δεν θα μπορέσει και στο μέλλον να το ξεχάσει. Και θα αποδώσει ευθύνες πολιτικές σ’ αυτούς που την οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο. Γι’ αυτό αν θέλουμε να έχουμε μέλλον, πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα, είτε για αποκατάσταση της πολιτικής, είτε για αλλαγές μέσα στα ίδια μας τα κόμματα».
-Στο επίκαιρο ερώτημα, σχετικά με το «Ως πότε θα χρειαστούν θυσίες» ο κ. Κατσούρας απάντησε: «Σχετικά με την σκληρότητα των μέτρων έχει αναφερθεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα είναι εκτός ορίων ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό που είναι κυρίαρχο σήμερα είναι να κατανοήσουμε την ανάγκη προσφυγής σε ένα μηχανισμό στήριξης και προσφυγής σε κάποια μέτρα για να επιβιώσει η χώρα. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής το μέχρι πότε, δεν το γνωρίζω απόλυτα σήμερα. Τρέχει με τέτοια ταχύτητα ο χρόνος στις μέρες μας που θα έδινα μια τελείως διαφορετική απάντηση πριν ένα χρόνο αν με ρωτούσατε και τελείως διαφορετική τώρα.
Αυτά που πρέπει να κατοχυρώσουμε είναι η αξιοπιστία μας ότι αυτά που είπαμε θα τα κάνουμε και θα τα κάνουμε σωστά».
-«Αξιοπιστία σε ποιους, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο, το Διεθνές Νοσμισματικό Ταμείο και τις αόρατες αγορές ή στην κοινωνία», ήταν το ερώτημα που δέχθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας, απαντώντας: «Προφανώς την αξιοπιστία απέναντι σε όλους. Γιατί όταν έχεις συμφωνήσει σε κάτι με κάποιον, πρέπει να τηρήσεις αυτό που έχεις υπογράψει. Δεν μπορείς να κάνεις παζάρια και να μεροληπτείς. Προφανώς την μεγαλύτερη αξιοπιστία πρέπει να την κατοχυρώσεις απέναντι στην κοινωνία, γιατί αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και αυτή είναι ο κριτής μας.
Όμως, σας είπα και πριν, δεν θα βγούμε «άβρεχτοι» σαν πολιτικό σύστημα από αυτή την περιπέτεια. Γιατί, όπως δίκαια είπατε, το πολιτικό σύστημα ευθύνεται γι’ αυτή την κρίση. Ή θα αλλάξουμε μόνοι μας και θα δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε αυτό το κουράγιο που πρέπει, ή θα μας αλλάξει ο κόσμος».
-Από εδώ και πέρα τι; Πόσο γρήγορα θα αρχίσει τώρα η «ανάπτυξη» που προεκλογικά υπόσχονταν το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο ότι τελικά εξασφαλίζεται η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με το δανεισμό των 110 δις που θα πρέπει άλλωστε και να αποπληρωθούν; Στην ερώτηση αυτή της «Η» ο κ. Κατσούρας απάντησε ως εξής: «Αυτό είναι το ζήτημα. Πραγματικά αν μείνουμε στα μέτρα και σε μέτρα αύξησης εσόδων, νομίζω δεν θα πετύχουμε. Τώρα το πρόβλημα που υπάρχει στην ανάπτυξη στη χώρα, δε νομίζω ότι μπορεί να λυθεί μέσα σε κάποιους μήνες. Γιατί; Γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό, κύριος μοχλός της ανάπτυξης όπως τη θεωρούσαμε ήταν το ίδιο το κράτος. Αυτό το πράγμα σήμερα το κράτος δεν μπορεί να το κάνει. Και δεν μπορεί να το κάνει, όχι επειδή είμαστε αντικρατιστές, αλλά απέδειξε στην ιστορία του ότι δεν έχει ούτε τις διαδικασίες, ούτε τους μηχανισμούς να φέρει αυτή την ανάπτυξη. Άρα πέφτει και στον ιδιωτικό τομέα, ένα βαρύ φορτίο να αποδείξει ότι και αυτός δεν μπορεί να παρασιτεί δίπλα στο κράτος, όπως έκανε ένα μεγάλο κομμάτι του τόσα χρόνια…».
-Όσον αφορά το επίμαχο ερώτημα «Ποιος φταίει για το ότι η χώρα έφτασε στη πτώχευση»; ο κ. Κατσούρας είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί τον κόσμο ποιος ακριβώς φταίει ή να επιμερίσει ποσοστά ευθυνών. Φταίμε κι εμείς που κυβερνήσαμε τόσα χρόνια. Φταίμε κι εμείς που στη δεκαετία του ’90 εννοούσαμε ανάπτυξη τον κάθε δρόμο που πήγαινε σε κάθε περιοχή, την οικοδομή και τα δάνεια. Είναι σίγουρα πως το λάκτισμα προς τον γκρεμό, το έδωσαν ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια οι δύο κυβερνήσεις από τη Ν.Δ. Αλλά και πάλι σας λέω ότι αυτή τη στιγμή τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Λένε «φταίτε και οι δύο» και τον νοιάζει πάρα πολύ αν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βγούμε από το σημείο που είμαστε».
-Μπορείτε ωστόσο να διασφαλίσετε σήμερα στην κοινωνία της Άρτας ότι δεν θα συμβεί μια από τα ίδια; Ότι δεν θα δε θα δει τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τα Κόμματα και στην προκειμένη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, να παίρνουν ξανά θέσεις στην κρατική μηχανή και όλα τα συμπαρομαρτούντα; Στην ερώτηση αυτή ο κ. Κατσούρας, με αφοπλιστική ειλικρίνεια απάντησε: «Αν σας δώσω μια εγγύηση γι’ αυτό θα σας πω ψέματα. Αυτό είναι κάτι που αλλάζει διαρκώς στο χρόνο. Θα το κρίνετε εσείς αργότερα».
-Αποτελεί απάντηση στην κρίση το γεγονός ότι το δάνειο των 110 δις θα δοθεί στις τράπεζες για την διασφάλεια «ρευστότητας» του τραπεζικού συστήματος και αν ναι, είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε πιθανή κοινωνική έκρηξη, τέτοια που δεν έχει ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας υπάρξει; ερωτήθη ο κ. Κατσούρας ο οποίος απάντησε ως εξής: «Άλλο σύστημα δεν υπάρχει προς το παρόν για να διαχειριστεί αυτό το κομμάτι. Τελειώνει ένα ομόλογο 19 Μαΐου, πρέπει αυτό το χρέος να αποδοθεί. Οι μηχανισμοί στην ευρωζώνη είναι συγκεκριμένοι. Μπορεί, όχι αυτοί που θέλουμε, αλλά είμαστε μέσα σε μια διαδικασία.
Όσον αφορά για την αγριότητα που μπορεί να πάρουν οι αντιδράσεις δεν ξέρω αν θα είμαστε έτοιμοι. Ξέρω ότι υπάρχει η θέληση να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη στενωπό. Θα κριθούμε από την ιστορία γι’ αυτό και πολύ σύντομα, όχι αργά, όπως κάποιοι νομίζουν».
-Το σχόλιο που συχνότερα ακούει κανείς σήμερα και δη είναι δημοσιογράφος στην επαφή του με τον κόσμο είναι: «Έτσι μπορούσα να κυβερνήσω κι εγώ». Κι επειδή το ακούμε συχνά το τελευταίο διάστημα, το μεταφέραμε στον κ. Κατσούρα, ο οποίος σχολίασε: «Πράγματι, αν γενικευτεί αυτή η άποψη και θεωρηθεί ότι είναι απλά ένας μονόδρομος, τότε λένε οι πολίτες, τι σας έχουμε εσάς, ας έρθουν κατ’ ευθείαν οι Ευρωπαίοι να κάνουν τη δουλειά τους. Μόνο που ξεχνάμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αυτός ο μηχανισμός στήριξης δεν υπήρξε καν! Και πολλοί νόμιζαν ότι δεν θα γίνει κατορθωτό να υπάρξει, μέχρι πριν από λίγους μήνες. Άρα είναι όντως ένα κέρδος με τα συν και τα πλην του.
Ξεχνάμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το προηγούμενο Σχέδιο Σταθερότητας. Θέλω να πω ότι πλέον ο χρόνος τρέχει πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι τον περασμένο Οκτώβρη. Και ενδεχομένως τους επόμενους μήνες να δούμε πάλι ανατροπές. Αν μπουν άλλα κράτη. Αν βγουν σ΄ αυτή τη διαδικασία η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Θυμίζω ότι η Ισπανία δεν είναι μόνο θέμα ευρωζώνης, γιατί θα επηρεάσει όλη την Λατινική Αμερική. Και το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν το ίδιο έργο. Αν θυμηθούμε πριν λίγα χρόνια την επίθεση που είχε δεχθεί η στερλίνα. Όταν δεν το πίστευε κανένας. Όταν παίζονται τέτοια παιχνίδια οφείλουμε να είμαστε εμείς οι πολιτικοί πιο προσεκτικοί με τις προβλέψεις μας. Αυτή τη στιγμή εμείς οφείλουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα. Τουλάχιστον να μη φταίμε εμείς αν πάει κάτι άσχημα. Αν έρθουν άλλοι παράγοντες, τότε θα το δούμε εκείνη τη στιγμή».
Διαφοροποιήσεις
Σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν εσωκομματικά και τις τρεις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ερωτηθείς είπε: «Με τον έναν από τους τρεις είχα και φιλικές σχέσεις, οπότε δεν θέλω να σχολιάσω κάτι άλλο, παρά μόνο να πω ότι κανείς πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύει συνειδησιακά κάθε φορά πως είναι το σωστό. Απλά νομίζω ότι έκαναν –και ας μου το συγχωρέσουν οι συνάδελφοι- ένα λάθος.
Υποτίμησαν τη σημασία της ψηφοφορίας. Άλλωστε κάποιοι το είπαν και μετά, ότι νόμιζαν πως έτσι κι αλλιώς θα ψηφιζόταν. Ήταν πολύ σημαντική αυτή η ψηφοφορία για το μέλλον της Ελλάδας. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια ομόφωνα σχεδόν ενέκριναν να συνδράμουν στο Ελληνικό πρόβλημα, εμείς να λέμε «όχι». Αλλά, στο κάτω – κάτω είναι η άποψη των βουλευτών αυτή. Δεν θέλω να τους κρίνω περαιτέρω.
.ixotisartas.

Δεν υπάρχουν σχόλια: