Εγκρίθηκε η οικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ

Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ ενέκριναν οριστικά το βράδυ της Παρασκευής την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα για περίοδο τριών χρόνων και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να «ενισχύσουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενέκριναν το σχέδιο δανείων για την Ελλάδα, αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα», δήλωσε η πηγή αυτή.
Οι εταίροι της Ελλάδας στους κόλπους της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 30 δισ. ευρώ το 2010 που θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τώρα έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ενός σημαντικού δανείου για τις ελληνικές αρχές. Το υπόλοιπο ποσό θα δοθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το πράσινο φως των ηγετών της ζώνης του ευρώ, που συγκεντρώθηκαν για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήταν αναμενόμενο. Οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη συμφωνήσει για το σχέδιο την περασμένη Κυριακή (2/5).
Εξάλλου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής «προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας», το εργαλείο που περιορίζει τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα διαφορετικών χωρών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο μηχανισμός κρίθηκε σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός υπό το φως της κρίσης.
Οι ηγέτες θα πρέπει, ωστόσο, να αποφασίσουν ακόμα με ποιο τρόπο θα αυστηροποιηθεί ο μηχανισμός, σύμφωνα με την πηγή.
Οι ηγέτες συνέχιζαν τις συζητήσεις τους γύρω στις 24:00 ώρα Ελλάδας για τα μέτρα που θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης, την οποία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε «συστημική κρίση», που απειλεί, δηλαδή, ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.
Προβλέπουν να δημιουργήσουν ένα Ταμείο υποστήριξης απέναντι στην κρίση προκειμένου να βοηθηθούν οι απειλούμενες χώρες, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Παπανδρέου: «Κάναμε αυτό που μας αναλογούσε»
«Ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει τον πόνο από την οικονομική κρίση τους τελευταίους μήνες, αλλά λαός και κυβέρνηση είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αλλάξουν μονοπάτι για την Ελλάδα, να βαδίσουν στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «μόλις χτες λάβαμε πολύ σκληρά μέτρα και ένα πακέτο προσαρμογής με την πλειοψηφία στη Βουλή, επιδεικνύοντας τη βούληση να προχωρήσουμε μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά». «Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογούσε», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι την ίδια ώρα υπάρχει μια άνευ προηγουμένου αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και συμπλήρωσε ότι γι' αυτό τον λόγο η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι τόσο σημαντική.
«Θα επαναβεβαιώσουμε την εμπιστοσύνη μας στο κοινό μας νόμισμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάταξη της παγκόσμιας οικονομίας που θα επαναφέρει την ανάπτυξη, την εργασία και την ευμάρεια στους λαούς, τους πολίτες, και τις χώρες της Ευρώπης. «Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε μαζί», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια: