Σε διαβούλευση το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού κόλπου

Η ENIΣXYΣH της τοπικής οικονομίας της περιοχής του Αμβρακικού με την ταυτόχρονη ανάδειξη της κοινής ταυτότητας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που θα σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές αξίες της προστατευόμενης περιοχής, είναι ο κεντρικός στόχος του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό, το οποίο εκπονήθηκε με βάση πρόταση που είχε υποβληθεί από την Εταιρία Ανάπτυξης Νότιας Ηπείρου-Αμβρακικού (ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε.) και βραβευτεί ως πρότυπο καινοτόμο σχέδιο ανάπτυξης.

Η πρόταση της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. για την «Αειφορική ανάπτυξη στον Αμβρακικό - ΑΝΑΣΑ», συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, προβλέπει την ανάληψη συμβατών με την προστασία του περιβάλλοντος δράσεων, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής του Αμβρακικού, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική συναίνεση στους επιβαλλόμενους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και στην αναβάθμιση των περιβαλλοντικών παραμέτρων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στο εταιρικό σχήμα εμπλέκονται 24 φορείς της ευρύτερης περιοχής του εθνικού πάρκου του Αμβρακικού.
Το σχέδιο του προγράμματος που βρίσκεται ήδη στα χέρια των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τους βασικούς στόχους των δράσεων που θα υλοποιηθούν μέσω αυτών, ενώ τα έργα που θα υλοποιηθούν θα ενταχθούν σε επόμενη φάση. Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης έχει δεσμευτεί ότι το καινοτόμο σχέδιο για την Αμβρακικό θα έχει εγκριθεί έως τα τέλη Μαΐου, κάνοντας πράξη και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για προστασία και σωστή διαχείριση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.
Η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε το σχέδιο στις αρμόδιες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Aρτας και Πρέβεζας, στους δήμους και τις κοινότητες που οροθετεί το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ετοιμάσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους, ενώ προγραμματίζει σύσκεψη εντός του Μαΐου προκειμένου να συζητηθούν και να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις.
Εξάλλου το σχέδιο του προγράμματος θα συζητηθεί και στην προγραμματισμένη για αύριο Δευτέρα συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αμφιλοχία, αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Μαΐου στη Βόνιτσα.
Στόχοι του προγράμματος
Οι δράσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα εξυπηρετούν τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών της περιοχής του Αμβρακικού, αυξάνοντας την ιχθυοπαραγωγική του ικανότητα καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.
Παράλληλα, θα περιλαμβάνει δράσεις ανάπτυξης του οικολογικού, αλιευτικού και θαλάσσιου τουρισμού, με βάση τους διαθέσιμους πόρους της περιοχής και το σπάνιο οικοσύστημα που προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών, αλλά και δράσεις για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και προστασίας όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος.
Επίσης θα προβλέπονται δράσεις για την οργάνωση της τεχνολογικής έρευνας με κατεύθυνση την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της στους παραγωγικούς κλάδους αλλά και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων αλιείας και γεωργίας-κτηνοτροφίας και σύνδεσής τους με την περιοχή μέσω κατάλληλης σήμανσης.
Οι δράσεις αυτές απαντούν στο βασικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών για υιοθέτηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων που θα ισοσταθμίζουν την απώλεια εισοδημάτων και ευκαιριών από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών περιορισμών.
Αναφερόμενη στην αναπτυξιακή στρατηγική του προγράμματος η γ.γ. της Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα επισημαίνει πως «αποτελεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού, με σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για μια ανάπτυξη που τονώνει και ενισχύει την οικονομική δραστηριότητα, συνυπολογίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της περιοχής». Oσο για τις παρεμβάσεις τόνισε ότι «θα σχετίζονται άμεσα με τον κεντρικό στόχο του προγράμματος, δηλαδή την προβολή μιας κοινής ταυτότητας για τα αγροτικά προϊόντα και το τουριστικό προϊόν».
Φωτο: Ο Αμβρακικός κόλπος, από το διαστημικό λεωφορείο


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: