Προς οριστική ρήξη Σαμαράς - Ντόρα

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στο «όχι» της συμφωνίας στήριξης και η κυρία Μπακογιάννη στο «ναι» τουλάχιστον επί της αρχής

Κορυφώνεται η σύγκρουση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για τη στάση του κόμματος στη Βουλή επί της συμφωνίας στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Το πολιτικό διαζύγιο των δύο ενδέχεται να επισημοποιηθεί σήμερα, ύστερα από μια πολύμηνη επεισοδιακή συμβίωση, αν και χθες το απόγευμα στη Βουλή η ΝΔ αναζήτησε διέξοδο με τη στάση του εισηγητή της, του Γραμματέα της ΚΟ κ. Κ. Τασούλα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα ψηφίσει ορισμένες διατάξεις. Από τη Ρηγίλλης παραμένουν ψύχραιμοι και εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι σε περίπτωση που η κυρία Μπακογιάννη επιλέξει τη διαφοροποίηση από τη γραμμή του κ. Σαμαρά που επιμένει στο «όχι» επί της αρχής της συμφωνίας, παρά τα χθεσινά τραγικά γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας, δεν θα υπάρξει ομάδα βουλευτών που θα την ακολουθήσει, αν και δεν είναι σίγουροι για δύο-τρία μέλη της ΚΟ.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να καταψηφίσει τη συμφωνία, όπως ανακοίνωσε προχθές, 45 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, με τηλεοπτικό του μήνυμα, προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Παράλληλα από τη Ρηγίλλης έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία και ο κ. Τασούλας ανέφερε στους βουλευτές με έμφαση την ανάγκη να ευθυγραμμιστούν όλοι με το «όχι» του κ. Σαμαρά. Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως είναι σαφής η ανάγκη επιβολής κομματικής πειθαρχίας και δεν υπάρχει περιθώριο διαφοροποίησης.

Ε ξάλλου μετά την προχθεσινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κυρία Μπακογιάννη είχε επισημανθεί ότι η ΝΔ θα εμφανιστεί στη Βουλή «συντεταγμένα», κάτι που επανέλαβε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στη Ρηγίλλης σημειώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθούν ούτε αποχή ούτε το να δηλώσουν κάποιοι «παρών» και να μην καταψηφίσουν τη συμφωνία. Ουσιαστικά από το προεδρικό περιβάλλον έχουν ρίξει το γάντι στην πρώην υπουργό, αλλά και σε όσους βουλευτές είναι έτοιμοι να συνταχθούν μαζί της στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί διαφοροποιήσεις βουλευτών και δεν θα διστάσει, όπως μεταδίδουν σταθεροί συνομιλητές του, να διαγράψει όσους δεν συνταχθούν με την επίσημη κομματική γραμμή. Το ερώτημα πλέον είναι πόσοι βουλευτές της ΝΔ τη στιγμή της ψηφοφορίας θα διαφοροποιηθούν.

Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε χθες να καθησυχάσει την ΕΕ λέγοντας ότι η ΝΔ «θα σεβαστεί τα χρήματα που δίνονται την κρίσιμη στιγμή στην Ελλάδα από κυβερνήσεις των εταίρων και από το ΔΝΤ». Γι΄ αυτό επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του ΕΛΚ κ. Βίλφρεντ Μάρτενς.


tovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια: