Έγγραφο του Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη προς το Υπ. Υποδομών για την επιτάχυνση των έργων σε Ιόνια Οδό και Ε - 65

Τον προβληματισμό που υπάρχει στους Ηπειρώτες για την καθυστέρηση των εργασιών στους οδικούς άξονες της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 μεταφέρει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν για τα δύο έργα, και παράλληλα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προώθηση των οδικών αξόνων Φιλιππιάδα – Πρέβεζα και Ιωάννινα – Κακαβιά.

Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο τα δύο έργα, κατά την επικείμενη πρωτοβουλία για μείωση των διοδίων και επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, να μείνουν ημιτελή, φτάνοντας το ένα μέχρι την Φιλιππιάδα και το άλλο μέχρι την Καλαμπάκα.
« Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου,- καταλήγει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης - είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών. Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα».

• Επισυνάπτεται το έγγραφο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ιωάννινα 24 -1-2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Αριθμ. Πρωτ.2800/145
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
---------------------------------------
ΠΡΟΣ:
Ταχ. Δ/νση: Διοικητήριο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ταχ. Κώδικας:45221 ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Τηλ : 2651 0 26230 ΚΟΙΝ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Fax: 2651077637 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΘΕΜΑ: Ιόνια Οδός – Ε- 65

Κύριε Υπουργέ,

Θέλουμε να σας μεταφέρουμε τον έντονο προβληματισμό των Ηπειρωτών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις εργασίες κατασκευής των δύο οδικών αξόνων, της Ιόνιας Οδού και της Ε-65, στους οποίους επενδύουν τις ελπίδες τους για την οριστική άρση της γεωγραφικής απομόνωσης και την αναπτυξιακή ώθηση της Ηπείρου.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό γινόμαστε αποδέκτες αντιφατικών πληροφοριών και δεν σας κρύβουμε την ανησυχία μας για την τύχη των δύο έργων. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που υπάρχουν, ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους, ώστε οι δύο άξονες να προχωρήσουν ταχύτατα και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, να τερματίσουν στην Εγνατία οδό. Σταθερή επιδίωξη και αίτημά μας είναι η Ιόνια Οδός να συνεχιστεί μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία, ειδικά μάλιστα τώρα που στη γειτονική χώρα το οδικό της δίκτυο εκσυγχρονίζεται με ταχύτατους ρυθμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα για το εμπόριο και τον τουρισμό της Ηπείρου.

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην πρόοδο των εργασιών πρέπει να ξεπερασθούν το ταχύτερο δυνατό, ειδικά από τη στιγμή που οι κοινοπραξίες εισπράττουν τα διόδια από τους σταθμούς που τους έχουν παραχωρηθεί.
Η απροθυμία χρηματοδότησης των εργασιών που επιδεικνύουν οι τράπεζες ή ακόμη και η προσπάθεια του Υπουργείου σας να επιτύχει μείωση της τιμής των διοδίων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει σε βάρος του φυσικού αντικειμένου των δύο έργων. Ως εκ τούτου θεωρούμε αναγκαίο όπως κατά την επικείμενη – όπως πληροφορούμαστε- αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης προωθηθεί η επιμήκυνση της περιόδου εκμετάλλευσης των διοδίων από τις αναδόχους εταιρίες, με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου που προβλέπεται για την μεταβίβαση ποσοστού από τις εισπράξεις αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο. Όσον αφορά τα προβλήματα απαλλοτριώσεων, πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση των όσων κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν ανακοινωθεί, δηλαδή της εφαρμογής του Νόμου για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις-επιτάξεις.

Για την Ιόνια Οδό, πρέπει να επισημάνουμε, ότι στο τμήμα Άρτα – Ιωάννινα, τα προβλήματα των απαλλοτριώσεων είναι ελάχιστα. Ακόμη πρέπει να σας γνωρίσουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας Αμπελειάς, αλλά για άγνωστο σε μας λόγο έχουν διακοπεί οι περαιτέρω εργασίες, τόσο σ΄ αυτή, όσο και στα εργοτάξια που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή Γοργόμυλου - Τερόβου – Σκλίβανης. Παράλληλα όμως για να μεγιστοποιηθεί η χρησιμότητα του έργου, επ΄ ωφελεία και του ιδίου, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν και οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του οδικού άξονα Φιλιππιάδα – Πρέβεζα, και όπως προαναφέραμε του άξονα προς Κακαβιά. Έως ότου επιτευχθεί αυτό, πρέπει άμεσα να γίνει διαπλάτυνση της νυν εθνικής οδού Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, που σήμερα είναι ανεπαρκής και στην οποία καθημερινά σχεδόν σημειώνονται τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα. Με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Τίρανα – Φίερι – Κακαβιά, αναμένεται αύξηση της κίνησης προς και από Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης του έργου επέκτασης της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακαβιά μέσω σύμβασης παραχώρησης, προοπτική που πρέπει να διερευνηθεί άμεσα από το Υπουργείο σας.

Όσον αφορά τον Ε-65, η απόφαση του ΣτΕ για αναστολή των εργασιών στο τμήμα Καλαμπάκα- Εγνατία Οδός, για περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή, προκειμένου να εγκαταλειφθεί το τμήμα αυτό του έργου, που είναι το πιο σημαντικό για την Ήπειρο, αλλά και τη Δυτική Μακεδονία. Για το σκοπό αυτό, θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η προώθηση των διαδικασιών για τη δεύτερη, εναλλακτική, χάραξη που υπάρχει και την οποία δεν αφορά η προσφυγή στο ΣτΕ.

Κύριε Υπουργέ,

Η Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι και θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης σας, στο έργο που επιτελείται και ειδικότερα για την ολοκλήρωση των μεγάλων υποδομών. Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού και της Ε-65 είναι αιτήματα και όνειρα πολλών δεκαετιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι, μετά από τόσες προσπάθειες σε μια περίοδο που φτάσαμε λίγο πριν το τελικό τους στάδιο, η Ήπειρος μπορεί να μείνει πάλι «φτωχός συγγενής» και οι δύο οδικοί άξονες να μείνουν ημιτελείς, η μεν Ιόνια Οδός να τερματίσει στην Φιλιππιάδα και ο Ε-65 στην Καλαμπάκα.


O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: