Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηγουμενίτσας

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού Δήμου Ηγουμενίτσας οικονομικού έτους 2016.
Συμφωνούμε με την εισήγηση ότι κατά την διαδικασία σύνταξης του προϋπολογισμού μετράς τι και από πού εισπράττεις, και πως αυτά θα τα διαθέσεις.
Προφανώς αν δεν εισπράττεις δεν έχεις και την δυνατότητα να διαθέσεις χρήματα για κάποιο σκοπό. Δύσκολο πράγματι το έργο των οικονομικών υπηρεσιών. Φανατιστείτε πόσο πιο δύσκολο γίνεται αυτό στις λαϊκές οικογένειες ,πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν και άνεργα μέλη τους.
Μιλώντας με νούμερα , είναι εγγεγραμμένο στα έσοδα το ποσό των 497.580 euro από ΣΑΤΑ για έργα, σε σχέση με 585.800 euro το 2015. Αν λάβουμε υπό όψιν ότι από αυτά μόνο τα 165.860 euro ήλθαν από το κεντρικό κράτος στον Δήμο μας τότε το έργο γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Αν δε υπολογίσουμε ότι από τα παρακρατηθέντα 616.000 euro που έπρεπε να έλθουν στον Δήμο από το κεντρικό κράτος το 2015 δεν ήλθε ούτε 1 euro τότε πως θα γίνουν έργα ,πως θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες;
Στην εισήγηση σωστά αναφέρθηκε ότι τα κονδύλια είναι προκαθορισμένα ,και κουτσουρεμένα λέμε εμείς, από το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Άρα μπαίνει σοβαρό θέμα όχι μόνο για το πώς θα παράξει έργο ό Δήμος αλλά ακόμα και το πώς θα επιβιώσει. Ακόμα και το τι κουβεντιάζουμε εμείς εδώ σήμερα.
Το κεντρικό κράτος προφανώς δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους Δήμους. Συνεχίζεται η ίδια πολιτική όπως από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά. Ο κρατικός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις ημέρες στην βουλή προβλέπει ακόμα πιο μειωμένη χρηματοδότηση για την Τοπική Διοίκηση.
Σας είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει στην βουλή τον «Καλλικράτη». Η δε «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε κάνει προεκλογικά σημαία την κατάργηση του. Ωστόσο ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει συγκεκριμένα ποσά που πρέπει να αποδίδονται στους Δήμους. Με βάση λοιπόν τους 3852/10, 4223/13, 4071/12 θα έπρεπε να δίνονται 3,827 δις euro στην Τοπική Διοίκηση. Αντί αυτού του ποσού προβλέπονται από τον προϋπολογισμό 2,583 δις euro. Δηλαδή παρακρατείται για μια ακόμα χρονιά αυθαίρετα από τη μη εφαρμογή αυτού του νόμου που φοροληστεύει το λαϊκό εισόδημα το ποσό των 1,244 δις euro. Άρα έχουμε επιλεκτική εφαρμογή του νόμου ,με τον οποίο τονίζουμε πάλι ότι εμείς διαφωνούμε. Άρα αυτή την χρονιά θα σφίξει ακόμα περισσότερο το ζωνάρι. Άρα χωρίς αγώνα ,χωρίς διεκδίκηση, τίποτα δεν μπορεί γίνει ούτε από όσα αναφέρονται στην εισήγηση.
Να επισημάνουμε ότι το «Οικονομικό παρατηρητήριο» θα συνεχίσει με άλλο όνομα πλέον σαν «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ» , ότι η Π.Ν.Π. για αναγκαστική μεταφορά αποθεματικών και διαθεσίμων έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα.
Να επισημάνουμε επίσης ότι η αρχή της Ανταποδοτικότητας είναι η κατεύθυνση που δίνεται από το κεντρικό κράτος. Είναι καθαρή η εγκύκλιος για τις προσλήψεις . Αν θέλετε προσλήψεις πρέπει να τις καλύψετε με δικά σας χρήματα. Θα αναγκαστούν έτσι οι Δήμοι που έχουν τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό να αυξήσουν τους φόρους στους δημότες .Πάλι τα λαϊκά στρώματα που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και ήδη φορολογούνται άγρια από το κεντρικό κράτος, θα «πληρώσουν το μάρμαρο».
Εκείνο που προβάλλεται είναι ότι με τον κατάλληλο προγραμματισμό μπορούν να γίνουν έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Η αλήθεια όμως είναι ότι έργα που αφορούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Βλέπετε δεν αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα δε προγράμματα των κοινωνικών υποδομών που γίνονται με αξιοποίηση κονδυλίων από την Ε.Ε. όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΗΦΗ,ΚΔΑΠ, «βοήθεια στο σπίτι» χρηματοδοτούνται με το σταγονόμετρο και αυτά όχι μόνιμα και σταθερά.
Είναι καθαρό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένας βασικός μηχανισμός αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου. Τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους , δηλαδή τα παίρνει από τα λαϊκά στρώματα και τα δίνει στο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο ευθυγραμμίζονται και οι προϋπολογισμοί των Δήμων. Εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση είναι η λειψή χρηματοδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι πλέον καθαρό ότι η οικονομική ασφυξία στον Δήμο θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Μέσω δε αυτής η μετατροπή του Δήμου σε Α.Ε. πώλησης κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε σαν Δ.Σ..
Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Καλούμε και εσάς να κάνετε το ίδιο. Το Δ.Σ. έχει υποχρέωση να καλέσει τους δημότες μας , τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτήν την πολιτική να την αντιπαλέψουν.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους κατοίκους αυτού του τόπου ,τους εργαζόμενους ,τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και αγρότες μέσα από τα Σωματεία ,τους Συλλόγους , επιτροπές αγώνα να βγουν στον δρόμο ,να δηλώσουν αγωνιστικά την αντίθεση τους ενάντια σε αυτή την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.



Ηγουμενίτσα 27/11/2015
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: