«Ένα φανταστικό ψηφιακό μουσείο: Αφιέρωμα στον El Greco»

Οπτικοακουστικό υλικό με απίστευτη λεπτομέρεια.
Τα πιο σημαντικά έργα του Ελ Γκρέκο (1541-1614), τα οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε επειδή στολίζουν ναούς και άλλα θρησκευτικά ιδρύματα, εκτίθεται ψηφιακά για το κοινό στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μοναδικού αφιερώματος της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ένα φανταστικό ψηφιακό μουσείο, Μνημειακά Έργα του Γκρέκο στο Τολέδο και το Εσκοριάλ, στην Εθνική Γλυπτοθήκη, Άλσος Στρατού, Γουδή».


Στη Γλυπτοθήκη, με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται εικονικά σύνολα από εικονοστάσια και παρεκκλήσια, που τμήματά τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές σε όλο τον κόσμο. Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, με λεπτομέρειες που καθηλώνουν. Οι πίνακες προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4Χ6 μέτρων, οπότε φαίνονται στις φυσικές τους διαστάσεις. 

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο καθώς και με λειτουργική ισπανική μουσική εποχής.

Η έκθεση
«Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Ένα φανταστικό ψηφιακό μουσείο»
Επιμέλεια: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα
Εθνική Γλυπτοθήκη: Λεωφόρος Παναγιώτη Κανελλοπούλου (πρώην Κατεχάκη), τηλ. 210 7709855
Διάρκεια προβολής: 90’
Ώρα έναρξης: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 12:00, Tετάρτη στις 12:00 και στις 16:00, Σάββατο στις 12:00 και στις 14:00
Το λεύκωμα
«Του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου Τιμής & Μνήμης Χάριν για τα 400 χρόνια από το θάνατό του». 
Επιμέλεια-Κείμενα: Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα 
Έκδοση: Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου Αθήνα 2014 (επανακυκλοφορεί με αφορμή την έκθεση)
Γλώσσα: Ελληνικά/Αγγλικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: