Αλβανία: Σε πύρινο κλοιό χωριά της ελληνικής μειονότητας -Κάηκαν δύο εκκλησίες

Σε απόγνωση βρίσκονται 10 ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία, με τις τοπικές αρχές να κάνουν έκκληση στην Ελλάδα για βοήθεια.
Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη.

Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι ενώ η εστία της φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στο Γεωργουτσάτι.
Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα δίνουν μεγάλη μάχη για να αντιμετωπίσουν τα ισχυρά πύρινα μέτωπα.
Την ίδια στιγμή στις φλόγες παραδόθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού πάρκου "Γαλάζιο Μάτι" στο δήμο Φοινίκης ενώ απειλούνται άμεσα τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς οδεύει προς τη Δρόβιανη. Με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Αχιλλέας Ντέτσικας και Λεωνίδας Χρίστος ζητούν τη βοήθεια της Ελλάδας καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς το πρόβλημα.
Με κυβερνητική απόφαση, αναχωρούν το πρωί της Παρασκευής από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ CL-415, τα οποία θα συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών γύρω από τα ελληνικά χωριά.
«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της ελληνικής μεινότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες» δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: