Ένα βραβείο με αναφορά στους Λιγκιάδες

Στον Ηπειρώτη Κάρολο Παπούλια απονεμήθηκε το «Βραβείο Πολιτισμού 2019» στην διάρκεια μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Το βραβείο απένειμε ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Κάρολου Παπούλια κάνοντας μάλιστα αναφορά στην κοινή του επίσκεψη στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων.

Ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος υπενθύμισε όσα είχε πει στους Λιγκιάδες όπου οι Ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους: «Είμαι ευγνώμων διότι ο Κάρολος Παπούλιας με συνόδεψε ο ίδιος κατά την επίσκεψή μου εκεί το 2014, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν τεταμένες, διότι ήθελε να είναι και αυτός παρών. Ήταν κατ΄ εμέ ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα που μπορούν να συμβούν στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης. Τείνατε χείρα φιλίας στους Γερμανούς αν και πολλοί στην οικογένειά σας, στο περιβάλλον σας σε ολόκληρη την Ελλάδα υπέφεραν κατά την γερμανική κατοχή. Σας είμαστε ευγνώμονες. Αποδείξατε ότι η συμφιλίωση μπορεί να υπάρξει ακόμα και μετά απίστευτο πόνο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: