Χωρίς απόφαση λόγω έλλειψης απαρτίας η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Άρτας

«Βαβέλ» απόψεων για το χωροταξικό με σχεδόν όλους να διεκδικούν κι από μία έδρα Δήμου

Χωρίς απόφαση λόγω έλλειψης απαρτίας ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή 7 Μαΐου το μεσημέρι στην αίθουσα «Διώνη» του εκθεσιακού κέντρου του Δήμου Αρταίων η Γενική Συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού. Αναφορικά με την έλλειψη απαρτίας, καθώς και το αίτημα καθορισμού της Συνέλευσης σε άλλη ημερομηνία που είχε δεχθεί, ο Πρόεδρος -και δήμαρχος Αγνάντων- Χρήστος Χασιάκος επεσήμανε την πίεση του χρόνου σε σχέση με την απόφαση του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, για κατάθεση όλων των αποφάσεων των ΤΕΔΚ της χώρας μέχρι το αργότερο τη Δευτέρα 10 Μαΐου στο Διοικητικό της Συμβούλιο, ώστε να ακολουθήσει συνάντηση διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών.

Ακολούθησε συζήτηση και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις αναφορικά με την αναβολή της διαδικασίας και τον καθορισμό της σε νέα ημερομηνία, όμως τελικά επικράτησε η άποψη να γίνει η συζήτηση και η διατύπωση προτάσεων επί του Σχεδίου, ακόμη και χωρίς τη λήψη απόφασης.
Ομολογουμένως, η συζήτηση αυτή περιστράφηκε γύρω από τη χωροταξική κατανομή του Σχεδίου «Καλλικράτης» στο νομό της Άρτας, όπου για μια ακόμη φορά καταδείχθηκε με βάση τις προτάσεις και τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που οι εκπρόσωποι των Δήμων μετέφεραν στην αίθουσα, ότι στην Άρτα, επικρατεί «Βαβέλ» απόψεων σχετικά με τη χωροταξική κατανομή.
Αρκεί να αναφερθεί ότι μέλη του Δ.Σ. επισήμαναν κατά την έξοδο από τη διαδικασία ότι με βάση τις απόψεις που διατυπώθηκαν στη αίθουσα, συνολικά στο νομό προκύπτουν έξι Δήμοι!
Αναλυτικότερα στη διαδικασία συμμετείχαν 44 εκλεγμένα μέλη από το σύνολο των 114. Επομένως η διαδικασία δεν μπορούσε να προχωρήσει σε λήψη απόφασης. Μεταξύ των απόντων καταγράφηκε και σχολιάστηκε από πολλούς η απουσία δημάρχων και κοινοταρχών, εκ των οποίων μόνο αυτή του δημάρχου Αρταίων συνοδεύτηκε από σχετική επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ και αναγνώστηκε στην αίθουσα, στην οποία ο ίδιος χαρακτήριζε τη διαδικασία «σκοπιμότητας και όχι ουσίας».
Απόντες από τη διαδικασία ήταν επίσης οι δήμαρχοι Αθαμανίας Οδυσσέας Δράκος, Ξηροβουνίου Κώστας Κοσμάς, Πέτα Θεόδωρος Μουσαβερές και οι πρόεδροι των κοινοτήτων Θεοδωριάνων Κώστας Κωστούλας και Κομμένου Χρήστος Κοσμάς.
Οι τοποθετήσεις
Ακόμη και για κάποιον περαστικό στο χώρο και καθόλου ενημερωμένο για το πόσους Δήμους έχει σήμερα η Άρτα ή πως αυτοί ονομάζονται και που βρίσκονται, θα ήταν εύλογο το συμπέρασμα ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι διαφωνίες που καταγράφηκαν από εκπροσώπους των ΟΤΑ σχετίζονταν με τις έδρες των νέων «Καλλικράτειων» Δήμων.
Όπως επίσης πόσο δύσκολο θα ήταν με βάση τις διατυπωθείσες προτάσεις στη συνάντηση να παρθεί απόφαση ακόμη κι αν η απαρτία ήταν εξασφαλισμένη.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσουργών Γιάννης Μποχώτης, μετέφερε για μια ακόμη φορά την κάθετα αντίθετη θέση του ιδίου και της κοινότητας του, ως προς το Σχέδιο «Καλλικράτης», αναφέροντας μάλιστα την δήλωση που πρωθυπουργού ότι στο εξής το πλαίσιο των νομοσχεδίων ελέγχεται από την επιτροπή επιτήρησης της χώρας και αφού αυτό είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Σταθερότητας, «τουτέστιν ελέγχεται και υπαγορεύεται από την ΤΡΟΙΚΑ». Επίσης ξεκαθάρισε ότι η κοινότητα, με δεδομένο ότι δεν θα παραμείνει καμία άλλη στη χώρα, ζητά την συνένωση της με το Δήμο Αγνάντων ώστε να αποτελέσουν έναν μικρό ορεινό «Καλλικράτειο» ΟΤΑ.
Δήμος Κάμπου ή Δήμος Σκουφά με έδρα το Νεοχώρι
Ο δήμαρχος Αράχθου Γιάννης Κόκλας παρέστη στη διαδικασία έχοντας ήδη εξασφαλίσει από την προηγούμενη ημέρα την απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, βάση της οποίας χαρακτηρίζεται «έκτρωμα» ο τέταρτος Δήμος που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών στο νομό και εμμένει στην αρχική του πρόταση το Δ.Σ. Αράχθου για τη δημιουργία Δήμου του Κάμπου με τη συνένωση των Δήμων: Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης και την κοινότητα Κομμένου. Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερο σκέλος της ίδιας απόφασης στο οποίο επισημαίνεται πως αν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με το υπάρχον προτεινόμενο σχέδιο, τότε ο Δήμος Αράχθου διεκδικεί την έδρα του Νικολάου Σκουφά, όπως αυτός προκύπτει από τη συνένωση των: Κομποτίου, Πέτα, Αράχθου και κοινότητας Κομμένου. Ο κ. Κόκλας αναφέρθηκε σε οργανωμένο σύστημα που προώθησε αυτό το σχέδιο για το νομό και είπε συγκεκριμένα ότι: «Οι άνθρωποι του συστήματος δημιούργησαν αυτό το έκτρωμα και εννοώ το Δήμο Νικόλαος Σκουφάς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι το λάκκο που έκαναν για να πέσει ο λαός μέσα, φοβάμαι ότι πολύ γρήγορα στις 14 Νοεμβρίου που θα γίνουν εκλογές ο λαός θα ρίξει τους ίδιους μέσα και ας νομίζουν ότι δεν τους γνωρίζουμε».
Δήμος Σκουφά με έδρα το Κομπότι
Ο δήμαρχος Κομποτίου Ευστάθιος Γιαννούλης, τονίζοντας ότι η πρότασή του Δήμου του ήταν τελείως διαφορετική για τον «Καλλικράτη» και ότι τελικά αποδείχθηκε το νέο σχέδιο κατώτερο των προσδοκιών, αφού δεν διορθώνει λάθη του παρελθόντος, μεταξύ δημοτικών διαμερισμάτων Δήμων, νομών,(Φιλιππιάδα, Πράμαντα), ούτε μεταξύ περιφερειών(Μενίδι), το Δημοτικό του Συμβούλιο αποδέχεται την πρόταση δημιουργίας του τέταρτου Δήμου Νικολάου Σκουφάς αλλά διεκδικεί την έδρα του. «Το Κομπότι βρίσκεται στο κέντρο του προτεινόμενου αυτού Δήμου και για λόγους ανάπτυξης, λειτουργίας και βιωσιμότητας με την απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου έγινε αποδεκτή η πρόταση του Δήμου Νικολάου Σκουφάς με Πέτα, Άραχθο και Κοινότητα Κομμένου αλλά ζητάμε την έδρα», είπε συγκεκριμένα.
Συνένωση με Δήμο Αρταίων
Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτα, αναφορικά με την οποία ζητείται η συνένωση του Δήμου με το Δήμο Αρταίων, μετέφερε ο Ευαγγ. Κολιός, ο οποίος καταδίκασε την απουσία του δημάρχου Θ. Μουσαβερέ, λέγοντας ότι ανεξάρτητα από την προσωπική του άποψη, θα έπρεπε να παρευρεθεί στη Συνέλευση και να στηρίξει την απόφαση που κατά πλειοψηφία έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέτα.
Δήμος Γ. Καραϊσκάκη με έδρα το Διάσελλο
«Δυστυχώς και πριν αλλά και τώρα φαίνεται ότι η φωνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Άρτας είναι αδύναμη και δυστυχώς άλλοι σε άλλους χώρους με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα Διαβούλευση αποφασίζουν για μας» είπε ο Ν. Βασιλάκης ανακοινώνοντας την περίληψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου: «Το Δ.Σ. του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη διερμηνεύοντας τα αισθήματα διαφωνίας και διαμαρτυρίας των πολιτών σε έκτακτη συνεδρίασή του την 4η Μαΐου 2010, αποφασίζει ομόφωνα: Διαφωνεί με την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών όσον αφορά με την έδρα του νέου «Καλλικράτειου Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη για πραγματικούς και αντικειμενικούς λόγους». Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα πληθυσμιακά κριτήρια των δυο διαμερισμάτων, σημειώνοντας ότι με την απογραφή του 2001 στην Παναγιά Διάσελου απογράφονται 556 κάτοικοι, ενώ στην ορισθέντα έδρα Άνω Καλεντίνη είναι 68 κάτοικοι. Επιπλέον ανέφερε ότι και με την απογραφή του 1991 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 533 για Διάσελο και 172 στην Άνω Καλεντίνη, γεγονός το οποίο όπως υπογράμμισε καταδεικνύει την αναπτυξιακή πορεία του οικισμού Διάσελου.
Επιπροσθέτως ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στο νέο σύγχρονο Δημαρχείο που προσφάτως έχει αναγερθεί στον οικισμό Παναγιάς Διάσελου. Όσο για το όνομα του νέου Δήμου, ανέφερε πως είναι ηθικό ζήτημα και δεν θα μπορούσε να έχει διατηρηθεί στον «Καποδιστριακό» Δήμο και να μην προταθεί στον Καλλικράτη από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου. «Όμως τα ονόματα έχουν ηθική αξία ενώ η έδρα του Δήμου είναι ως γεωγραφικό κέντρο θέμα λειτουργικότητας και οργάνωσης του Δήμου και δεν έπρεπε αυτά να συμψηφίζονται του τύπου: σου δίνω το όνομα, σου παίρνω την έδρα. Για να είναι η δυσαρέσκεια μικρότερη. Δυστυχώς αυτά σκέφτηκαν οι βουλευτές της περιοχής μας και πρότειναν αυτό το χωροταξικό. Διότι αυτοί θα κληθούν να το ψηφίσουν μεθαύριο και είναι αδύνατο να μην ρωτήθηκαν και όσα λένε στα ΜΜΕ ότι καπελώθηκαν από παραπάνω και δεν είχαν ανάμειξη είναι παραμύθια, της Χαλιμάς».
Δήμος Γ. Καραϊσκάκη με έδρα την Α. Καλεντίνη
Λίγο αργότερα ο Δήμαρχος Ηρακλείας Κώστας Καρακώστας παίρνοντας το λόγο, δήλωσε θιγμένος από την επιστολή του δημάρχου Αρταίων σχετικά με τις σκοπιμότητες που προσάπτει στην πλειοψηφία της ΤΕΔΚ, για τον καθορισμό της Συνέλευσης και απευθύνθηκε στον δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη εκφράζοντας τη διαφωνία του για τα πληθυσμιακά στοιχεία της Άνω Καλεντίνης που εκείνος νωρίτερα είχε αναφέρει στηρίζοντας την διεκδίκηση της έδρας του νέου Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Ικανοποίηση για τη συνένωση
Ο δήμαρχος Βλαχερνών Ζώης Μπασιούκας, ανέφερε πως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου του είχε ξεκάθαρη θέση από την αρχή και με γνώμονα το συμφέρον του μακροπρόθεσμα αλλά και το συμφέρον του Δήμου Αρταίων κατά την άποψή του εξέφρασε τη θέληση όλων των φορέων και των πολιτών κι έτσι πήραμε μια ομόφωνη απόφαση για τη συνένωση του Δήμου μας με το Δήμο Αρταίων. Απόφαση που κάναμε σε όλους γνωστή και με όλους τους τρόπους. Με το σχέδιο που βγήκε στη δημοσιότητα ο Δήμος Βλαχερνών είναι ικανοποιημένος, όμως ακόμη και σήμερα πληροφορούμεθα ότι γίνονται «μαγειρέματα» προκειμένου να αλλάξει και εμείς βρισκόμαστε σε επιφυλακή να αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε τρικλοποδιά της τελευταίας στιγμής».
Παρέμβαση για μισές αλήθειες
Η δημοτική σύμβουλος Δήμου Αμβρακικού Παρασκευή Γεωργίου, λαμβάνοντας το λόγο στην διαδικασία κάλεσε όλους να μιλήσουν με ειλικρίνεια στην διαδικασία και να μην αποκαλύπτουν τις μισές αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων, όπως και ισχυρίστηκε ότι συμβαίνει σε ορισμένες των περιπτώσεων: «Άκουσα με προσοχή τις τοποθετήσεις όλων και όσων εκφράζουν τα Δημοτικά τους Συμβούλια, αλλά υπάρχουν και Δήμοι που πήραν κάποιες αποφάσεις και που δεν τις έχουμε σήμερα εδώ. Γι’ αυτό ήμουν αντίθετη από την αρχή εφόσον δεν υπήρχε απαρτία να μην γίνει αυτή η διαδικασία σήμερα εδώ. Γιατί από ότι κατάλαβα εκτός από το Πέτα που πήρε μια ξεκάθαρη απόφαση, προς τιμήν του εμείς δεν πήραμε μια ξεκάθαρη απόφαση. Και νομίζω ότι δεν είναι ειλικρινείς οι δήμαρχοι που έρχονται σήμερα εδώ μέσα και μιλάνε. Αν λάβω παράδειγμα από το δικό μου Δημοτικό Συμβούλιο και την απόφαση που πήρε είναι Δήμος Κάμπου αλλά με έδρα! Κι εκεί είναι κύριοι που πονάει όλους σας. Κι εκεί έχω τις ενστάσεις γιατί οι αποφάσεις δεν έχουν σταλεί στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και όλοι δεν εκφράζουν επακριβώς τις Δημοτικές αποφάσεις. Γιατί όλοι λένε Δήμος Κάμπου αλλά όλοι την έδρα την θέλουν στο δικό τους Δήμο. Θεμιτό είναι αυτό αλλά να το λέτε κι εδώ μέσα! Οι αποφάσεις δεν είναι έτσι κι αν ήταν οι αποφάσεις αυτή τη στιγμή εδώ θα ήμασταν ειλικρινείς όλοι!
Λοιπόν να τα αφήσουμε κατά μέρος αυτά και να δούμε το συμφέρον του τόπου μας όπως έκανε το Πέτα, που είπε γι’ αυτούς και γι’ αυτούς τους λόγους θέλω να πάω στην Άρτα, και να κάνουμε ισχυρούς Δήμους βιώσιμους, να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα και να λέμε ειλικρινή πράγματα εδώ μέσα»
Ή Δήμος Αγνάντων ή η έδρα του Δήμου Κ. Τζουμέρκων στην Άγναντα
Την απόφαση που έλαβε ο Δήμος Αγνάντων στη συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φλώρος, λέγοντας: «Κατά πλειοψηφία απορρίπτουμε το χωροταξικό σχέδιο του σχεδίου «Καλλικράτης» όπως προτείνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, ως προς τον καθορισμό των εδρών των νέων Δήμων, τόσο όσον αφορά την περιοχή μας, όσο και σε επίπεδο νομού. Από τον προτεινόμενο χωροταξικό στον άξονα Άρτα- Ροδαυγή- Γέφυρα Πλάκας- Άγναντα –Μελισσουργοί, δεν καθορίζεται διοικητικό κέντρο ώστε να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης» είπε συγκεκριμένα και στη συνέχεια ανέφερε ότι όλα τα διοικητικά κέντρα τοποθετούνται στον ανατολικό άξονα του νομού Άρτα- Πέτα – Καλεντίνη- Βουργαρέλι.
Αναφορικά με την πρόταση για αυτόν καθ’ αυτόν τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και όπου τοποθετείται και ο Δήμος Αγνάντων η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι διαφορετική και συγκεκριμένα ζητά την δημιουργία ενός Δήμου με τη συνένωση Δήμου Αγνάντων και κοινότητας Μελισσουργών και αν αυτό δεν επιτευχθεί ως δεύτερη εναλλακτική ο Δήμος Αγνάντων ζητά και διεκδικεί την έδρα του προτεινόμενου από το υπουργείο «Καλλικράτειου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», για ιστορικούς και αναπτυξιακούς λόγους.
Δήμος Κάμπου με έδρα τη Φιλοθέη
-Ο δήμαρχος Φιλοθέης Παναγιώτης Τσώλας, χαρακτήρισε αστείο το χωροταξικό σχέδιο του νομού και μάλιστα είπε πως μόνο αν ήταν πρωταπριλιά θα το κατανοούσε. Σε ό,τι αφορά τη θέση του Δήμου Φιλοθέης είπε πως δεν έχει αλλάξει από την πρόταση που είχε κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον περασμένο Γενάρη και ανέφερε σχετικά με τη δημιουργία Δήμου του Κάμπου, ότι «Πλήρη όλα τα γεωγραφικά και άλλα κριτήρια που έθετε και θέτει ο Καλλικράτης, η συνένωση των Δήμων Αράχθου, Αμβρακικού, Φιλοθέης, και πρόσθεσε σχετικά με την έδρα ότι θα πρέπει να οριστεί στη Φιλοθέη, καθώς: «Συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι κόμβος που ενώνει τρεις νομούς και σε σχετική μελέτη για τη συνένωση περιφερειών καθηγητής Πανεπιστημίου στην προτεινόμενη Γ’ Περιφέρεια όπου περιλαμβάνει την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά, προτείνει ως έδρα την Φιλοθέη επειδή βρίσκεται στο μέση στο κομβικό σημείο συνάντηση όλων των περιοχών».
Δήμος Κάμπου με έδρα την Ανέζα ή συνένωση με τον Δήμο Αρταίων
Ο δήμαρχος Αμβρακικού Γεώργιος Σιώζιος ανέφερε ότι η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία το Σώμα με 10 ψήφους υπέρ και δυο κατά αποφάσισε ότι Άραχθος, Κομμένο, Αμβρακικός και Φιλοθέη, συγκεντρώνοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα γεωγραφικά και τα αναπτυξιακά ώστε να αποτελέσουν έναν Δήμο. Και ως δεύτερη λύση προτάθηκε η σύνδεση με την Άρτα εφόσον δεν γίνει δεκτή η πρώτη πρόταση και δεν δημιουργηθεί αυτός ο Δήμος.
Ένταση
Εντύπωση προκάλεσε ο διαξιφισμός και ένταση μεταξύ του Δημάρχου Αμβρακικού Γ. Σιώζιου με τον δήμαρχο Αράχθού Ι. Κόκλα καθώς, ο κ. Κόκλας επικαλέστηκε ότι είχε προτείνει στους δυο συναδέλφους του, Αμβρακικού και Φιλοθέης, να υπογράψουν κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, στην οποία να αναφέρουν ότι αποδέχονται και ζητούν την μεταξύ τους συνένωση σε έναν νέο ΟΤΑ του κάμπου. «Όμως τελικά για τους δικούς τους λόγους ο καθένας δεν υπέγραψαν και έτσι το έγγραφο με μόνο την υπογραφή μου εστάλη στο υπουργείο Εσωτερικών και τα ΜΜΕ». Ο κ. Σιώζιος από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν υπέγραψε γιατί στο τελικό κείμενο που παρουσίασε προς υπογραφή ο κ. Κόκλας άφηνε ανοιχτό και το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δήμου Κομποτίου. Κάτι για το οποίο ενίστατο στη συνέχεια ο κ. Κόκλας τονίζοντας ότι συμπεριέλαβε στο κείμενο τον Δήμο Κομποτίου αφού δεν υπέγραψαν οι άλλοι δυο συνάδελφοί του το αρχικό.
-Για την Κοινότητα Κομμένου το Προεδρείο αναφέρθηκε στο ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Όλγα Γεροβασίλη
Η επικεφαλής της Δημοτικής Αλλαγής στο Δήμο Αρταίων κ. Όλγα Γεροβασίλη έκανε την ακόλουθη δήλωση στη συνέλευση της ΤΕΔΚ: «Την εισήγηση που είχα προετοιμάσει να κάνω δεν θα την κάνω. Το προεδρείο έδωσε λάθος τόνο στη συζήτηση. Το κακό χωροταξικό, στο οποίο αναφέρεστε όλοι σήμερα εδώ, είναι αποτέλεσμα ενός κακού και πρόχειρου νομοσχεδίου για την αυτοδιοίκηση. Το χωροταξικό είναι κομμένο ραμμένο στα μέτρα κομματικών μηχανισμών, αυτών που απουσιάζουν από δω σήμερα συνειδητά και καταγγέλλουμε κι εμείς με τη σειρά μας αυτή την συνειδητή απουσία. Και με τη διαδικασία του επείγοντος μπορούμε να κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο, άμα θέλουμε το κάνουμε. Δεν θα σας κουράσω όμως θα πω μόνο τούτου. Θα ήθελα να σκεφτούμε έστω και τώρα ότι σήμερα πλήττεται η Αυτοδιοίκηση και με το νομοσχέδιο και με το χωροταξικό και θα πρέπει να μπούμε σε μια λογική απόσυρσης του Καλλικράτη τώρα! Είναι ενάντια στην αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην κοινωνία και μόνο προσαρμοσμένο στα πλαίσια των δημοσιοικονομικών αναγκών και του συμφώνου σταθερότητας. Είναι επικοινωνιακό και δεν αποτελεί ουσία».

Πάνος Οικονομίδης:
«Αστειότητες τα επιχειρήματα περί μποϋκοτάζ της διαδικασίας»
Για το ναυάγιο στο οποίο εξελίχθηκε η προγραμματισμένη για χθες, Παρασκευή 7 Μαΐου, το πρωί σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ Ν. Άρτας καθώς αφενός δεν υπήρξε απαρτία, αφετέρου δε εκδηλώθηκαν πολυποίκιλες αντιδράσεις και διαφορετικές απόψεις από τους παριστάμενους, ακούστηκαν και επιχειρήματα περί «μποϊκοτάζ» από το ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του χθες το μεσημέρι ο Δήμαρχος Άρτας Πάνος Οικονομίδης χαρακτήρισε «Αστειότητες», τα επιχειρήματα μελών της Γ.Σ. της ΤΕΔΚ ότι το μποϋκοτάζ αυτής της διαδικασίας προέρχεται από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο Νομό της Άρτας.
Ο Δήμαρχος Άρτας ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα επιχειρήματα αυτά είναι δύσκολο να τα σχολιάσω. Πρόκειται για αστειότητες διότι σε όλους είναι γνωστό ότι τεράστια πλειοψηφία διαθέτει στην ΤΕΔΚ Άρτας η ΝΔ. Άρα λοιπόν η απαρτία θα μπορούσε από τους ίδιους να συγκροτηθεί και να προχωρήσουν στην όποια συζήτηση. Οι μεθοδεύσεις είναι αυτές που έφεραν το αποτέλεσμα αυτό διότι ο κ. Χασιάκος και το προεδρείο της ΤΕΔΚ δήλωσα προχθές ότι έζεψαν το κάρο μπροστά απ’ το άλογο. Πριν καν συνεδριάσουν τα Δημοτικά Συμβούλια για να πάρουν αποφάσεις, πριν καν συζητήσουμε διεξοδικά το προτεινόμενο απ’ την κυβέρνηση χωροταξικό και όχι μόνο, και το θεσμικό κομμάτι αλλά και τα οικονομικά, εκείνος έσπευσε υπακούοντας στα κελεύσματα κάποιων σκοπιμοτήτων να υφαρπάξει μία δήλωση ή μία απόφαση ότι η ΤΕΔΚ Άρτας είναι εναντίον του Καλλικράτη, όταν 9 στους 13 Δημάρχους είχαν δηλώσει την ευαρέσκειά τους κι όταν στη συνέχεια και άλλοι ένας ή δύο που δεν είχαν βρεθεί επιβεβαίωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Κι όταν πανελλαδικά η δημοσκόπηση που έκανε η Kappa Research και που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Κακλαμάνης την κρατάει στο συρτάρι του δίνει περίπου στο 60% υπέρ του «Καλλικράτη» από ένα δείγμα 800 Δημάρχων σε όλη τη χώρα. Άρα είναι αστειότητες. Αυτό επιβεβαιώνει την επιπολαιότητα που μέχρι τώρα σε τρεις αλλεπάλληλες προσπάθειες η ΤΕΔΚ Άρτας λειτούργησε με ευθύνη την πλειοψηφίας του προεδρείου. Όπου και στην τελευταία – σας θυμίζω – συνάντηση στο Βουργαρέλι δεν είχαμε καταφέρει να συμφωνήσουμε ούτε για τον αριθμό των Δήμων, που δεν τόλμησαν να προτείνουν ούτε τους δύο ορεινούς Δήμους που πρόβλεπε και το σχέδιο ΙΤΑ το 2007.
Άρα λοιπόν μην ψάχνουν αλλού για αιτίες. Οι αιτίες είναι οι δικές τους μικροκομματικές προσπάθειες που έκαναν για μικροκομματικά οφέλη που θ’ αποδειχθούν στην πορεία, με σχεδιασμούς που δεν οδηγούν πουθενά σε κατεύθυνση αναπτυξιακή, απλά επιχείρησαν ο καθένας για τον εαυτό του να συντηρήσει το ρόλο του που έχει ίσαμε τώρα στην Αυτοδιοίκηση.
Όμως η Αυτοδιοίκηση προχωρά και χωρίς εμάς. Και η Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει. Και ό,τι προσπάθειες κι αν γίνουν, μην ξεχνάτε ότι τα μεγάλα άλματα, τα μεγάλα βήματα απ’ τον Ν.1828 μέχρι και τον Καποδίστρια πέρασαν με μόνη παρουσία του ΠΑΣΟΚ και για ψήφιση μόνο απ’ τη μεριά του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα συμβεί και με τον «Καλλικράτη» αν κι εφόσον οι κύριοι της ΝΔ επιμείνουν σ’ αυτές τις πρακτικές και σ’ αυτές τις λογικές. Εμείς τους καλούμε να ‘ρθουν να κουβεντιάσουμε να δούμε τι υπάρχει για τον «Καλλικράτη», ν’ ακούσουν τις απόψεις μας, ν’ ακούσουν πώς διατυπώνουμε εμείς τις θέσεις μας απέναντι σ’ αυτό που είναι η στόχευση όλων, η ανάπτυξη του νομού, κι απ’ την άλλη μεριά ν’ ακούσουμε τον αντίλογό τους κι αν μας πείσουν να συμφωνήσουμε κι εμείς ότι δεν είναι εντάξει τα πράγματα».
Η επιστολή
Η επιστολή του Π. Οικονομίδη, προς τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Άρτας κ. Χρήστο Χασιάκο, ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε
Όπως αντιλαμβάνεστε αδυνατώ να παραστώ στην εσπευσμένη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ που αποφάσισε η πλειοψηφία του προεδρείου της Ένωσης.
Θεωρώ ότι είναι μια συνεδρίαση σκοπιμότητας και όχι ουσίας καθώς δεν συνεδρίασαν τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε παράταξη και σε κάθε Δημοτικό Σύμβουλο να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί των τριών πυλώνων του σχεδίου «Καλλικράτης» και συγκεκριμένα για το θεσμικό, τα οικονομικά και το χωροταξικό.
Η δική μας πρόταση -για την οποία έγκαιρα είχα ενημερώσει και τη διοίκηση της ΤΕΔΚ- ήταν να προηγηθούν οι συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων.
Στη συνέχεια, με έκπληξη διαπίστωσα ότι το προεδρείο της ΤΕΔΚ έσπευσε να προσκαλέσει τους εκπροσώπους των Δήμων και Κοινοτήτων σε γενική συνέλευση για το σχέδιο «Καλλικράτης».
Κατόπιν αυτού και επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο Άρτας έχει προγραμματίσει να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις επί του σχεδίου «Καλλικράτης» την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 δεν μπορώ να παραστώ στη συνεδρίασή σας.
Παρακαλώ να ενημερώσετε σχετικά τους συναδέλφους.
ixotisartas

Δεν υπάρχουν σχόλια: