Τα «σάπια» φρούτα …

(Από το : meallalogia.blogspot.com )

Ουδείς πλέον σήμερα αμφιβάλει ότι το Φιλιάτι περνά μια περίοδο παρακμής. Τα σημάδια της οικονομικής κρίσης φανερώνουν την αποκρουστική τους όψη σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν να αγνοηθούν ούτε και από τους κατά συνήθεια εθελοτυφλούντες. Της οικονομικής παρακμής προηγείται πάντα η πολιτιστική παρακμή. Τόπος που πολιτισμικά φθίνει δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική φθορά. Η οικονομική κρίση είναι γέννημα της πολιτιστικής παρακμής.

Η ανύπαρκτη τοπική πολιτιστική παραγωγή οδήγησε τους άσχετους και φυγόπονους ταγούς του πολιτισμού στο τόπο μας στην εύκολη αλλά επικίνδυνη για την πνευματική μας υγεία επιλογή, αυτή της κατανάλωσης σκουπιδιών από την πολιτιστική χωματερή των Αθηνών. Ακολούθησαν τα ντόπια σκουπίδια με πρόσχημα την λαϊκή μας παράδοση και καταναλωθήκαν και αυτά μέσα σε ένα κλίμα νεοπλουτίστικης ψευτογκλαμουριάς υπό τους ήχους του κλαρίνου και την οσμή από την τσίκνα του καμένου λίπους.

Η νέα δημοτική αρχή στο Φιλιάτι επιβάλλεται να σκύψει με προσοχή στο τομέα του πολιτισμού. Σπασμωδικές, επιπόλαιες και λαϊκίστικες ενέργειες εντυπωσιασμού στον ευαίσθητο αυτό χώρο, πλέον δεν συγχωρούνται.
Τεράστια η ευθύνη του νέου αντιδημάρχου πολιτισμού Παναγιώτη Στεργίου και σημαντικότατο το έργο που καλείται επιτελέσει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα εξακολουθήσει την πεπατημένη οδό που οδήγησε το τόπο σε αυτά τα χάλια. Τα καραγκιοζλίκια που βαφτίζονταν πολιτιστικές δραστηριότητες από τον κάθε μωροφιλόδοξο που έβρισκε έδαφος να σπείρει τις ιδιοτελείς προσδοκίες του στο όνομα του πολιτισμού, δεν πρέπει να συνεχιστούν. Η εύκολη δικαιολογία «πορευόμαστε με αυτά που έχουμε» πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως άλλοθι των πέντε –έξι μετριοτήτων που μονοπωλούν εναλλασσόμενοι τα του πολιτισμού..
Μια σωστή αξιολόγηση θα αναδείξει το πλούτο των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει αυτός ο τόπος. Θα αναδείξει μια πλούσια δεξαμενή που μένει αναξιοποίητη στο χώρο του πολιτισμού.
Η επιλογή πρέπει να προϋπάρξει της σύνθεσης. Επιλέγεις την ποιότητα και μετά συνθέτεις την ποικιλία.
Διότι σύνθεση με σάπια φρούτα μπορεί ο καθένας να κάνει. Αυτή όμως θα είναι χρήσιμη μόνο στα σκουλήκια.


M.A.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: